Eurocanapeaua
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.05.2021

Eurocanapeaua

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Ar trebui să ne aşteptăm, cât de curând, la o exprimare publică a coeziunii (regăsite) între doamna von der Leyen şi domnul Michel. Uniunea Europeană nu îşi poate permite să ofere adversarilor ei o satisfacţie precum demisia celui din urmă şi cu atât mai puţin să apară divizată în faţa interlocutorilor externi, fie ei prieteni sau rivali.

Scandalul eurocanapelei se va stinge într-un viitor nu prea îndepărtat, pentru că şefii politici şi liderii de opinie din Uniunea Europeană vor avea subiecte mai importante de rezolvat. Comentatorii care încă se contrazic pe tema plasării doamnei Ursula von der Leyen pe o canapea - deci pe o poziţie inferioară celei oferite domnului Charles Michel - în cursul convorbirilor oficiale de la Ankara vor ajunge şi ei să accepte că mai toate abordările sunt întemeiate. Aşadar, a fost şi o dovadă de sexism, şi o insultă la adresa UE, şi o ripostă la adresa predicilor Bruxelles-ului în chestiuni legate de drepturile omului, poate şi o reamintire a vulnerabilităţii UE în faţa unui posibil nou şantaj al preşedintelui Erdogan în chestiunea migranţilor (în majoritate, sirieni) adăpostiţi acum de Turcia, pentru a căror menţinere Uniunea trebuie să plătească haraci. Şi enumerarea ar putea continua.

În mod normal, însă, chestiunea relaţiilor între preşedinta Comisiei şi preşedintele Consiliului European va continua să reprezinte o temă de preocupare, în următoarele luni. Fără a comenta aici numeroasele critici aduse domnului Michel sau autocritica acestuia, este clar că relaţia personală între cei doi lideri a avut mult de suferit şi că această situaţie are efecte şi asupra relaţiilor dintre instituţiile pe care le conduc. Este de presupus că o asemenea stare de lucruri va provoca iritare în rândul liderilor statelor-membre, care au încercat mereu să selecteze pentru cele două funcţii persoane compatibile. În aceste condiţii, ar trebui să ne aşteptăm, cât de curând, la o exprimare publică a coeziunii (regăsite) între doamna von der Leyen şi domnul Michel. Uniunea Europeană nu îşi poate permite să ofere adversarilor ei o satisfacţie precum demisia celui din urmă şi cu atât mai puţin să apară divizată în faţa interlocutorilor externi, fie ei prieteni sau rivali.

Cu totul altfel se va pune, însă, problema în cazul reconfirmării lui Charles Michel ca preşedinte al Consiliului European, anul viitor. După cum se ştie, dacă mandatul Comisiei (inclusiv al preşedintelui ei) sau al Parlamentului este de cinci ani, cel al preşedintelui Consiliului European este de doi ani şi jumătate. Precedenţii titulari, Herman van Rompuy şi Donald Tusk, au obţinut reînnoirea, astfel încât perioadele lor au coincis, practic, cu mandatele Comisiei Barroso II, respectiv al Comisiei Juncker. Nu este deloc exclus ca afacerea canapelei să fie picătura care va revărsa paharul nemulţumirilor în cazul lui Charles Michel. Un pahar umplut, poate, prea repede, date fiind circumstanţele cu totul speciale în care a funcţionat UE, în ultimele luni. Dar, totodată, un pahar pe care domnul Michel nici măcar nu a încercat să-l răstoarne.

Selectat după cei cinci ani ai polonezului Donald Tusk, care a încercat să ofere mai multă vizibilitate politică funcţiei, de la domnul Michel se spera că va continua pe această linie şi, totodată, va oferi instituţiei şi unele dintre punctele forte ale primului preşedinte, Herman van Rompuy (şi el, belgian): sobrietate şi capacitate de moderare a controverselor. Până acum, aşteptările nu au fost îndeplinite, dar nici nu s-au mai făcut auzite acuzaţiile de irelevanţă din primii ani. Aceasta nu s-a datorat neapărat calităţilor lui Michel, ci a fost o consecinţă a pandemiei; în plus, se pare că lumea s-a obişnuit cu un preşedinte al Consiliului European care să nu aibă ambiţii de Mr. (sau Mrs.) Europe.

Faptul că, la Comisie, locul (cel puţin) exuberantului domn Juncker a fost luat de sobra doamnă von der Leyen sugera că există şanse bune de armonie între cele două instituţii. Nu a fost aşa, chiar dacă acesta a fost un argument forte în sprijinul opţiunii pentru personalităţi lipsite de o mare anvergură europeană: Ursula von der Leyen fusese doar ministru în cabinetul naţional, Charles Michel ocupase funcţia de prim-ministru prin jocul negocierilor post-electorale, fără a fi fost aureolat de o victorie la urne în zona francofonă a Belgiei (cele două regiuni au sisteme de partide distincte).

În lunile următoare se vor auzi, probabil, apeluri la regândirea criteriilor neoficiale de selecţie pentru şefia Consiliului European. Desigur, cancelarul german, Angela Merkel, este prima opţiune a multora dintre cei ce doresc un politician de anvergură, iar mandatul său naţional expiră în această toamnă. Dar, desigur, Germania nu poate cumula funcţii de vârf la nivel european, astfel că despre doamna Merkel s-ar putea vorbi doar pentru 2024, presupunând că îşi va manifesta în vreun fel interesul. Până atunci, şefii politici europeni trebuie să se hotărască dacă este cu adevărat nevoie de o schimbare, anul viitor. Iar actualul preşedinte, Charles Michel, îi poate ajuta mult informându-i, discret, că preferă să se întoarcă în politica belgiană.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Formatul Bucureşti - 9

Lucian DÎRDALA

Formatul Bucureşti - 9

Ceea ce a reieşit, însă, în urma reuniunii virtuale organizate de România, ne lasă să înţelegem că opinia majoritară a central- şi est-europenilor este favorabilă întăririi legăturii transatlantice şi, implicit, găsirii unei modalităţi de afirmare a potenţialului politico-militar al Europei care să nu pună în cauză coeziunea NATO.

Filmuletul zilei

opinii

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

Avea tot felul de idei crazy

Radu PĂRPĂUȚĂ

Avea tot felul de idei crazy

Viki ar fi fost o fată frumoasă, dacă n-ar fi avut pe obrazul drept şi pe gât cicatricile hidoase ale unei arsuri. Când avea doisprezece ani, taică-său venise acasă beat şi o pusese să aprindă lampa abia stinsă şi încinsă. În urma exploziei, rămăsese pe toată viaţa însemnată. 

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Am întâlnit deseori muzicieni care, ascultând cuvintele admirative despre o creaţie a lor din trecute perioade, preferau comentariile celor mai recente realizări - atitudine firească în cazul profesionistului preocupat mereu să evolueze. Totuşi, adăugând ultima serie de tuşe la portretul lui Cristian Mandeal, mă voi întoarce mai întâi la cronicile concertelor susţinute la Iaşi, deşi selecţia este dificilă, pentru că sunt numeroase, toate apreciative.

pulspulspuls

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ceva ciudat simţim că parcă se întâmplă la partidoiul ieşean în ultimele zile, dragi cetitori. Şi nu ştim dacă are legătură cu aşezarea taberelor în vederea pregătirii alegerii conducerii viitoare a filialeri au ba. 

Caricatura zilei

Viteză

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.