Este recomandat vaccinul pentru pacienții cu afecțiuni renale? Ce spun specialiștii ieșeni
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Avantaje şi riscuri pentru un bolnav cronic

Este recomandat vaccinul pentru pacienții cu afecțiuni renale? Ce spun specialiștii ieșeni

GALERIE
dializa, covid, vaccin
  • dializa, covid, vaccin
- +

Un cunoscut medic nefrolog ieşean răspunde la această întrebare. Conf. dr. Ionuţ Nistor recomandă şi pacienţilor care fac dializă să se vaccineze. Doar în cazul celor care au suferit un transplant trebuie precauţie, decizia urmând a fi luată de medicul curant

 

„Ziarul de Iaşi” continuă seria materialelor în care abordăm subiectul vaccinării bolnavilor cronici, programată să înceapă după data de 15 ianuarie şi care reprezintă a doua etapă de vaccinare. În ediţia de astăzi, aflăm dacă este indicată vaccinarea anti-COVID în cazul persoanelor care suferă de afecţiuni renale, dar şi dacă imunizarea este recomandată în cazul persoanelor care au trecut printr-un transplant de rinichi şi urmează tratament imunosupresor. Conf. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon”, susţine că vaccinarea împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2 în cazul persoanelor care suferă de boli cronice de rinichi şi care fac dializă este extrem de importantă şi ar trebui făcută prioritar. „Cei cu boală cronică de rinichi sunt expuşi unui risc de deces în urma contaminării cu acest virus. De asemenea, pacienţii dializaţi nu se pot izola, pentru că sunt obligaţi să iasă de trei ori pe săptămână pentru şedinţele de dializă, iar acest risc va exista atât timp cât ei se deplasează, se întâlnesc cu alte persoane şi trebuie să iasă din casă”, a explicat specialistul ieşean.

Rata de mortalitate la pacienţii COVID dializaţi – 25%

Spre exemplu, în perioada pandemiei, s-a remarcat că rata de mortalitate la pacienţii depistaţi pozitivi cu COVID şi care fac dializă la Iaşi a fost de 25%, fiind mult mai mare decât în cazul altor bolnavi. Aceşti pacienţi au o imunitate scăzută, majoritatea prezintă complicaţii asociate, cum ar fi probleme cardiovasculare, accident vascular cerebral, embolie pulmonară, iar în cazul lor, insuficienţa respiratorie este mai severă. De aceea, medicii susţin vaccinarea acestei categorii, spunând că beneficiile sunt mult mai mari comaprativ cu riscul de a se infecta şi de a dezvolta alte complicaţii. „Din păcate, pacienţii cu boală cronică de rinichi nu au fost incluşi în acest studiu efectuat de cei de la Pfizer, astfel încât nu avem date certe. Însă, din experienţa anterioară legată de celelalte vaccinuri la care se adaugă riscul dezvoltării acestei boli, recomandăm inclusiv vaccinarea «off label», adică în afara prospectului pentru această categorie de pacienţi”, a explicat conf. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog.

În schimb, în cazul pacienţilor care au trecut printr-un transplant renal, medicii spun că încă nu poate fi dată o recomandare clară de vaccinare, fiind nevoie ca decizia să fie luată pentru fiecare caz în parte. „Nu putem da o recomandare clară pentru că în acest caz există riscuri în general legate de vaccinare, acestea ţin de posibilitatea de a apărea o reacţie de tip gazdă contra grefă, o reacţie de răspuns hiperimun care să respingă grefa renală. În acest context, vaccinarea nu este neapărat susţinută, însă în mod particular la virusul COVID nu avem date, există anumite riscuri astfel încât această decizie trebuie luată caz cu caz pentru fiecare pacient, discutând cu medicul curant care îl are în evidenţă”, a completat medicul ieşean.

Doar prin vaccinare poate fi oprită această pandemie

În cadrul unei dezbateri interactive organizate ieri pe platforma Zoom de Asociaţia Transplantaţilor din România, la care au participat medici nefrologi din marile centre din ţară, dar şi alţi specialişti, s-a discutat despre „Vaccinarea anti-COVID la pacienţii transplantaţi sau imunodeprimaţi”. Prezentă la această discuţie, prof. dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a precizat că, în cazul acestor pacienţi, administrarea trebuie să se facă „în deplină securitate, în acord cu clinicienii care monitorizează pacientul şi ştiu istoria afecţiunii”. A explicat din perspectiva sa ca medic epidemiolog că după vaccinare, orice persoană, nu doar aceşti pacienţi, trebuie să continue să respecte măsurile de protecţie, cum ar fi purtarea măştii, păstrarea distanţării fizice precum şi igiena corespunzătoare. „Din punctul de vedere al epidemiologului, vreau să reamintesc că respectând doar măsurile non-farmacologice, purtarea măştii, distanţarea şi igiena, nu vom putea să ţinem sub control această pandemie şi nicio pandemie nu a putut fi oprită doar prin respectarea acestor măsuri, ci prin vaccinare”, a punctat prof. dr. Doina Azoicăi.

Citiți șiSfaturi de la medicii ieșeni pentru bolnavii cronici. Când, dacă și de ce trebuie făcut vaccinul

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.