Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Este necesar să ne dezinfectăm alimentele cumpărate de la magazin și cât de utile sunt mănușile? Răspunsul experților

GALERIE
cumparaturi
  • cumparaturi
- +

Cele mai multe țări afectate de pandemie au impus restricții de circulație în această perioadă, însă oamenilor le este permis să meargă la magazine ca să-și cumpere alimente, în timp ce alte produse pot fi comandate online, scrie digi24

În mod natural, foarte mulți oameni își pun problema dacă mersul la cumpărături este sigur și se întreabă ce ar trebui să facă în momentul în care au ajuns acasă cu proviziile.

Jurnaliștii npr.org i-au întrebat pe experții în bolile infecțioase, virologie și siguranța alimentelor ce sfaturi au pentru cumpărăturile alimentare sigure și ce ar trebui să nu ne îngrijoreze.
Fiți atent la oameni, nu la mâncare
Mulţi oameni se îngrijorează în legătură cu riscul de a se infecta cu noul coronavirus de pe produsele pe care le cumpără. Toţi experţii sunt de acord că cel mai mare risc îl constituie faptul că te afli în acelaşi magazin cu alţi oameni care pot fi infectaţi.

„Deși este posibil să contactați virusul de pe suprafețe contaminate, cel mai mare risc de transmisie este prin picături respiratorii, la care sunteți expuși atunci când sunteți în preajma altor persoane", a declarat pentru sursa citată Angela Rasmussen, virolog la Centrul pentru Infecții și Imunitate de la Columbia University.

Feriți-vă de aglomerație şi faceți cumpărăturile cât mai repede

Donald Schaffner, microbiolog alimentar, ne sfătuieşte să ne îndreptăm spre magazine care limitează numărul persoanelor care pot intra în interior în acelaşi timp. Deşi acest lucru poate face ca statul la coadă să dureze mai mult, va facilita distanţarea socială în incinta magazinului. „Odată ce intri în magazin, concentrează-te să termini cât mai repede de făcut cumpărăturile pentru a minimiza şansele de infectare”, recomandă microbiologul.

Purtați o mască

Având în vedere că oamenii pot transmite virusul înainte să aibă simptome, este posibil să nu ştim dacă suntem infectaţi chiar noi înşine. De aceea este recomandat să purtăm măşti în public, potrivit specialiștilor de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Mergeți singuri la cumpărături
Dr. David Aronoff, directorul Diviziei de Boli Infecţioase a Universităţii de Medicină Vanderbilt, ne sfătuieşte să mergem singuri la magazin dacă putem, pentru că, în caz contrar, creşte riscul ca unul dintre membrii familiei să se infecteze.

„Dacă sunt trei persoane care locuiesc împreună și toate cele trei persoane merg la magazin, chiar dacă toate cele trei persoane au un risc scăzut de a se infecta la nivel individual, ca grup, și-au triplat riscul”, spune Aronoff, care a scris recent un studiu despre practicile alimentare sigure în timpul pandemiei.

Dezinfectați căruciorul şi mâinile

La magazin, asigurați-vă că vă dezinfectați mâinile şi mânerul căruciorului sau al coşului de cumpărături. Multe magazine fac asta pentru clienţi acum, dar nu strică să aveți propriul dezinfectant de mâini sau şerveţele dezinfectante. Evitați să vă atingeți faţa când sunteți în interiorul magazinului, până când vă dezinfectați din nou mâinile. Nu folosiți telefonul în magazin, pentru că acesta vă poate face să vă duceți mâinile la faţă.

„Mănușile nu te fac invulnerabil”

Chiar dacă purtați mănuşi, odată ce atingeți ceva, mănuşile s-au contaminat. Lăsați mănuşile, dezinfectați sau spălați-vă pe mâini înainte de a intra în magazin, după ce terminați cumpărăturile şi atunci când ajungeți acasă.

„Mănușile nu sunt magice”, spune microbiologul Donald Schaffner. „Mănușile nu te fac invulnerabil. De îndată ce atingeți ceva cu mâna înmănușată, această contaminare este pe mănuși".

Rachel Graham, virolog, care studiază coronavirusurile la Universitatea din Carolina de Nord, spune, de asemenea, că e mai bine să renunțăm la mănuși.

Lăsați spaţiu casierului și plătiți cu cardul

Lucrătorii comerciali sunt expuşi la cel mai mare risc, pentru că interacţionează cu foarte mulţi clienţi în fiecare zi. Asigurați-vă că păstrați o distanță de aproximativ 2 metri de ei.

Încercați pe cât posibil să evitați plata cu bani, pentru că bancnotele pot găzdui o mulţime de microorganisme.

Nu este nevoie să ne dezinfectăm cumpărăturile

Ţoţi experţii spun că nu este necesar să dezinfectăm sau să spălăm fiecare produs pe care l-am cumpărat. Aceştia spun că probabilitatea să ne infectăm de pe o suprafaţă contaminată nu este zero, dar este foarte mică. Dacă vă spălați pe mâini după ce vă despachetați cumpărăturile, înainte să vă apucați de gătit sau mâncat, riscul de infectare este foarte scăzut. Dacă vreți neapărat să dezinfectați mâncarea, rămâneți la apă şi săpun. Dezinfectantul nu este conceput pentru plastic sau alte ambalaje şi ar putea contamina mâncarea.

Puneți produsele proaspete în apă rece

Experţii spun că cel mai bine este să scufundăm produsele proaspete în apă rece. Tot ei spun să nu renunţăm la consumul de fructe şi legume, pentru că nu este nicio dovadă că acestea transmit sau cauzează infecţia cu COVID-19.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri