Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Eticheta și normele de igienă în industria HoReCa: Iată ce denotă echipamentul unui expert al domeniului ospitalier!

GALERIE
ospatar
  • ospatar
- +

Ținuta în industria ospitalieră de cele mai multe ori înseamnă ceva mult mai complex decât pur și simplu un simbol de aspect de dragul de a arăta o notă de eleganță. Identitatea vizuală este un obiectiv foarte important pentru un astfel de domeniu de activitate tocmai pentru că îndeplinește eficient două rolul esențiale în satisfacerea bunăstării clientului.

Dincolo de întrebuințările unei cămăși sau a unui costum formal la un eveniment ce impune o conduită, un standard de impecabilitate și reverență față de o altă persoană reprezintă impecabilitatea echipamentuli în care angajatul firmei se manifestă. Acest lucru este cu atât mai valoros în industria HoReCa, care reușește să realizeze acel balans dintre dobândirea unei identități vizuale și întrebuințările practice pe care le oferă un șorț sau o jacketă de bucătar, de exemplu.

Clienții caută stimuli vizuali în orice îi înconjoară, mai ales atunci când sunt supuși unei decizii

Precum în orice instituție care determină o distincție instantanee prin folosirea unor identificatori vizuali ca o uniformă, echipamentele HoReCa reușesc să realizeze mai mult decât să constituie un obstacol dintre ținută și produsul servit.

Precum îi este clar oricui faptul că este vorba despre un pompier sau medic de urgență atunci când este purtată o costumație sau îmbrăcăminte roșie, la fel de bine recunoști instant un bucătar după simbolurile specifice vehiculate în cultura comună:

  • Boneta sau bandana de bucătar
  • Jacketa albă cu negru
  • Pantalonii de bucătar cu șnur

Astfel, cu cât acestea arată mai bine și mai îngrijit, în mintea clientului, există o relație direct proporțională dintre aspectul vizual al locației și calitatea serviciilor oferite (ceea ce este și adevărat în cele din urmă). Tocmai de aceea, orice client este total îndreptățit să aleagă ceea ce îi inspiră siguranță și încredere,

Lucrurile stau la fel și în industria hotelieră și lodging. Apartenența la brand este un alt motiv pentru care îmbrăcămintea specifică reușește să treacă dincolo de bariera unui aspect plăcut. Faptul că principiile companiei pot fii instant recunoscute după identitatea vizuală pe care o ținută de ospătar sau menajeră le inspiră, permite satisfacerea unei nevoi a clientului dincolo de banalități precum: calitatea și seriozitatea. Tocmai de aceea, oamenii sunt dispuși să plătească pentru siguranță și stimularea nevoii de a știi că este pe mâini bune.

HoReCa înseamnă tot odată și rigori stricte din punct de vedere sanitar

De cealaltă parte, echipamentele angajaților din cadrul acestei industrii sunt supuși respectării unor prevederi ale igienei alimentare. Menținerea unui aspect curat, care să nu altereze în vreun fel compoziția produselor alimentare cât și a serviciilor ospitaliere oferite constituie un alt motiv pentru care investiția într-o vestimentație distinctă de o costumație de zi cu zi.

Obiective ideale ale scopului de a atrage clienți noi și de a-i fideliza pe cei vechi se îndeplinesc cu mult mai greu în ziua de astăzi datorită felului în care lucrurile se mișcă. Incertitudinea dorințelor pe care orice client o manifestă împreună cu timpul tot mai limitat de a satisface toate nevoile rezultă într-un loc de muncă extrem de solicitant din punctul de vedere al rezistenței la stres, astfel ultimul și poate că cel mai important al bunei desfășurări ale acestui domeniu este:

Atitudinea face toți banii… la propriu

În cele din urmă, atitudinea și caracterul celui care poartă distinsa haină de bucătar sau șorțul de chelner aduce cu adevărat clientul la masă, îl face să ia o cameră sau să comande un fel de mâncare. Răbdarea, politețea, tactul și finețea sunt factori care nu doar că influențează atitudinea unui client, dar și stimulează propria imagine și stimă de sine odată ce aplicarea acestora are succes.

Nu uitați să tineți seama și de normele generale de protecție a muncii

Conform Institutului Național de Statistică (INSSE): 4,000 de accidente la locul de muncă pe an implică incapacitarea temporară de muncă.

Conceptul de siguranță la locul de muncă surprinde unul dintre domeniile cel mai des cercetate, fiind supuse unei constante optimizări pentru a maximiza gradul de protecție cât și de a minimaliza riscul incidentelor nefaste.

Problema principală care dă curs acestui subdomeniu al condițiilor de muncă, o reprezintă înseși situația accidentelor la locul de muncă. Conform datelor publicate pe baza de date statistică oficială a INSSE (Institutul Național de Statistică, Tempo.ro, pe parcursul ultimilor ani în care date statistice au fost înregistrate, o medie de aproximativ 4.000 de accidente care implică incapacitarea temporară la locul de muncă.  

Dintre toate datele statistice, incapacitarea temporară poate fii interpretată drept cel mai fericit caz, dar există și alte categorii de accidente la locul de muncă...

Celelalte categorii de accidente sunt reprezentate atât de către accidentele colective cât și de mortalitate, acestea reprezentând cazurile extreme care ridică probleme serioase din mai multe perspective:

  • Supunerea siguranței forței de muncă la risc
  • Atractivitatea locurilor de muncă industriale cât și de servicii scade
  • Consecințe grave asupra desfășurării activității companiei cât și atragerea unei imagini negative
  • Scăderea drastică a productivității companiei

Incapacitarea temporară a muncii cu toate că este cel mai fericit incident, probabilitatea de ocurență a acestuia nu trebuie sub nici un fel neglijată. Tocmai de aceea, atunci când este ridicată această problemă, cea mai comună cauză a accidentelor de acest fel constă în neprotejarea corespunzătoare și eficientă a membrelor, în special a brațelor și mâinilor.

Prevăzute atât de către normele de siguranță la locul de muncă cât și de către patronii diferitelor facilități de producție sau manipulare a substanțelor/produselor cu grad ridicat de hazard, mănușile de protecție reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de protecție personală la locul de muncă.
Prin urmare, printre cele mai utilizate astfel de mănuși de protecție la locul de muncă sunt următoarele:

  • Mănuși de protecție termică
  • Mănuși pentru sudură
  • Mănuși pentru protecție chimică
  • Mănuși rezistente la tăiere
  • Mănuși ESD (antistatice care protejează de riscul de electrocutare)

Acest lucru se datorează în fapt, riscului de daune fizice la care sunt supuse mâinile în contact cu hazarde precum: descărcările electrice și scurt-circuitul, fluctuații de temperatură și șocuri termice, temperaturi foarte ridicate, agenți chimici dăunători pielii, lame sau dispozitive de tăiere sau foarte ascuțite, etc.

„O pondere relativ importantă în cadrul afecțiunilor cauzate/agravate de activitatea profesională desfășurată este reprezentată de afecțiunile oaselor, articulaţiilor sau musculaturii care afectează gâtul, umerii braţele sau mâinile (8,7%)”

Într-adevăr brațele și mâinile sunt desemnate ca fiind cele mai predispuse la vătămarea în cadrul desfășurării activității de muncă.  Un alt raport al Institutului Național de Statistică  indică acest fapt comparând ponderea predispoziției acestei părți a corpului la vătămare cu gradul de susceptibilitate al altor părți implicate în accidente la locul de muncă precum cele de incapacitare temporară sau permanentă.

Dincolo de incapacitarea temporară de muncă, alte forme de accident la muncă trebuiesc tratate dintr-o cu totul altă perspectivă, deoarece în acest caz, responsabilitatea protecției individuale constă în eficiența și performanța unui întreg echipament. Se poate spune astfel că rata de mortalitate cauzată de accidentele la locul de muncă se datorează în principal neglijenței patronilor de a asigura echipament protectiv de calitate, cât și a muncitorilor care din diverse motive, nu se conformează protocolului de siguranță.

Este firesc în cele din urmă, să se concluzioneze faptul că protecția brațelor reprezintă într-adevăr un prim element de menținere a unui grad înalt de protecție personală în cadrul activității la locul de muncă. Mănușile de protecție, concepute special pentru a deservi acestei cauze trebuie să reprezinte astfel, neapărat una dintre componentele unui echipament de lucru. Siguranța personalului fiind un criteriu atât de detrimental în ziua de astăzi, imagina cât și productivitatea unei companii sunt foarte strâns legate de acest aspect indispensabil bunei desfășurări a unei activități de muncă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri