Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Europa de azi

GALERIE
sorin cucerai
  • sorin cucerai
- +

La ora la care scriu acest articol, nu am cum să ştiu rezultatul votului. La ora la care citiţi acest articol, în schimb, rezultatele vor fi ştiute de toţi. Într-un fel, asta îi pune pe cititori în avantaj în raport cu mine. În alt fel însă, faptul de a nu şti încă rezultatele e şi el un avantaj, fiindcă îţi dă răgazul să te gândeşti la lucrurile pe care ai vrea să le vezi.

La ce anume merită să ne uităm, aşadar, odată rezultatele ştiute?

Mai înainte de a răspunde, îngăduiţi-mi să vă reamintesc ce scriam săptămâna trecută, şi anume că aceste alegeri sunt despre Uniunea Europeană, despre cum vrem noi, cetăţenii europeni cu drept de vot, să arate această Uniune.

Şi atunci, evident, primul lucru la care merită să ne uităm este scorul obţinut de partidele eurosceptice/suveraniste şi numărul de parlamentari pe care aceste partide îl vor avea în noul parlament european.

De cel puţin jumătate de an încoace, analiştii prevăd că aceste partide vor obţine un scor foarte bun. Susţinătorii suveranismului, din Rusia şi până în Statele Unite, se aşteaptă ca aceste alegeri să fie al treilea moment important în destrămarea ordinii liberale, după Brexit şi după victoria lui Donald Trump. Pentru ei, pentru antiliberali, aceste alegeri sunt decisive, şi sunt privite ca încununarea unui efort început cu aproximativ 4 ani în urmă.

Eu unul nu cred că speranţele suveraniştilor se vor împlini. Cred că scorul obţinut de ei în Europa va fi mai bun decât cel de acum 5 ani, dar semnificativ mai prost decât cel pe care îl aşteptau acum.

Al doilea lucru care cred că merită urmărit, în strânsă legătură cu primul, va fi formarea grupului eurosceptic/suveranist din parlamentul european. Ştim deja că partidul neofascist al lui Salvini şi cel anti-UE al Marinei LePen vor face parte din acest grup ca membri fondatori. Dar ce alte partide li se vor alătura?

În particular, va fi interesant ce va face PSD: va rămâne în grupul socialiştilor europeni, sau se va înscrie în noul grup al conservatorilor suveranişti? PSD este astăzi, de departe, cel mai eurosceptic partid din România. Nu doar la nivelul liderilor şi al mesajelor, ci şi la nivelul electoratului.

Potrivit unui studiu (încă nepublicat) al celor de la European Council on Foreign Relations, 40% din electoratul PSD consideră că apartenenţa României la UE a avut un impact negativ asupra prosperităţii ţării (că, adică, UE ne-a sărăcit).

Aproape 60% din electoratul PSD consideră că guvernul ar trebui să ia măsuri pentru a împiedica cetăţenii români să părăsească ţara pentru perioade mai lungi de timp.

72% din electoratul PSD consideră că imigraţia străinilor spre România trebuie blocată cu totul - atât cea legală, cât şi cea ilegală.

Aproape 60% din electoratul PSD consideră că apartenenţa României la UE împiedică guvernul să facă lucruri bune pentru România (deci că apartenenţa la UE e nocivă).

Cu alte cuvinte, PSD este astăzi partidul către care se îndreaptă cel mai mult electoratul eurosceptic românesc. E a doua schimbare majoră la faţă a partidului, după cea realizată de Năstase la începutul anilor 2000.

Problema cu noua identitate a PSD este că atât electoratul general, cât şi cel indecis (al celor care s-au hotărât abia în ultima clipă cu cine să voteze) sunt semnificativ mai puţin eurosceptice decât PSD.

Asta înseamnă că, dacă îşi păstrează actuala identitate, PSD va ajunge să obţină scorul PRM din 2000, şi asta în cel mai bun caz. Dar, indiferent de acest lucru, dacă îşi păstrează actuala identitate, PSD va fi cel mai probabil exclus din grupul socialiştilor europeni, aşa încât rămâne de văzut dacă se va reorienta către grupul conservatorilor suveranişti al lui Salvini şi LePen.

În fine, dacă tot am ajuns la tema grupurilor politice din parlamentul european, al treilea lucru care merită urmărit este desfiinţarea grupului ALDE şi formarea unui nou grup liberal, în jurul partidelor lui Emmanuel Macron şi Mark Rutte.

Partidul lui Tăriceanu, membru în actualul grup ALDE, nu va mai face parte din noul grup liberal, fiindcă nu va fi invitat să i se alăture. Asta echivalează cu un fel de excludere prin restructurare (de altfel, partidul lui Tăriceanu nu va singurul exclus în acest fel, el nefiind singura "oaie neagră" a vechiului grup liberal). Va fi însă interesant de văzut către ce alt grup politic se va reorienta Tăriceanu.

Oricum ar fi, merită să notăm că, foarte probabil, PSD şi ALDE, partidele care guvernează astăzi România, nu vor mai face parte, cel puţin o vreme, din nicio familie politică europeană.

Pe de altă parte, USR şi PLUS se vor înscrie în noul grup liberal ca membri fondatori, iar asta e o noutate care merită apreciată. Până acum, partidele politice româneşti se înscriau în familii politice europene deja existente. Odată cu formarea noului grup liberal, două partide româneşti devin co-fondatoare ale unei familii politice la nivel european, ceea ce mie personal mi se pare remarcabil.

Sorin Cucerai este traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri