Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Este oficial: Plagiatul de la „Cuza” a fost dovedit

Comisia de Etică a Universităţii va cere Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor deţinut de Olesia Mihai. Tot ieri, în cadrul şedinţei Senatului a fost ales un nou vicepreşedinte.

GALERIE
Olesia_Mihai
  • Olesia_Mihai
- +

Comisia de Etică a Universităţii „Al. I. Cuza” a luat măsuri drastice în cazul plagiatului fostului lector de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor.

 

 
Astfel, Olesia Mihai riscă să piardă titlul de doctor, după ce instituţia ieşeană a hotărât să ceară Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Atestatelor Universitare retragerea titlului. „Comisia s-a întrunit, au fost avizate persoanele nou intrate, a fost preluat referatul de specialitate de la Facultatea de Litere şi astăzi (n.r. ieri) au fost prezentate rezultatele în şedinţa de Senat”, a precizat Constantin Rusu, preşedintele Senatului. Astfel, după demisia lui Marin Fotache, acesta a fost înlocuit de Gabriel Mursa (FEAA), iar în fruntea Comisiei de Etică a fost ales conferenţiarul Ovidiu Gavrilovici, de la Facultatea de Psihologie. Tot ieri, în cadrul şedinţei Senatului, a fost ales un nou vicepreşedinte al forului. După demisia lui Dumitru Oprea, funcţia este ocupată de profesorul Gheorghe Durac. „Este o alegere care pe mine mă bucură extrem de mult, întrucât aveam nevoie de o persoană cu asemenea cunoştinţe de drept”, a subliniat Rusu. Deşi avizarea raportului rectorului pentru anul universitar precedent este aşteptată la „Cuza” de aproximativ două luni, procedurile nu au fost încheiate nici ieri. Ultimele trei comisii ale Senatului au susţinut referatele de specialitate, care au fost şi validate. Conform informaţiilor oferite de conducerea forului, urmează ca în luna iunie să fie propus un proiect de contract de management care stabileşte raporturile între conducerea executivă (rectorul şi Consiliul de Administraţie) şi cea legislativă (Senatul). „Din momentul acela vom trece la discutarea şi eventual validarea raportului rectorului. Dacă semnăm acest contract, avem şi termenii relaţiei dintre Biroul Executiv şi Senat. Sper ca din luna iulie să intrăm într-o normalitate acceptată de toate părţile”, a declarat Constantin Rusu. Deşi aceste amânări au iscat suspiciuni, preşedintele Senatului a explicat că acest proces de validare este unul destul de greoi. „Sunt şapte comisii, şapte referate de specialitate, la fiecare sunt discuţii. Eu îmi asum o parte din această vină, că la această vreme încă nu avem toţi paşii îndepliniţi. Este bine că suntem cât de cât într-o situaţie de normalitate, încercând să ţinem ştacheta sus”, a evidenţiat Rusu. Începând cu luna iunie, în structura Senatului de la UAIC vor mai exista câteva modificări, întrucât unul dintre preşedinţii de comisie va ieşi la pensie. Şedinţa de ieri a fost ultima pentru profesorul Iulian Popescu (Facultatea de Litere), reprezentant al Comisiei pentru programe de cercetare ştiinţifică. Pe 20 iunie, comisia electorală a universităţii va fi reactivată, pentru a alege noi rezerve în cazul unor eventuale demisii din Senat sau ieşiri la pensie.
 
 
 
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri