De Sănătate

Punem punctul pe știi

Este sau nu recomandată cafeaua pe stomacul gol? Recomandările unei dieteticiene din Iași: trei motive să nu o faci!

duminică, 16 februarie 2025, 04:04
3 MIN
 Este sau nu recomandată cafeaua pe stomacul gol? Recomandările unei dieteticiene din Iași: trei motive să nu o faci!

Tot mai mulți oameni au obiceiul de a consuma cafeaua pe stomacul gol, un obicei care nu este interzis din punct de vedere al sănătății, însă nu este recomandat. Specialiștii atrag atenția că, pe termen lung, acest comportament poate duce la creșterea nivelului de cortizol, hormonul stresului, ceea ce poate favoriza apariția anxietății și iritabilității. Mai mult, consumul de cafea pe stomacul gol poate intensifica senzația de foame.

Rada Baltag, nutriționist și dietetician din Iași, afirmă că, pentru persoanele cu un sistem digestiv sănătos și care nu resimt disconfort, cafeaua poate fi consumată și pe stomacul gol. Totuși, aceasta subliniază că, deși cafeaua este un stimulent, consumul ei dimineața pe stomacul gol poate menține nivelul ridicat de cortizol, hormonul stresului. Astfel, persoanele care beau cafea fără a o însoți de ceva pot experimenta un nivel crescut de anxietate, iritabilitate și chiar pot simți o senzație de foame amplificată pe parcursul zilei.

Citește și: Trucul de slăbit cu semințe de chia și apă, viral pe TikTok, spulberat de un nutriționist ieșean: „Efect placebo”

De asemenea, unele persoane pot crede că maschează senzația de foame dimineața prin consumul de cafea, dar acest lucru duce, de fapt, la o senzație de foame mai intensă ulterior, după efectul inițial al cafelei. Recomandarea specialistului este ca băutura să fie consumată după micul dejun, pentru a evita aceste efecte neplăcute.

Ce se întâmplă dacă bei 3-4 cafele pe zi?

„În general, cafeaua nu are interdicții de consum, cu excepția cazului persoanelor cu hipertensiune arterială, care ar trebui să fie atente la cantitatea consumată. În rest, nu există restricții pentru persoanele sănătoase”, a precizat nutriționistul.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

În ceea ce privește persoanele care consumă 3-4 cafele pe zi, nutriționistul explică faptul că acest obicei poate contribui la menținerea unui nivel ridicat de stres în organism. Consumul excesiv de cafea poate perturba calitatea somnului și poate duce la decalarea ritmului acestuia. De asemenea, persoanele care consumă cafea în cantități mari pe termen lung devin mai eficiente în metabolizarea cafeinei, dezvoltând astfel o toleranță mai mare. Astfel, atunci când o persoană care obișnuia să bea foarte multă cafea reduce cantitatea, de exemplu de la patru la trei cafele pe zi, poate experimenta o senzație de oboseală temporară. Acest lucru se întâmplă deoarece suprarenalele nu mai sunt stimulate la fel de mult, iar oboseala de fond devine mai evidentă.

„Nu ar trebui să fie văzută ca un înlocuitor al meselor”

„Cafeaua poate fi considerată un stimulent, similar cu un energizant, dar nu ar trebui să fie văzută ca un înlocuitor al meselor. Când vorbesc despre alimentația echilibrată, mă refer la faptul că hrana trebuie să fie principalul furnizor de energie pentru organism. O alimentație adecvată, un somn de calitate și o hidratare corespunzătoare sunt esențiale pentru menținerea unui nivel optim de energie. Cafeaua poate oferi un impuls temporar de energie, dar este important să nu se confunde cu o sursă de energie naturală. Deși nu este un stimulent artificial, cafeaua acționează ca un energizant, oferind un efect de stimulare organismului”, a încheiat Rada Baltag.

Etichete: cafea, medic

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii