Euro contra dezinformării
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 14.04.2021

Euro contra dezinformării

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Indiferent dacă se va adopta sau nu o soluţie instituţională în chestiunea dezinformării chineze, o alocare corespunzătoare de resurse în această direcţie ar fi un pas explicabil, dacă se doreşte restabilirea credibilităţii EEAS ca promotor ferm al valorilor Uniunii Europene.

În Uniunea Europeană, eforturile de combatere a dezinformării practicate de China nu pot fi susţinute cu resurse suficiente - o recunoaşte însuşi Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politică de securitate. Declaraţia şefului diplomaţiei comunitare se înscrie pe fondul tendinţei sale de a fi mai tranşant în luările de poziţie privitoare la competitorii strategici ai UE, după experienţa neplăcută de care a avut parte în februarie, la Moscova. Aici, însă, mai importantă decât tonul domnului Borrell este substanţa afirmaţiei sale.

În mod normal, asemenea declaraţii prefaţează cereri vizând crearea de noi structuri instituţionale - şi, desigur, finanţarea lor corespunzătoare. Nu ar fi deloc surprinzător dacă, nu peste mult timp, s-ar propune crearea unei unităţi similare cu cea chemată să combată dezinformarea provenită de la Moscova (East StratCom Task Force, inclusă în Serviciul European de Acţiune Externă, coordonat de Înaltul Reprezentant) sau poate la transformarea acesteia într-o structură tous azimuts, care să se ocupe de atacurile propagandistice venite din toate direcţiile. Desigur, oricare va fi forma de răspuns aleasă, va trebui să se ţină cont de diferenţele de stil între cele două mari autocraţii, China şi Rusia. Chiar dacă există puncte de convergenţă, precum tendinţa de a exagera slăbiciunile demonstrate de europeni în reacţiile anti-pandemie, este clar că eforturile chineze sunt mai subtile şi mai puţin conflictuale decât şarjele adesea directe şi insolente orchestrate de Moscova.

Însă, oricum, puţini sunt cei care îşi închipuie că dezinformarea lansată de la Beijing nu există sau nu merită luată în seamă. Pandemia ne-a făcut să fim mai atenţi la eforturile autorităţilor chineze de a propovădui „adevăruri” convenabile, pe fondul păstrării cu stricteţe a secretelor politice, al reprimării vocilor independente, al controlului ferm asupra populaţiei şi, nu în ultimul rând, al încercării de a contrapune eficienţa autoritară chineză ezitărilor democraţiilor occidentale. Există, însă, şi teme mai vechi, de la eforturile de a masca legăturile unor firme din sectorul înaltei tehnologii cu conducerea politică de la Beijing, la grija cu care China comunistă îşi cultivă imaginea de investitor plin de bunăvoinţă în Europa (mai ales în ţările cu lacune în infrastructură), fără ca publicul să afle prea multe despre condiţiile ataşate proiectelor de acest gen. Nu are rost să insistăm, aici, asupra vechii şi mereu actualei agende a drepturilor omului, inclusiv ale minorităţilor, pe care autorităţile chineze încearcă de multă vreme să o mascheze ori să o deturneze.

Luarea de poziţie a şefului diplomaţiei europene pare a fi o încercare a acestuia de a reveni şi de a închide scandalul declanşat în primăvara anului trecut, când EEAS a fost acuzat că şi-a atenuat referirile critice la China în cadrului raportului special privind dezinformarea ocazionată de pandemie - şi că a făcut-o ca urmare a presiunilor venite dinspre partea chineză. La momentul respectiv, EEAS şi şeful său politic, Înaltul Reprezentant, nu au fost prea convingători în eforturile de înlăturare a acestor suspiciuni, ceea ce a suscitat reacţii negative ale unor europarlamentari din mai multe părţi ale spectrului politic. A provocat discuţii mai ales faptul că domnul Borrell, deşi respinsese acuzele de modificare a raportului iniţial, nu a negat niciun moment faptul că dinspre Beijing s-au făcut încercări în această direcţie.

Acum, este posibil ca Înaltul Reprezentant - şi Comisia, între ai cărei vicepreşedinţi se numără, în virtutea funcţiei - să dorească înlăturarea umbrelor rămase din primăvara trecută. În plus, între timp a intervenit şi episodul vizitei domnului Borrell la Moscova, cu gesturile deloc amicale ale gazdelor. Indiferent dacă se va adopta sau nu o soluţie instituţională în chestiunea dezinformării chineze, o alocare corespunzătoare de resurse în această direcţie ar fi un pas explicabil, dacă se doreşte restabilirea credibilităţii EEAS ca promotor ferm al valorilor Uniunii Europene. Inclusiv în faţa unor interlocutori care nu le împărtăşesc sau, poate, în primul rând în faţa lor. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Eurocanapeaua

Lucian DÎRDALA

Eurocanapeaua

Ar trebui să ne aşteptăm, cât de curând, la o exprimare publică a coeziunii (regăsite) între doamna von der Leyen şi domnul Michel. Uniunea Europeană nu îşi poate permite să ofere adversarilor ei o satisfacţie precum demisia celui din urmă şi cu atât mai puţin să apară divizată în faţa interlocutorilor externi, fie ei prieteni sau rivali.

Filmuletul zilei

opinii

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Florin CÎNTIC

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Cum luna martie este legată de naşterea lui Mircea Eliade (13 martie 1907) vă propun un serial care pune câteva accente pe relaţia dintre acesta şi Radu Gyr, un scriitor controversat din cauza activităţii sale politice legionare, plecând de la corespondenţa lor din 1968-1969, aşa cum este ea păstrată la Colecţiile speciale ale bibliotecii Universităţii din Chicago.

De-a joaca

Radu PĂRPĂUȚĂ

De-a joaca

Mă trezisem brusc. Visasem ceva, ce?

În amintirea lui Constantin Munteanu

Alex VASILIU

În amintirea lui Constantin Munteanu

Aparent, despre cei buni la suflet, speciali, este uşor să scrii. Dar cuvintele se aşază încet, pe măsura discreţiei celui evocat acum, la despărţire.

pulspulspuls

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Atenţiune, atenţiune, stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe: prin anumite redacţii din ţară tropăie de câteva zile un zvonuleţ tare mălăieţ, care zice că madam Veorica, fosta şefă de partidoi, ar urma să lanseze în perioada următoare o nouă construcţie politică cu care să rupă gura târgului. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.