Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Este oare posibil să creăm dinozauri pornind de la ADN- ul lor?

GALERIE
dinozauri
  • dinozauri
- +

Sunt paleontolog şi mi se spune des această întrebare, scrie în The Conversation profesorul emerit William Ausich de la Ohio State University. 

Oamenii au văzut în filmul „Jurassic Park” şi seria care i-a urmat cum oameni de ştiinţă au pornit de la ADN şi au re-creat zeci de dinozauri ca Triceratops, T-Rex şi Velociraptor şi întreabă: chiar ar fi posibil?

ABC despre ADN

Acidul dezoxiribonucleic (ADN) a existat şi există în fiecare celulă a fiecărui organism care a trăit vreodată pe Pământ – inclusiv dinozaurii. Gândiţi-vă la el ca molecule care poartă codul genetic, un set de instrucţiuni care permit organismelor să crească şi să se dezvolte. ADN-ul fiecăruia dintre noi este diferit de al celorlalţi. El determină trăsături care ne definesc, precum culoarea ochilor sau părul drept sau ondulat. Este uşor de găsit în componentele moi ale unui animal – organe, vase de sânge, nervi, muşchi şi grăsime. Dar organele moi ale dinozaurilor au dispărut demult. Ori s-au descompus, ori au fost mâncate de alt dinozaur.

Există ADN în fosile?

Acoperite de milioane de ani de noroi străvechi, minerale şi apă, fosilele dinozaurilor sunt aşa-numitele „părţi tari” – oase, dinţi, craniu. Ele sunt găsite în pământ, în albii de râuri şi lacuri. Din când în când, cineva găseşte una în curte.
Adeseori sunt aproape de suprafaţă, de obicei cuprinse în roci sedimentare.

Necazul cu „dino-ADN”

Din păcate, oamenii de ştiinţă au o mare problemă să găsească ADN în fosilele de dinozauri. Moleculele de ADN se descompun în cele din urmă. Studii recente arată că ADN se deteriorează şi în final se dezintegrează după şapte milioane de ani.

Pare a rezista foarte multă vreme, dar ultimul dinozaur a murit la sfârşitul perioadei numite Cretacic. Adică acum mai mult de 65 de milioane de ani.

În oricare fosilă descoperită în zilele noastre, ADN-ul este demult dispărut. Aceasta înseamnă, după cum spun oamenii de ştiinţă, că fie şi cu cea mai bună tehnologie este imposibil să faci un dinozaur pornind de la ADN.

Este prea târziu ca să mai găsim dino-ADN, dar oamenii de ştiinţă au făcut o descoperire interesantă: fragmente de ADN în fosile de oameni de Neanderthal şi alte animale străvechi, ca mamuţii lânoşi. A fost posibil pentru că fosilele sunt vechi de mai puţin de două milioane de ani, iar ADN- ul n-a avut timp să se descompună.

Un joc de imaginaţie

Să ne distrăm puţin şi să ne imaginăm că în vreun fel, cândva în viitor, cercetătorii ar da peste fragmente de ADN de dinozaur. Din fragmente n-ar putea să facă un dinozaur întreg. Ar trebui să le combine cu fragmente de ADN de animale contemporane ca să creeze un organism.

Oricum, creatura n-ar putea fi numită un dinozaur adevărat. Ar fi mai degrabă un hibrid, o combinaţie de dinozaur şi (cel mai probabil) pasăre sau reptilă. Credeţi că ar fi o idee bună? Oamenii de ştiinţă din filmele „Jurassic” au încercat. Şi ştiţi ce s-a întâmplat după aceea.

SURSA: hotnews.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri