De Sănătate

Punem punctul pe știi

Eşti bolnav, dar nu ai şi Covid? Ai încurcat-o! Ce probleme acuză asociaţiile pacienţilor?

sâmbătă, 23 octombrie 2021, 01:50
2 MIN
 Eşti bolnav, dar nu ai şi Covid? Ai încurcat-o! Ce probleme acuză asociaţiile pacienţilor?

Asociaţiile pacienţilor spun că bolnavii cronic nu se confruntă în această perioadă dificilă doar cu problemele legate de COVID-19, ci şi cu o multitudine de probleme – de la găsirea unui medic care să îi ajute la diagnosticare, la găsirea resurselor financiare pentru a face analize, investigaţii şi până la soluţii de spitalizare. 

„Marea majoritate a pacienţilor, pentru a avea acces la serviciile medicale, se duc la servicii private, unde îşi plătesc din propriul buzunar anumite analize, ceea ce nu este corect, nu este etic. Nu toată lumea are aceste posibilităţi, şi nu toată lumea poate depinde de furnizori de servicii medicale private”, a precizat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) la conferinţa de deschidere a celei de-a XII-a ediţii a Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi.

Acesta a mai precizat că soluţii pentru rezolvarea problemelor pacienţilor cu afecţiuni cronice trebuie găsite cât mai repede, având în vedere că, spre exemplu, în luna octombrie a anului trecut, din 25.000 de decese, 20.000 erau pacienţi care nu erau infectaţi cu SARS-CoV-2. „Vedem o creştere a numărului de pacienţi infectaţi COVID, o creştere a aglomerării în spaţiile medicale, în spitale, în ambulatorii, inclusiv la cabinetele medicilor de familie, ceea ce cu siguranţă va duce la o descreştere a accesului anumitor categorii de pacienţi. E clar că nu îi vom putea trata pe toţi şi e clar că pe unii dintre ei îi vom pierde, din păcate. Anul trecut, în octombrie, noiembrie şi decembrie, statisticile de mortalitate ne-au arătat că în România a crescut mortalitatea cu peste 2.000 – 3.000 de cazuri pe lună”, a completat preşedintele COPAC.

Reprezentanţii asociaţiilor pacienţilor au concluzionat că, în perioada pandemiei pentru pacienţii cu afecţiuni cronice, problemele s-au înmulţit, fiind puşi în situaţii dificile, când nu au avut acces la servicii medicale. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii