anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

vineri, 20.05.2022

Eurocanapeaua

GALERIE
lucian dirdala
 • lucian dirdala
- +

Ar trebui să ne aşteptăm, cât de curând, la o exprimare publică a coeziunii (regăsite) între doamna von der Leyen şi domnul Michel. Uniunea Europeană nu îşi poate permite să ofere adversarilor ei o satisfacţie precum demisia celui din urmă şi cu atât mai puţin să apară divizată în faţa interlocutorilor externi, fie ei prieteni sau rivali.

Scandalul eurocanapelei se va stinge într-un viitor nu prea îndepărtat, pentru că şefii politici şi liderii de opinie din Uniunea Europeană vor avea subiecte mai importante de rezolvat. Comentatorii care încă se contrazic pe tema plasării doamnei Ursula von der Leyen pe o canapea - deci pe o poziţie inferioară celei oferite domnului Charles Michel - în cursul convorbirilor oficiale de la Ankara vor ajunge şi ei să accepte că mai toate abordările sunt întemeiate. Aşadar, a fost şi o dovadă de sexism, şi o insultă la adresa UE, şi o ripostă la adresa predicilor Bruxelles-ului în chestiuni legate de drepturile omului, poate şi o reamintire a vulnerabilităţii UE în faţa unui posibil nou şantaj al preşedintelui Erdogan în chestiunea migranţilor (în majoritate, sirieni) adăpostiţi acum de Turcia, pentru a căror menţinere Uniunea trebuie să plătească haraci. Şi enumerarea ar putea continua.

În mod normal, însă, chestiunea relaţiilor între preşedinta Comisiei şi preşedintele Consiliului European va continua să reprezinte o temă de preocupare, în următoarele luni. Fără a comenta aici numeroasele critici aduse domnului Michel sau autocritica acestuia, este clar că relaţia personală între cei doi lideri a avut mult de suferit şi că această situaţie are efecte şi asupra relaţiilor dintre instituţiile pe care le conduc. Este de presupus că o asemenea stare de lucruri va provoca iritare în rândul liderilor statelor-membre, care au încercat mereu să selecteze pentru cele două funcţii persoane compatibile. În aceste condiţii, ar trebui să ne aşteptăm, cât de curând, la o exprimare publică a coeziunii (regăsite) între doamna von der Leyen şi domnul Michel. Uniunea Europeană nu îşi poate permite să ofere adversarilor ei o satisfacţie precum demisia celui din urmă şi cu atât mai puţin să apară divizată în faţa interlocutorilor externi, fie ei prieteni sau rivali.

Cu totul altfel se va pune, însă, problema în cazul reconfirmării lui Charles Michel ca preşedinte al Consiliului European, anul viitor. După cum se ştie, dacă mandatul Comisiei (inclusiv al preşedintelui ei) sau al Parlamentului este de cinci ani, cel al preşedintelui Consiliului European este de doi ani şi jumătate. Precedenţii titulari, Herman van Rompuy şi Donald Tusk, au obţinut reînnoirea, astfel încât perioadele lor au coincis, practic, cu mandatele Comisiei Barroso II, respectiv al Comisiei Juncker. Nu este deloc exclus ca afacerea canapelei să fie picătura care va revărsa paharul nemulţumirilor în cazul lui Charles Michel. Un pahar umplut, poate, prea repede, date fiind circumstanţele cu totul speciale în care a funcţionat UE, în ultimele luni. Dar, totodată, un pahar pe care domnul Michel nici măcar nu a încercat să-l răstoarne.

Selectat după cei cinci ani ai polonezului Donald Tusk, care a încercat să ofere mai multă vizibilitate politică funcţiei, de la domnul Michel se spera că va continua pe această linie şi, totodată, va oferi instituţiei şi unele dintre punctele forte ale primului preşedinte, Herman van Rompuy (şi el, belgian): sobrietate şi capacitate de moderare a controverselor. Până acum, aşteptările nu au fost îndeplinite, dar nici nu s-au mai făcut auzite acuzaţiile de irelevanţă din primii ani. Aceasta nu s-a datorat neapărat calităţilor lui Michel, ci a fost o consecinţă a pandemiei; în plus, se pare că lumea s-a obişnuit cu un preşedinte al Consiliului European care să nu aibă ambiţii de Mr. (sau Mrs.) Europe.

Faptul că, la Comisie, locul (cel puţin) exuberantului domn Juncker a fost luat de sobra doamnă von der Leyen sugera că există şanse bune de armonie între cele două instituţii. Nu a fost aşa, chiar dacă acesta a fost un argument forte în sprijinul opţiunii pentru personalităţi lipsite de o mare anvergură europeană: Ursula von der Leyen fusese doar ministru în cabinetul naţional, Charles Michel ocupase funcţia de prim-ministru prin jocul negocierilor post-electorale, fără a fi fost aureolat de o victorie la urne în zona francofonă a Belgiei (cele două regiuni au sisteme de partide distincte).

În lunile următoare se vor auzi, probabil, apeluri la regândirea criteriilor neoficiale de selecţie pentru şefia Consiliului European. Desigur, cancelarul german, Angela Merkel, este prima opţiune a multora dintre cei ce doresc un politician de anvergură, iar mandatul său naţional expiră în această toamnă. Dar, desigur, Germania nu poate cumula funcţii de vârf la nivel european, astfel că despre doamna Merkel s-ar putea vorbi doar pentru 2024, presupunând că îşi va manifesta în vreun fel interesul. Până atunci, şefii politici europeni trebuie să se hotărască dacă este cu adevărat nevoie de o schimbare, anul viitor. Iar actualul preşedinte, Charles Michel, îi poate ajuta mult informându-i, discret, că preferă să se întoarcă în politica belgiană.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Nimic de salvat

Pavel LUCESCU

Nimic de salvat

Încăput pe mâna lui Barna, Ghinea, Drulă, Năsui şi prietenii, USR a devenit un soi de anexă libertariană a PNL, unde ar fi logic să şi sfârşească, alături de gaşca Câţu-Gorghiu.

opinii

Simple notaţii

Alexandru CĂLINESCU

Simple notaţii

Sorin Oprescu mi-a fost dintotdeauna profund antipatic, şi asta înainte să aflu despre matrapazlâcurile lui. Îmi părea un şmecher de „capitală”, un ins cu apucături golăneşti, vulgar şi agresiv. Îl situam cam pe aceeaşi treaptă cu Becali, deşi la acesta din urmă mai puteam detecta nişte urme de umanitate. Am aflat, în urma condamnării lui Oprescu, ceea ce, probabil, ştia destulă lume: doctorul lucra în stil mare, cerea şpăgi colosale, avea - precum mafioţii - oameni de încredere care îl protejau şi îşi asumau treburile riscante. 

Tencuiala antiseismică

Neculai SEGHEDIN

Tencuiala antiseismică

Desigur, o legendă urbană, unul din miturile care însoţesc toate amintirile, povestirile, convingerile legate de cutremur, care au dus la dezvoltarea unei adevărate culturi a seismului în România.

Love story la “om la lună”

George PLEȘU

Love story la “om la lună”

Se face curând un an de zile de când nu am mai scos din player-ul maşinii cd-ul cu albumul În caz de om la lună, strigaţi „om la lună, stânga/ dreapta” după caz.

pulspulspuls

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

PULS

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

Multă lumea ne-a tot întrebat în ultima vreme unde o fi dispărut din peisaj sinatoarea de Iaşi cu cea mai mare greutate (la quintale ne referim, nu la influenţă, evident), dar şi cu gura cea mai mare. Ei bine, stimaţi telespectatori, am apelat pentru un răspuns la această spinoasă problemă a politichiei locale, naţionale şi, de ce nu, chiar evropeneşti am putea spune, la aceeaşi sursă a noastră care ne-a spus câte una sau alta la momentul candidaturii ei la Iaşi pe listele auriste, când mai nimeni nu ştia de un’ s-o ia pe madam: adicătelea amicul Archibald Tănase, stimaţi telespectatori, că sigur vă era olecuţă dor de el, nu-i aşa?

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.