Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Europa arde, ai noştri se piaptănă

GALERIE
radu mesnita
  • radu mesnita
- +

În toată Uniunea Europeană, numai în România nu este în criză. S-a mai întâmplat o dată asta, în toamna dinaintea alegerilor din 2008. Măcar cei de-atunci aveau o scuză: erau în campanie.

Anul 2022 nu este unul de campanie electorală, dar reprezintă jumătatea mandatelor aleşilor locali şi ale celor care fac naveta la Bucureşti. Marea lor majoritate n-au cu ce să se laude după primii doi ani, iar câţiva dintre cei rămaşi ar putea să invoce unele mici succese.

În rândul populaţiei nu se resimte însă nimic pozitiv, iar cel mai clar indiciu în acest sens rămâne afluxul la graniţa de vest, spre joburi, dar şi spre studii în ţările occidentale. La fel ca în ultimii 33 de ani, nicio guvernare nu se simte vinovată pentru pierderea capitalului uman.

Acum, cu chiu cu vai, se mai trag nişte autostrăzi şi drumuri expres pe hartă, construcţii care trebuiau să existe demult. Sigur că nu-i nimeni vinovat că cei ajunşi la ciolan mai repede s-au ocupat cu altceva şi că azi ne uităm cât de greu se urnesc lucrurile pe ici pe colo.

La Oradea, Ilie Bolojan e un contraexemplu pentru restul ţării şi un personaj incomod pentru cei din administraţia ieşeană. Şi de la Brăila vine un contraexemplu: cu toate păcatele lui, cât a fost premier, Mihai Tudose a urnit proiectul podului peste Dunăre - care acum pare că va fi gata înaintea drumurilor de legătură de pe cele două maluri.

Nu-i vorbă, că şi la Iaşi a făcut preşedintele CJ o grădină zoologică, unde biletul de intrare e cam cât taxa traversării podului. Aşadar, ca să fim optimişti, tot e ceva decât nimic.

Însă în rest chiar e mai nimic. Mai bine zis, restul e doar pe hârtie, iar studiile de tot felul - reale, copy-paste, reactualizate sau chiar dublate, cum e moda la Schitu Duca - ne iau mai toţi banii.

Singura excepţie este terminalul de pasageri de la Aeroport, suficient de mare încât să se ascundă după el tot PNL-ul de la Iaşi, care îşi arogă meritul. Greu de spus totuşi dacă „al doilea aeroport din ţară”, cum îl laudă deja mai-marii judeţului (ca mărime, nu ca trafic), nu va contribui mai degrabă la acel aflux spre vest, decât la resuscitarea programului „vin investitorii”. Pentru că încă mai punem preţ pe investiţii. Lipsa lor va adânci problemele sociale, la fel ca la criza din 2008-2011. Doar că acum lipseşte şi forţa de muncă, iar preţurile cresc necontrolat.

De la înălţimea unui guvern şi a unui parlament rupte de realitate, lucrurile astea nu se văd. Acolo, grija numărul 1 este cotonogeala dintre PNL şi PSD, iar prioritatea 0 e consacrarea în funcţii publice sau cel puţin bine plătite pe criteriul supunerii faţă de naşul de partid.

Că polonezii îşi fac stocuri de cărbuni pentru la iarnă (iar ei au şi bani să-l cumpere) sau că nemţii şi-au extins rapid exploatările de suprafaţă simultan cu redeschiderea termocentralelor, că Europa în general se pregăteşte pentru o iarnă fără presiune în reţeaua de gaze, nici asta nu se vede din cotloanele puterii instalate la Bucureşti.

Unii spun că foamea şi frigul îi va scoate pe oameni în stradă. Au mai ieşit, iar regimul a premiat apoi forţele de ordine pentru că au avut curaj să atace brutal protestatarii pe 10 august 2018. Mai curând oamenii se vor răzbuna în 2024, dacă mai ajungem teferi acolo, pentru toţi anii din urmă. S-a mai văzut asta în 2000, după un mandat în care opoziţia „democratică” s-a făcut de râs cu reformele subminate chiar de membrii ei. Lipsa coerenţei fiecărei guvernări de atunci încoace şi lipsa continuităţii programelor între două guvernări succesive au slăbit continuu regimul de la Bucureşti şi România ca stat.

Istoria se repetă, dar România nu mai are de mult politicieni care să ştie asta. O sută sau două în plus la pensii ori la salarii nu fac nici două parale dacă explicaţiile vor veni doar prin comunicate sau prin ecranul tv. „Votaţi-ne pe noi, că ceilalţi sunt mai răi” va avea impact total opus dacă rămâne gol de conţinut.

Mai sunt doi ani. Şi două ierni.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri