Euro puternic şi monedele slabe ale ţărilor emergente afectează rezultatele companiilor europene
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 29.11.2020

Euro puternic şi monedele slabe ale ţărilor emergente afectează rezultatele companiilor europene

GALERIE
calcule
  • calcule
- +

Marile grupuri industriale din Europa trebuie să reziste dificultăţilor cauzate de monedele slabe ale statelor emergente şi de euro puternic, după ce în ultimii ani au fost nevoite să facă faţă stagnării economice, potrivit Wall Street Journal (WSJ).

Multe dintre companiile europene au căutat în afara Europei oportunităţi de creştere în timpul crizei, mai ales în ţările cu economii în curs de dezvoltare. Multe dintre economiile emergente au intrat acum într-o perioadă de încetinire a creşterii, care a condus la deprecierea monedelor naţionale, cu impact în rezultatele financiare ale unora dintre cele mai mari corporaţii europene.

În acelaşi timp, euro s-a întărit în raport cu monedele altor economii puternice, precum SUA şi Japonia, în pofida indiciilor că Europa îşi revine cu greu din criză. Datele publicate vineri referitoare la declinul încrederii mediului de afaceri din Germania şi la creditarea slabă în zona euro reprezintă indicii că economia rămâne fragilă, scrie WSJ.

De la sfârşitul lunii iunie, euro s-a apreciat cu 17% în raport cu rupia indoneziană, cu 9,6% faţă de rupia indiană, cu 5,4% faţă de randul sud-african, cu 4,5% comparativ cu realul brazilian şi cu 1,7% faţă de rubla rusească. În aceeaşi perioadă, euro a câştigat teren şi în faţa monedelor Statelor Unite şi Japoniei, înregistrând un avans de 6% faţă de dolar şi de 3% faţă de yen.

Aceste evoluţii afectează pe unii dintre cei mai importanţi exportatori din Europa, întrucât veniturile obţinute pe pieţele străine sunt transformate în mai puţini euro. Săptămâna aceasta, grupurile german BASF şi francez Renault au afirmat că monedele slabe ale ţărilor emergente au afectat rezultatele din trimestrul al treilea, iar directorii de companii afirmă că situaţia nu se va îmbunătăţi curând.

"Impactul valutar va fi în continuare negativ asupra vânzărilor şi profiturilor în trimestrul al patrulea", a declarat directorul general al BASF, Kurt Bock.

Pentru moment, efectul negativ al cursului valutar a luat investitorii prin surprindere. Multe companii sunt asigurate pentru astfel de situaţii. Combinaţia între monedele slabe ale ţărilor emergente şi euro puternic faţă de alte monede importante a avut, însă, un impact semnificativ - mai ales în contextul cererii încă slabe în Europa.

"Destui investitori se aşteptau la un impact de curs în trimestrul al treilea, dar amploarea acestuia a surprins", a declarat Dennis Jose, analist la banca britanică Barclays, care se aşteaptă ca trendul să devină favorabil corporaţiilor din Europa. Pentru anul următor, Jose estimează o apreciere a dolarului, accelerarea creşterii la nivel global şi stabilizarea economiilor şi cursurilor de schimb în Brazilia, India şi Indonezia.

În trimestrul al treilea, veniturile BASF au înregistrat un impact negativ din cursul valutar de circa cinci puncte procentuale, a spus şeful grupului.

Renault a anunţat, joi, că a beneficiat în trimestrul al treilea de revenirea preţurilor la autovehicule şi de creşterea livrărilor. Veniturile pe ansamblu au scăzut, însă, cu 3,2%, la 7,75 miliarde de euro, cu un impact negativ al cursului de schimb de 439 milioane de euro.

Compania Schneider Electric a avertizat, vineri, că nu mai este sigură de creşterea veniturilor în acest an, după ce a raportat un declin de 3,2% în trimestrul al treilea. Condiţiile din Europa rămân dificile, în timp ce încetinirea investiţiilor şi monedele slabe din India şi Indonezia au, de asemenea, efect negativ, a spus şeful companiei, Emmanuel Babeau.

Companiile europene din afara zonei euro au avut, de asemenea, de suferit, notează cotidianul american. Aprecierea coroanei suedeze şi a francului elveţian faţă de monedele emergente a lovit veniturile şi câştigurile la Volvo, producătorul de echipamente industriale Atlas Copco şi cel de lifturi Schindler Holding.

Tot săptămâna aceasta, SAP, producător german de software destinat companiilor, a avertizat că dacă ratele de schimb se menţin la nivelurile din septembrie, veniturile din soaftware şi servicii conexe ar putea înregistra un impact negativ de cinci puncte procentuale, iar profitul de circa şapte puncte. (Mediafax)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Gânduri despre Maradona

Nicolae GRECU

Gânduri despre Maradona

De morţi nu se vorbeşte decât de bine, dar nu trebuie uitat nici răul din ei.

Filmuletul zilei

opinii

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Eugen MUNTEANU

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Prezentarea succintă a începuturilor tradiţiei biblice româneşti continuă cu o schiţă de portret a iniţiatorului acestei tradiţii, Nicolae Spătarul Milescu.

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Ciprian IFTIMOAEI

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Problematica de gen şi egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei a fost abordată încă din anii ‘60 în cadrul studiilor despre rolul femeilor în politică şi dezvoltarea socioeconomică (women studies), mai apoi în cadrul studiilor feministe (feminist studies), iar în prezent în cadrul studiilor de gen (gender studies). În altă ordine de idei, egalitatea de tratament între bărbaţi şi femei a constituit un principiu fundamental al Uniunii Europene încă de la înfiinţarea sa. 

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

pr. Constantin STURZU

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

Unul dintre ucenicii mei avea, la un moment dat, probleme la serviciu. Se confrunta cu tot soiul de neplăceri, cu şicane şi chiar cu ameninţări. M-a întrebat ce să facă, dacă nu cumva e momentul să renunţe şi să caute altceva de lucru. Eventual în alt domeniu. Îl ştiu ca fiind o persoană competentă, talentată şi dăruită în lucrarea sa. 

pulspulspuls

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Dacă tot am vorbim ieri aici de vasilici şi tiriplici, iaca ce ne-au indicat unii cetitori atenţi: una bucată poză faină scociorâtă prin cotloanele feisbuciste, de campanie, cu actualul şi viitorul deputat de Iaşi Vasile Cîtea, ex-boxer, aflat în piaţă la Bălţaţi, locul de baştină. 

Caricatura zilei

Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.