Este sau nu Iaşul un oraş „safe” pentru femei? Dai „share location” când ieşi la plimbare? Sondaj cu 100 de subiecţi, rezultate surpriză

duminică, 31 martie 2024, 02:50
4 MIN
 Este sau nu Iaşul un oraş „safe” pentru femei? Dai „share location” când ieşi la plimbare? Sondaj cu 100 de subiecţi, rezultate surpriză

„Nu este un oraş safe, şi nu va fi vreodată. Pentru că autorităţile nu îşi fac treaba aşa cum trebuie în acest sens. Nu mă voi simţi niciodată safe, pentru că acest oraş este plin de drogaţi care nu-şi dau seama ce fac, şi provoacă pericole celor din jur”. 

Ziarul Studenţesc a făcut un sondaj bliţ, cu 100 de subiecţi, în mare parte femei tinere: „Este sau nu Iaşul un oraş sigur?” Răspunsurile primite sunt în mod cert cel puţin surprinzătoare.

48 din 100, măcar o dată hărţuite

„Tânăra studentă de la medicină s-a luptat cu iubitul ei, care a înjunghiat-o de 30 de ori după ce fata i-a spus că vrea să se despartă de el”, „O fată cu handicap din Vaslui a fost violată de tatăl ei”, „O fată din Iaşi ar fi fost violată de 16 ori de propriul ei tată”. Acestea sunt doar câteva titluri de ştiri despre evenimente care s-au întâmplat de la începutul anului 2024. În anul 2023, peste 100.000 de femei din România au fost abuzate şi hărţuite, iar numărul acestora este mereu în creştere. Hărţuirea este un comportament intenţionat, care ameninţă sau deranjează insistent. Un hărţuitor doreşte să domine victima şi să profite de starea de inferioritate în care aceasta se află sau în care este adusă prin diferite mijloace. Asta spun legiştii.

Am făcut un sondaj în care am întrebat 100 de ieşeni: «Oraşul Iaşi este unul sigur sau nu?». La sondajul respectiv au votat 88 de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 ani. Din aceşti 100, 86 au fost doamne şi domnişoare. Iar dintre acestea 48 au fost măcar o dată hărţuite. Unii oameni dintre cei care au votat la sondaj şi-au expus emoţiile, trăirile şi părerile anonim, în secţiunea cu „Menţiuni” a sondajului.

Panoplia cu ipostaze

„Chiar astazi, pe la ora 18 un bărbat se uita insistent la mine şi colega mea, apoi, urcându-se în tramvai cu noi, m-a obligat să dau mâna cu el, pentru că sunt studentă şi îl atrage ceva la mine.”

„De curând m-am confruntat cu o situaţie neplăcută in zona gării. Un boschetar începuse să-mi adreseze numeroase cuvinte “dulci” de genul: “ce te-aş f***.” A continuat să vină după mine până l-am pocnit, şi l-am potolit. M-a ameninţat că se va duce la poliţie.”

„Nu am fost eu hărţuită, dar a fost sora mea! Şi, ce e mai grav, că nimeni nu a făcut nimic: treceau nepăsători pe stradă. Când am sunat la 112 după incident, ni s-a spus că trebuia să apeleze în momentul respectiv, nu după ce a ajuns acasă. A mers trei minute până acasă. În concluzie, nu, nu este un oraş sigur.”

„Chiar dacă eu nu am fost hărţuit în mod direct, cunosc un caz destul de grav, în care verişoara mea a fost hărţuită ziua mare. Era ora 16, soare afară, oameni pe stradă… Ea se ducea acasă, când deodată a observat că în spatele ei sunt patru băieţi cere îi dădeau impresia că o urmăreau. Ea a mărit pasul, ca să intre mai rapid în scara blocului, când deodată vede că respectivii o iau la fugă după ea. Doi dintre ei s-au dus să intre în bloc pe o altă scară faţă de ea, iar doi fugeau în spatele ei. Ea a reuşit să intre în bloc şi, fix când au ajuns respectivii la uşă, aceasta s-a blocat, iar cei patru au început să tragă ca disperaţii de uşă ţipând după ea: „Te prindem noi data viitoare”. Aceste comportamente mi se par absolut mizerabile, dar cel mai rău fapt mi se pare a fi că oamenii care au observat acest moment nu au făcut absolut niciun gest, s-au prefăcut că nu se întâmplă. Menţionez că este vorba de cartierul Dacia, despre care bine ştim că se întâmplă în mod regulat abuzuri. Aşadar, nu puteam cataloga oraşul Iaşi ca fiind unul safe, mai ales dacă privim lucrurile din perspectiva unei biete fete.”

Oraş frumos, cultural, dar…

Oraşul Iaşi este considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase oraşe din România, oraş cultural, capitala istorică, dar, totuşi, nu este unul foarte sigur. „Majoritatea timpului, Iaşul este safe, dar sunt unele momente în care găseşti nişte dubioşi treziţi din hibernare odată cu venirea primăverii”, remarcă o respondentă la sondaj. „Cel mai trist lucru este că suntem în anul 2024, anul în care nu ar trebui să-ţi mai fie frică să ieşi din casă, dar din păcate autorităţile noastre sunt prea slabe şi nu ne pot ajuta”, spune altcineva. Cineva a remarcat în sondaj şi un alt aspect: „Mergem la Poliţie, deoarece ne dorim să fim protejate, dar de cele mai multe ori tot cei din poliţie ne hărţuiesc”.

Aşadar: „Este Iaşul un oraş safe?" Iată voturile sondajului!

Toate articolele din noua secţiune ZdI “Ziarul Studenţesc”, AICI

Despre noul proiect ZdI “Ziarul Studenţesc” citeşte AICI

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii