Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Eugen Tomac: La Bruxelles au învins culisele. Tot un reprezentant PPE propus pentru şefia CE

GALERIE
Eugen Tomac
  • Eugen Tomac
- +

Eugen Tomac a afirmat că „la Bruxelles au învins culisele”, precizând că deşi nu au dorit socialiştii europeni şi noul grup Renew Europe, condus de Dacian Cioloş, ca Manfred Weber să fie preşedintele Comisiei Europene, tot un reprezentat al PPE a ajuns să fie propus la şefia instituţiei.

„La Bruxelles au învins culisele. Pentru ca socialiştii europeni şi nou creatul grup Renew Europe, condus de Dacian Cioloş, nu au dorit să accepte alegerea liderului grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Asta în condiţiile în care PPE este partidul care a obţinut 40 de milioane de voturi, păstrându-şi statutul de cel mai mare partid european”, a scris europarlamentarul Eugen Tomac, marţi, pe Facebook.

Acesta a adăugat că tot un reprezentat al PPE Ursula von der Leyen, ministrul Apărării din Germania, a ajuns să fie propus pentru şefia CE, acesta fiind rezultatul unor negocieri de culise în Consiliul European.

„Discuţiile s-au mutat în Consiliul European, unde şefii de stat şi de guvern, după mai multe reuniuni de criză, au reuşit astăzi (marţi - n.r.) să ajungă la un compromis. Au propus în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene un reprezentant al PPE în persoana ministrului Apărării din Germania, doamna Ursula von der Leyen. Acest compromis este rezultatul unor negocieri de culise cum nu au mai existat la Bruxelles de când s-a creat Uniunea Europeană”, a explicat Tomac.

„Am participat, timp de câteva zile, la şedinţele lungi din cadrul grupului PPE din Parlamentul European. Am văzut cu câtă demnitate şi fermitate politică colegii mei au insistat pentru ca şeful Comisiei Europene să fie propus dintre membrii celui mai mare partid politic european. Aceasta este esenţa democraţiei, cel care câştigă încrederea să-şi asume şi responsabilitatea conducerii. PPE va conduce Comisia Europeană, pentru că aşa au decis cetăţenii UE şi asta este esenţial la sfârşitul acestei zile”, a conchis europarlamentarul.

Ursula von der Leyen a fost propusă oficial pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene, iar Charles Michel pentru funcţia de preşedinte al Consiliului European, a anunţat marţi seară Donald Tusk. De asemenea, în urma negocierilor în Consiliul European, au fost recomandări ca Frans Timmermans şi Margrethe Vestager să fie prim-vicepreşedinţi ai Comisiei Europene, a anunţat şeful statului Klaus Iohannis.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri