Este ziua de naștere a Iașului. Unii istorici spun că pe 6 octombrie, alții pe 8

miercuri, 07 octombrie 2020, 09:10
2 MIN
 Este ziua de naștere a Iașului. Unii istorici spun că pe 6 octombrie, alții pe 8

Două surse istorice indică date de naștere diferite pentru Iași: într-un document copie păstrat la Academia Româna, prima atestare documentară a orașului pare a fi 6 octombrie, în timp ce un document original indică data de 8 octombrie.

”Este 6 octombrie și iarăși întâlnesc postări legate de data primei mențiuni documentare a orașului Iași. Este vorba despre un hrisov, privilegiul negustorilor din Liov, din 1408. Data de zi și lună (6 octombrie) este luată dintr-un document păstrat în copie, la Biblioteca Academiei Române. Aceasta a pătruns în cărți și a fost rostogolită ca reală de câteva decenii încoace.
Unii iubitori de istorie ajung să fetișizeze această cifră, ca și cum ar fi vorba de actul fundării orașului, nu de o atestare documentară, oarecum întâmplătoare…
Între timp, avem la dispoziție documentul original, care spune puțin altceva. Este vorba despre „octombrie 8” după cum arată slova cu valoare numerică din final. Pentru oricine a făcut puțină paleografie, aceasta este limpede…”, scrie muzeograful Sorin Iftimi pe pagina lui de Facebook.

Pe wikipedia Iaşul a împlinit  612 de ani de la prima atestare documentară cunoscută, capitala istorică a Moldovei fiind menţionată într-un privilegiu comercial acordat negustorilor ucraineni de către Alexandru cel Bun, la 6 octombrie 1408.

6 secole mai târziu, în 2008, momentul aniversar „Iaşi 600” a fost sărbătorit în oraş printr-o serie de evenimente de anvergură, printre care şi proiectul „Capsula Timpului”.

Această iniţiativă s-a născut din dorinţa de a transmite peste ani mesajul şi imaginea Iaşului timpurilor noastre şi a avut ca finalitate realizarea unei capsule în care sunt păstrate obiecte şi amintiri pentru generaţiile viitoare. Caseta sigilată şi depozitată în faţa Palatului Roznovanu la baza monumentului aniversar „Chivotul memoriei”, creaţia artistului plastic Felix Aftene, va fi scoasă la lumină în anul 2058.

Misiunea de a transmite povestea mai departe şi de a deschide capsula peste 50 de ani a fost transmisă copiilor născuţi la Iaşi în ziua de 6 octombrie 2008 şi care din data de 17 decembrie 2008 fac parte din Ordinul Capsula Timpului, organism-simbol care determină o legătură simbolică şi un angajament asumat de familiile copiilor.

Date istorice despre Iaşi găsiţi pe wikipedia.ro

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii