Eurodeputatul Sorin Moisă, un gest frumos pentru copii, la sfârşit de mandat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Eurodeputatul Sorin Moisă, un gest frumos pentru copii, la sfârşit de mandat

GALERIE
alexeni (3)alexeni (4)alexeni (5)alexeni (6)alexeni (7)alexeni (8)
 • alexeni (3)
 • alexeni (4)
 • alexeni (5)
 • alexeni (6)
 • alexeni (7)
 • alexeni (8)
- +

Copiii din satul Alexeni, comuna Ţibana, un sat parcă uitat de lume şi de timp, au primit sâmbătă hăinuţe şi rechizite în cadrul unui proiect realizat de către deputatul Sorin Moisă de la Parlamentul European.

Aproape 80 de copii din clasele primare au primit pantaloni şi bluze de trening, tricouri, geci şi şepcuţe, dar şi caiete, pixuri, rigle, cretă de toate culorile şi rucsăcele, pe care le vor putea folosi în următorul an şcolar.

Daruri similare au primit şi aproape 90 de copii din satul Budeşti, comuna Făurei, judeţul Neamţ, dar şi cei aproximativ 30 de copii de la grădiniţa din Dămieneşti, Bacău.

GALERIE FOTO

Copiii din Alexeni devin trişti când îi întrebi dacă au văzut vreodată Iaşul. Li se citeşte asta în ochi şi în priviri. Ies din sat doar la vreo sărbătoare mai importantă, de câteva ori pe an, şi asta doar pentru a merge la piaţa din comună pentru ca părinţii să le cumpere vreo haină sau de încălţat.

Cei mai mulţi au ieşit din comună anul trecut, când profesorul de sport a făcut un apel pe Facebook pentru a stânge bani de o excursie pentru elevi. Jumătate dintre elevi nu văzuseră până atunci blocuri, doar unul ieşise din judeţ, şi asta pentru că a trebuit să meargă la spital în Bucureşti.

Sunt copii care, poate pentru toată viaţa, nu vor părăsi graniţele comunei şi vor rămâne aici, chiar dacă poate ar face faţă oricărui liceu de elită din oraş. Profesorii de la şcoala din Alexeni spun că nu au mai văzut nicăieri elevi mai dornici să vină la şcoală sau să participe la activităţi decât aici. Fac tot ce li se spune şi se implică în orice activitate.

Lumea se termină la marginea Ţibanei

Au fost şi câţiva olimpici, dar rezultatele lor şcolare s-au oprit după clasa a VIII-a. În comună nu au liceu, ci doar şcoli profesionale, iar copiii care şi-ar putea continua studiile ar trebui să vină în oraş pentru asta.

Părinţii lor, deşi o bună parte plecaţi la muncă peste hotare, abia reuşesc să strângă bani pentru a mai face ceva pe lângă casă, iar de făcut naveta în oraş nici nu poate fi vorba.

Până în Iaşi, cu maşina, faci cam o oră. Iar copiii, ca să poată lua un mijloc de transport, care ajunge doar până în comună, ar trebui să parcurgă cam patru kilometri pe un drum pietruit, jumătate prin câmp. Lucru imposibil de realizat iarna sau pe vreme rea, când calea de acces se transformă pe alocuri în lutărie.

Aşa că mulţi nici nu-şi mai continuă studiile, iar viitorul lor se opreşte aici, în Ţibana.

Profesorul de sport de la şcoala din Alexeni, Adrian Pelczer, povesteşte că a avut doi copii care au plecat la naţionala de rugby. Au avut norocul să fie observaţi la o competiţie amicală şi au fost luaţi.

Ar mai fi avut şi alţii, cu cel puţin la fel de mult potenţial, însă părinţii săraci şi fără un program sportiv la care să apeleze i-a oprit pe copii în comună. Iar nestemate nedescoperite rămân îngropate în Alexeni sau în sate similare din întreaga ţară din cauza sărăciei, nepăsării şi în lipsa unui program coerent de sprijin pentru comunităţile rurale.

Poveşti similare întâlneşti şi la Neamţ sau Bacău, iar ajutorul primit de copii acum le arată acestora că lumea nu-şi aminteşte de ei doar de Crăciun. Dar pentru a li se oferi cu adevărat o şansă, copiii nu au nevoie doar de daruri, ci şi de şansa de a merge la şcoală.

„Mă bucură bucuria lor, mă întristează că există încă atâta sărăcie în sate la 30 de ani după căderea comunismului“

Deputatul Sorin Mosă, cel care a iniţiat acest proiect, subliniază importanţa educaţiei şi felicită cadrele didactice pentru devotamentul lor şi capacitatea de a lucra cu elevii chiar şi atunci când multe materiale didactice le lipsesc.

„Mă bucură bucuria lor, mă întristează că există încă atâta sărăcie în satele României la 30 de ani după căderea comunismului. Felicit profesorii dedicaţi, care îi conectează pe aceşti copii la lume, dându-le o imensă şansă de viitor, predându-le informatică, de exemplu. Le transmit copiilor să se ţină de şcoală, şi părinţilor să îi ţină la şcoală, până la facultate, indiferent de greutăţi. Viitorul acestor copii poate fi unul foarte bun“, ne-a declarat el.

Sorin Moisă se află la finalul mandatului de deputat la Parlamentul European, după ce, în urmă cu aproximativ un an şi jumătate a anunţat că nu va mai candida pentru un nou mandat. În calitate de europarlamentar, este cunoscut în principal pentru faptul că a iniţiat şi a fost principalul negociator cu Guvernul Canadei pentru ridicarea vizelor pentru români.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Zboară, Puiule, zboară! Şi cu ce ne ajută că a zburat?

Cosmin PAȘCA

Zboară, Puiule, zboară! Şi cu ce ne ajută că a zburat?

Într-o ţară în care trenurile care transportă butuci la export stârnesc mai multe lacrimi pe Facebook decât imaginile cu pacienţii de la terapie intensivă, un astfel de subiect ar fi trebuit să scandalizeze opinia publică şi să producă un cutremur în structurile de putere din Palatul Victoria şi „conacul” din Modrogan.

Filmuletul zilei

opinii

Canonizare

Codrin Liviu CUȚITARU

Canonizare

„Dispariţia mea fizică devenise o urgenţă istorică... Iată că pigmeii mă venerează în sfârşit! Îmi pun numele pe plăcuţe, îmi sculptează chipul, îmi ridică osanale. S-a făcut dreptate. Acesta a fost dintotdeauna raportul real dintre mine şi ei! Ei, muritorii prosternaţi în admiraţie pentru adevăratul maestru, eu, olimpianul - nu bietul Hermes, ci Zeus, cum ar trebui de fapt să mă cheme, dacă ai mei ar fi fost un pic mai inspiraţi!”

Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie* - Capcana Facebook

Bogdan ILIESCU

Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie* - Capcana Facebook

„Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one./ Realitatea este doar o iluzie, deşi una foarte persistentă” - Albert Einstein

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

pulspulspuls

Iar dumnezăieşte Cîţu la adresa Iaşului. De data asta chiar are şi de ce

Iar dumnezăieşte Cîţu la adresa Iaşului. De data asta chiar are şi de ce

Filmuleţul cu ameninţarea auditului la adresa şefilor de la Romsilva din judeţe puşi de PSD ca să-şi dea demisia şi să lase locul celor de la PNL, difuzat alaltăieri de băieţii de la Recorder, cică a picat cum mai prost nu numai pentru Gelu Puiu, băiatul de mingi al lui Flutur bucovineanul încă de pe vremea când era şef de ocol la Cârlibaba, cel care dădea telefoanele, sau pentru Alexe de la Iaşi, şeful lui, ci mai ales cică pentru PNL şi Cîţu. 

Caricatura zilei

Urare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.