Pentru ce a fost ridicată Beatrice Rancea şi dusă la audieri. Dedesubturile găsite de procurori
Beatrice Rancea, managerul Operei National Române Iasi, pare a juca în cel mai prost act (...)
citeste totmarti, 02.03.2021
Orice zbor, mai scurt sau mai lung, este grevat de un numit nivel de stres. La stresul suferit de pasageri înainte de zbor (căratul bagajelor, procesul de înregistrare, găsirea porţii de îmbarcare, întârzierile de zbor etc), se adaugă şi problemele care apar în timpul zborului: scăderea presiunii atmosferice şi expansiunea gazelor din cavităţile corpului cu aproximativ 30%, scăderea presiunii oxigenului, zgomot şi vibraţii (inclusiv posibile turbulenţe), interzicerea fumatului (sevraj brusc pentru fumători), spaţiul înghesuit, proximitate apropiată cu călători bolnavi, modificarea ritmului circadian etc – dar toate se uită rapid odată ajuns la destinaţie.
Afecţiunile respiratorii la călători determină risc de hipoxie (nota redacţiei - oxigen indsuficient în organism) care se manifestă ca dispnee – senzaţia puternică de lipsă de aer. ”Astfel de probleme pot apărea la toţi cei cu afecţiuni pulmonare precum bronşită, bronşiectaziile, emfizemul, HTP (Hipertensiune pulmonară), fibroză chistică, pleurezie, pneumotorax. Cei cu afecţiuni neuromulsculare nu se pot adapta travaliului respirator compensator din timpul zborului. BPOC-ul poate decompensa, la fel şi HTP. Pentru astfel de pacienţi ar trebui să asigure o sursă de oxigen suplimentar. Uneori poate să apară pneumotorax – situaţie cu pontetţial fatal şi necesită intervenţie de urgenţă. Din aceste motive pentru cei care suferă de astfel de afeţiuni respiratorii cronice, călătoriile cu avionul nu sunt recomandate”, a explicat prof. dr. Traian Mihăescu, Spitalul Clinic de Pneumologie Iaşi. De asemenea.
Astmul bronşic
Astmul bronşic este o afecţiune din ce în ce mai frecventă în rândul populaţiei, fiind, de altfel, cea mai comună afecţiune în rândul călătorilor. Diagnosticul de astm bronşic nu interyice călătoria cu avionul decâ în anumite situaţii: pacienţii cu astm bronşic trebuie să evite călătoriile cu avionul în cazul instabilităţii bolii sau a unei internări recente în spital. De asemenea, ste indicat ca cei care suferă de astm bronşic să aibă la ei medicaţia lor de bază plus medicaţie de urgenţă. Nu mai vorbim şi de un consult pneumologic în prealabil care să ateste siguranţa călătoriei”, a mai subliniat prof. dr. Traian Mihăescu.
Afecţiuni din sfera ORL: rinitele pot fi acutizate de aerul uscat!
Variaţiile mari de presiune reprezintă unul din factorii importanţi ce apar în timpul zborului (resimţit de majoritatea dintre noi prin înfundarea urechilor, uşoară cefalee sau greaţă – rău de mişcare) şi aceastea pot genera barotrauma. „Specialiştii în acest domeniu atenţionează că cei mai sensibili la aceste modificări de presiune (chiar dacă este presurizată cabina avionului) sunt pacienţii cu afecţiuni ORL – sinuzite acute sau cronice, otite medii etc. Acest lucru este valabil şi pentru pacienţi care fac turism medical – mai ales în clinici stomato. De asemenea, rinitele pot fi acutizate de aerul uscat generat de sistemele de ventilaţie şi presiune din avion. Adică pacienţii pot experimenta obstrucţie nazală, iritaţie a mucoasei rinofaringiene, uscăciunea gurii – poate apărea tusea seacă iritativa, dar uneori decongestionantele nazale (Bixtonim, Olynth HA etc) administrate anterior călătoriei pot fi de real ajutor”, adaugă prof. dr. Traian Mihăescu.
Sarcină
Sarcina în general nu pune probleme. Trebuie de evitat zborul cu avionul în cazul pacientelor cu sarcina pierdută în antecedente sau care au pre-eclampsie, anemie ori frică de zbor. În ultimul trimestru de sarcina nu este recomandată călătoria cu avionul datorită riscului mare de declanşare a travaliului la care contribuie spaţiile înguste, aglomeraţia, centurile purtate obligatoriu mai ales la decolare şi aterizare.
Afecţiuni cardiovasculare şi neurologice
Afecţiunile cardiovasculare dacă sunt stabile şi documentate nu pun probleme la călătorie. Asta înseamnă ca pacientul să urmeze corect şi constant tratamentul, starea cestuia trebuind să fie una stabilă. Totuşi, trebuie precizat că stopul cardio-respirator deşi rar ca eveniment apărut în cursul zborurilor, este fatal în 86% din cazuri. „Sindromul acut coronarian (infarct) are ca simptomatologie durere toracică, dispnee (lipsă de aer), transpiraţii profuze, greaţă şi eventual vărsături. Şi aici intervenţia este limitată. Se poate administra aspirină (atenţie la hemoragii active/alergii cunoscute) sau nitroglicerină care este de obicei prezentă în trusa de prim ajutor disponibilă în aeronavă. De asemenea, accidentul vascular cerebral trebuie luat în considerare la pacienţii cu manifestări neurologice recente. Atenţie să nu fie vorba totuşi despre o hipoglicemie care poate mima un AVC. Unele truse de prim ajutor au un glucometru, dar există şi probabilitatea ca un pacient să aibă aşa ceva asupra lui”, adaugă prof. dr. Traian Mihăescu. Zborul cu avionul poate să decompenseze şi afecţiuni neurologice precum epilepsia. Crizele tonico-clonice pot fi determinate de scăderea presiunii oxigenului şi de variaţiile circadiene determinate de schimbarea fusului orar. Turbulenţele frecvente în timpul zborului pot determina apariţia de traumă. Loviturile, chiar şi superficiale trebuie tratate. Aplicarea de comprese reci locale şi analgezicele fac parte din protocol. Cele mai frecvente traume care apar sunt plăgi superficiale prin lovirea capului, luxaţii şi fracturi.
Situaţii şi afecţiuni în care călătoriile cu avionul nu sunt recomandate
Evitaţi excesul de cafea şi consumul de aclool înaintea zborului!
Lista nu este exhaustivă, aşa încât orice călător care se ştie cu o afecţiune medicală cu potenţial de acutizare în timpul zborului ar trebui să raporteze acest lucru. Unele companii aeriene cer pacienţilor (printr-un formular special) informaţii despre starea lor de sănătate şi existenţa patologiilor. De exemplu, fiecare agenţie care vinde bilete de avion ar trebui să aibă afişat mesajul “Sunteţi pregătit de zbor?”. Acest mesaj ar trebui introdus şi în cabinetele medicale de orice specialitate, dar mai ales în cele cu ramura chirurgicală. Tot aici intră şi informarea pacienţilor înainte de efectuarea zborului despre posibillele riscuri la care se supun şi a unor reguli simple ce trebuie respectate (să nu consume băuturi alcoolice înaintea zborului sau exces de cafea etc)..
La Iaşi se va desfăşura prima conferinţă dedicată medicinei la altitudine!
Călătoriile cu avionul şi problemele care pot apărea pe parcursul acestora la persoanele cu diverse afecţiuni medicale, reprezintă o temă de interes pe marginea căreia în România s-a discutat puţin până în prezent şi este necesară o cât mai bună informare, atât a personalului medical, cât şi a celor care călătoresc sau îşi propun să călătorească cu avionul. Acesta este motivul pentru care organizatorii Conferinţelor INSPIR au decis ca următoarea temă a întânnirii din octombrie anul curent să fie "Medicina respiratorie la altitudine". „Se va discuta despre călătoriile cu avionul şi bolile respiratorii şi nu numai. Fiindcă evenimentul stă sub semnul multidisciplinarităţii medicale, vom avea numeroşi specialişti ce vor discuta despre modalităţile în care persoanele cu diverse afecţiuni medicale pot suporta fără probleme o călătorie cu avionul”, a declarat prof. dr. Traian Mihăescu.
Conferinţa "Medicina respiratorie la altitudine" se va desfăşura la Iaşi, în intervalul 26 - 28 octombrie 2018, sub egida manifestării medicale: Conferinţa “ Zilele Spitalului Clinic CF IAŞI”. „Totodată, evenimentul se va desfăşura şi sub egida Conferinţelor de Pneumologie INSPIR “ unde participă de fiecare dată un număr mare de medici tineri. Ne dorim ca şi la această ediţie, prezenţa lor să fie la fel de numeroasă. Subliniez că medicii rezidenţi se pot înscrie în mod GRATUIT pana la data de 1 Octombrie 2018 la Conferinţa "Medicina respiratorie la altitudine", a mai adăugat prof. dr. Traian Mihăescu. Cei care doresc să afle mai multe detalii despre eveniment pot accesa https://www.inspiriasi.ro/.
Cuvinte cheie: + Iasi, Mihaescu, respiratorii, afectiuni
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Un antreprenor ieşean vrea să strângă cu şacose de hârtie un milion de euro din “Imperiul Leilor”
Guvernul Coaliției Austerității condamnă Iașul la subdezvoltare! (P)
O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur
Fetiţa arsă, adusă de la Huşi, evaluată astăzi pentru un eventual transfer la Bucureşti
Medicii de familie: Al treilea val al pandemiei ar putea fi catastrofal
Cerşetor, „ajutat” de IQ-ul mic: Tentativă de crimă pentru o datorie de 30 de lei
Un celebru chirurg român, emigrat în SUA, conferenţiază astăzi la UMF
Cinci elevi şi patru cadre didactice, confirmate cu noul coronavirus, la sfârşitul săptămânii
Se modifică ruta autobuzului 3b din cauza lucrărilor la linia Iaşi - Dancu
De ce li s-a refuzat unor ieşeni chiria pentru stâlpii de înaltă tensiune de pe proprietate?
Episcopia Catolică de Iaşi solicită obţinerea acordului părinţilor pentru orele de educaţie sanitară
Atenţie când vă ciocniţi de cineva pe stradă! Modul de operare a unei bande de hoţi din Iaşi
Un tânăr de 17 ani a rupt o sapă lovind în amantul concubinei unchiului său
Învăţător ieşean, acuzat că-şi umileşte elevii. Are cu patru ani mai mult decât vârsta de pensionare
O universitate ieşeana va produce vin din 16 soiuri de struguri, toate crescute în Copou
Pentru ce a fost ridicată Beatrice Rancea şi dusă la audieri. Dedesubturile găsite de procurori
Bacău: Soţia bărbatului care a sechestrat şi ucis doi muncitori, reţinută
Jenantă atitudine a parlamentarilor ieșeni de la PNL și USR! (P)
Ursula von der Leyen anunţă un proiect legislativ pentru paşaport vaccinal electronic
Iașul a coborât pentru o zi din TOP 10. Doar 49 de cazuri noi de COVID
2.096 cazuri noi și 53 de decese raportate după mai puțin de 12.000 de teste
PSD va depune plângeri penale împotriva liderilor și miniștrilor PNL pentru "mită electorală"
Diferența între reacțiile după vaccinul Pfizer și cel de la AstraZeneca
Femeia care a accidentat mortal două fete consumase alcool înainte de a se urca la volan
Ministerul Culturii va pune la dispoziţia DIICOT documentele necesare anchetei de la Opera Iași
Lufthansa vine la Iași. Din luna mai, patru zboruri săptămânale spre Frankfurt
Avertismentul medicului Musta: Toata lumea trebuie sa inteleaga riscul valului 3
VIDEO: Cum funcționează perna pneumatică și o autoscară din dotarea ISU Iași
EXCLUSIV - IMAGINI: Accident grav. Pieton lovit pe trecere de un Volkswagen
Furnizorii de energie electrică, verificaţi în urma sutelor de reclamaţii
Cinci localități din Iași, în scenariul roșu. Rata de infectare a crescut și în municipiu
Spitalul din România cu cel mai ridicat grad de vindecare Covid
Fost polițist prieten cu interlopii, trimis de PNL să controleze serviciul de spionaj
Președintele unui Consiliu Județean și-a vaccinat copiii la un spital din subordine
Funeriu: Școala românească are nevoie de 5 miliarde euro să se facă bine
Bărbat care mergea în zori pe strada Pantelimon Halipa, lovit de un taxi
Medic, despre al treilea val: Va fi diferit. Multe cazuri la tinerii nevaccinați
CEO Conference – Shaping the Future Companiile şi liderii lor “au zero” timp de pierdut! (P)
Gheorghiță: Am solicitat ridicarea vârstei pentru vaccinul AstraZeneca la 65 de ani
Trump a revenit în public. „Nu voi lansa un nou partid. E fake news”
FOTO: Orașul e plin de flori și mărțișoare. Ieșenii le preferă pe cele de la mall
VIDEO: Vă mai amintiți cum era Iașul în 1994? Puține mașini, vechi tramvaie
Dilema „buttergate”. De ce nu se mai întinde untul atât de ușor pe pâine?
Tradiția Mărțișorului și zilele Babei Dochia în credința populară
Globurile de Aur 2021. Care au fost marii câştigători? Palmaresul complet
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Briscan ZARAExtremişti |
Ciprian IFTIMOAEIRolul societăţii civile în consolidarea democraţiei |
Mihai DORINMoştenirea lui Trump |
O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.