Europa se loghează în reţea
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 14.05.2021

Europa se loghează în reţea

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Platforma digitală, accesibilă la adresa futureu.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

La începutul acestei săptămâni a fost lansată platforma digitală multilingvă pentru Conferinţa privind Viitorul Europei (CVE). Este, după cum se ştie, un forum ce încearcă să cultive dialogul între instituţiile europene şi cetăţeni spre a identifica direcţii oportune de reformare a Uniunii Europene, fără a condiţiona în vreun fel poziţia instituţiilor comunitare şi a guvernelor naţionale la o viitoare conferinţă interguvernamentală cu putere decizională. Startul CVE a fost întârziat de pandemie, dar şi de anumite controverse referitoare la găsirea unei personalităţi cu autoritate care să patroneze acest amplu efort în direcţia democraţiei deliberative. În final, această pistă a fost abandonată şi s-a optat pentru o formulă prin care conducerea să fie exercitată în comun de şefii celor trei instituţii care gestionează procesul: Comisie, Parlament şi Consiliu (în acest caz, este vorba de şeful de stat sau de guvern al ţării care exercită preşedinţia semestrială - în prezent, Portugalia).

Este evident că sub egida CVE se vor derula, până în primăvara anului 2022, numeroase manifestări care vor încerca să stimuleze schimbul de idei între instituţiile europene şi naţionale, ONG-uri, mediul academic şi alţi parteneri din societatea civilă. Însă astfel de acţiuni, indiscutabil utile, rămân expuse riscului de a deveni arene în care să evolueze tot cei care au resursele şi experienţa de a-şi face auzite vocile în dezbaterea europeană. Platforma digitală, accesibilă la adresa futureu.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale. Din punct de vedere al limbii nu se întrevăd mari probleme, intrarea pe pagina în limba română oferind posibilitatea traducerii automate a postărilor, nu întotdeauna de foarte bună calitate, dar utilă. Cel puţin pentru moment, ea nu acoperă şi eventualele comentarii adăugate de alţi utilizatori, însă cei interesaţi de respectivul dialog vor găsi soluţii.

S-ar putea ca anumite probleme să apară la alte capitole. Spre exemplu, la rubrica consacrată migraţiei exista, ieri, cel puţin un comentariu ce depăşea sfera acceptabilului şi încălca, de altfel, normele pe care utilizatorul se obligă să le respecte, la înregistrare. Va fi interesant modul în care administratorii platformei vor reuşi să asigure un mediu adecvat de exprimare, fără a recurge la „cenzură” decât în cazurile întemeiate. Probabil că vor fi adoptate reperele general acceptate de mass media sau de reţelele sociale consacrate - vom vedea, pe parcurs, cum se va defini linia în această privinţă. Evident, trebuie să sperăm că vor exista şi suficiente obstacole în calea celor ce şi-ar putea dori să compromită prin mijloace tehnice neortodoxe efortul deliberativ al Uniunii Europene.

Pe fond, platforma propune nouă arii de dezbatere relevante pentru scopurile CVE: schimbări climatice şi mediu; sănătate; economie, justiţie socială şi locuri de muncă; UE în lume; valori, drepturi, stat de drept, securitate; transformare digitală; democraţie europeană; migraţie; educaţie, cultură, tineret şi sport. Fiecare pagină include un scurt ghid în ceea ce priveşte competenţele UE şi linkuri către alte pagini de pe website-ul Uniunii, ceea ce face din pagina CVE şi un punct de pornire în informarea despre funcţionarea UE. Există, de asemenea, un calendar al evenimentelor relevante organizate sub egida CVE (aceste calendare vor deveni, în timp, mult mai încărcate) şi, mai mult, utilizatorii pot crea evenimente. Opţiunea pentru interacţiune liberă şi iniţiative grassroots este lăudabilă, dar vom vedea în ce măsură acestea vor rămâne cât de cât apropiate de scopurile CVE - spre exemplu, la pagina ce include sportul figura o discuţie online (programată ieri seară) iniţiată de un utilizator italian şi centrată pe trei reputaţi hocheişti italieni din anii 1980, „al căror destin a fost acela de a juca împreună”.

Celor nouă rubrici menţionate mai sus li se adaugă o a zecea - într-un fel, cea mai interesantă - intitulată „Alte idei”. Deşi multe dintre postări şi-ar găsi uşor locul în paginile tematice, deşi unele nu conţin neapărat idei de schimbare, deşi altele suferă în mod evident de necunoaşterea cadrului juridic şi politic în care funcţionează Uniunea, această rubrică reflectă cel mai bine, cel puţin după primele două zile de funcţionare ale platformei, combinaţia de angoasă şi speranţă cu care se raportează la UE cei mai mulţi dintre cetăţeni. Probabil că platforma CVE va fi păstrată, sub o formă sau alta, şi după sfârşitul Conferinţei, indiferent de calitatea intrinsecă şi de utilitatea practică a propunerilor cetăţeneşti. Asupra viitorului Uniunii Europene, oricum, nu se poate decide doar pe durata a treisprezece-paisprezece luni.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Toni HRIŢAC

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Când interesul privat este mare, iar responsabilitate aproape inexistentă, expertiza liberalilor urcă la cote ameţitoare. Când urgenţa publică cere însă sacrificiu, iniţiativa lor dispare. Reglementările devin sfinte. Lipsa de iniţiativă a autorităţilor în vremuri cu totul excepţionale ar intra mai degrabă la zădărnicirea combaterii bolilor decât nepurtarea măştilor.

Filmuletul zilei

opinii

„Viaţa mea e un roman”

Alexandru CĂLINESCU

„Viaţa mea e un roman”

Am expus aici o părere strict personală. Şi ca să nu existe nici o ambiguitate: nu ţin jurnal, nu-mi voi scrie memoriile, dar citesc cu plăcere şi cu interes - atunci când merită - jurnale şi memorii.

Lenin şi Ştefan cel Mare

Radu POPESCU

Lenin şi Ştefan cel Mare

Socialiştii şi medalia de AUR.

Complexul Cultural Ieşean

George PLEȘU

Complexul Cultural Ieşean

În timpul unei dezbaterii pe care am organizat-o anul trecut, intitulată „Cultura şi oraşul”, l-am întrebat pe Ştefan Teişanu, directorului Centrului Cultural Clujean, despre oportunitatea înfiinţării unei astfel de instituţii la Iaşi. Răspunsul primit a deranjat orgoliile unei părţi din publicul prezent, dar a atins un subiect sensibil, pe care rar avem curajul să-l abordăm pe plan local. Astfel, în glumă, a sugerat ca instituţia similară din Iaşi să fie numită „Complexul Cultural Ieşean”, cu referire la modul în care fosta capitală culturală a României se raportează la statutul demult pierdut.

pulspulspuls

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Iacătă, dragilor, că nu degeaba îl remarcam aicea la rubricuţă în Postul Mare pe junele conţilier USR de 26 de ani în comiţia Cozetei, la ieşirea de la negocierile cu Chirica, pe viitorul acuzat de trădare Mr. Ciorăpel! 

Caricatura zilei

Lupii manifestanți

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.