Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Europa se loghează în reţea

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Platforma digitală, accesibilă la adresa futureu.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

La începutul acestei săptămâni a fost lansată platforma digitală multilingvă pentru Conferinţa privind Viitorul Europei (CVE). Este, după cum se ştie, un forum ce încearcă să cultive dialogul între instituţiile europene şi cetăţeni spre a identifica direcţii oportune de reformare a Uniunii Europene, fără a condiţiona în vreun fel poziţia instituţiilor comunitare şi a guvernelor naţionale la o viitoare conferinţă interguvernamentală cu putere decizională. Startul CVE a fost întârziat de pandemie, dar şi de anumite controverse referitoare la găsirea unei personalităţi cu autoritate care să patroneze acest amplu efort în direcţia democraţiei deliberative. În final, această pistă a fost abandonată şi s-a optat pentru o formulă prin care conducerea să fie exercitată în comun de şefii celor trei instituţii care gestionează procesul: Comisie, Parlament şi Consiliu (în acest caz, este vorba de şeful de stat sau de guvern al ţării care exercită preşedinţia semestrială - în prezent, Portugalia).

Este evident că sub egida CVE se vor derula, până în primăvara anului 2022, numeroase manifestări care vor încerca să stimuleze schimbul de idei între instituţiile europene şi naţionale, ONG-uri, mediul academic şi alţi parteneri din societatea civilă. Însă astfel de acţiuni, indiscutabil utile, rămân expuse riscului de a deveni arene în care să evolueze tot cei care au resursele şi experienţa de a-şi face auzite vocile în dezbaterea europeană. Platforma digitală, accesibilă la adresa futureu.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale. Din punct de vedere al limbii nu se întrevăd mari probleme, intrarea pe pagina în limba română oferind posibilitatea traducerii automate a postărilor, nu întotdeauna de foarte bună calitate, dar utilă. Cel puţin pentru moment, ea nu acoperă şi eventualele comentarii adăugate de alţi utilizatori, însă cei interesaţi de respectivul dialog vor găsi soluţii.

S-ar putea ca anumite probleme să apară la alte capitole. Spre exemplu, la rubrica consacrată migraţiei exista, ieri, cel puţin un comentariu ce depăşea sfera acceptabilului şi încălca, de altfel, normele pe care utilizatorul se obligă să le respecte, la înregistrare. Va fi interesant modul în care administratorii platformei vor reuşi să asigure un mediu adecvat de exprimare, fără a recurge la „cenzură” decât în cazurile întemeiate. Probabil că vor fi adoptate reperele general acceptate de mass media sau de reţelele sociale consacrate - vom vedea, pe parcurs, cum se va defini linia în această privinţă. Evident, trebuie să sperăm că vor exista şi suficiente obstacole în calea celor ce şi-ar putea dori să compromită prin mijloace tehnice neortodoxe efortul deliberativ al Uniunii Europene.

Pe fond, platforma propune nouă arii de dezbatere relevante pentru scopurile CVE: schimbări climatice şi mediu; sănătate; economie, justiţie socială şi locuri de muncă; UE în lume; valori, drepturi, stat de drept, securitate; transformare digitală; democraţie europeană; migraţie; educaţie, cultură, tineret şi sport. Fiecare pagină include un scurt ghid în ceea ce priveşte competenţele UE şi linkuri către alte pagini de pe website-ul Uniunii, ceea ce face din pagina CVE şi un punct de pornire în informarea despre funcţionarea UE. Există, de asemenea, un calendar al evenimentelor relevante organizate sub egida CVE (aceste calendare vor deveni, în timp, mult mai încărcate) şi, mai mult, utilizatorii pot crea evenimente. Opţiunea pentru interacţiune liberă şi iniţiative grassroots este lăudabilă, dar vom vedea în ce măsură acestea vor rămâne cât de cât apropiate de scopurile CVE - spre exemplu, la pagina ce include sportul figura o discuţie online (programată ieri seară) iniţiată de un utilizator italian şi centrată pe trei reputaţi hocheişti italieni din anii 1980, „al căror destin a fost acela de a juca împreună”.

Celor nouă rubrici menţionate mai sus li se adaugă o a zecea - într-un fel, cea mai interesantă - intitulată „Alte idei”. Deşi multe dintre postări şi-ar găsi uşor locul în paginile tematice, deşi unele nu conţin neapărat idei de schimbare, deşi altele suferă în mod evident de necunoaşterea cadrului juridic şi politic în care funcţionează Uniunea, această rubrică reflectă cel mai bine, cel puţin după primele două zile de funcţionare ale platformei, combinaţia de angoasă şi speranţă cu care se raportează la UE cei mai mulţi dintre cetăţeni. Probabil că platforma CVE va fi păstrată, sub o formă sau alta, şi după sfârşitul Conferinţei, indiferent de calitatea intrinsecă şi de utilitatea practică a propunerilor cetăţeneşti. Asupra viitorului Uniunii Europene, oricum, nu se poate decide doar pe durata a treisprezece-paisprezece luni.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri