Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Europa şi SUA se acuză reciproc de spionaj

GALERIE
nsa
  • nsa
- +

Europa şi Statele Unite se acuză în ultimele zile mutual de spionare.
Doi funcţionari de rang înalt ai Cancelariei germane urmează să aibă întâlniri cu oficiali de rang înalt de la Casa Albă, după apariţia unor dezvăluiri despre o presupusă interceptare a telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel.
Totodată, în următoarele zile, şefii serviciilor secrete (BND) şi ai serviciilor de informaţii interne germane vor fi primiţi, la rândul lor, în capitala Statelor Unite. Având în vedere diferenţa de fus orar, europenii au fost nevoiţi să răspundă în cursul zilei acuzaţiilor formulate de Statele Unite în cursul nopţii precedente. Astfel, Franţa a apreciat drept "puţin credibile" afirmaţiile directorului agenţiei americane de informaţii NSA care, în timpul unei audieri în Congres, a respins acuzaţiile de spionaj şi a oferit asigurări că interceptările telefonice au fost "furnizate" NSA de agenţii europene.
Purtătoarea de cuvânt a Guvernului francez, Najet Vallaud-Belkacem, a făcut apel pentru "mai multă claritate în legătură cu practicile serviciilor secrete americane", fără să dezmintă, însă, o cooperare între cele două părţi. La rândul său, Berlinul a dezminţit afirmaţiile americane potrivit cărora Germania ar spiona Statele Unite.
 

Şi Vaticanul ar fi fost interceptat

 
Şeful serviciilor de informaţii externe germane (BND), Gerhard Schindler, a oferit asigurări în săptămânalul Die Zeit că "nu există operaţiuni de supraveghere a telecomunicaţiilor efectuate de la ambasada germană la Washington". Purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert a dezminţit, la rândul său, făcând trimitere la o declaraţie recentă a lui Schindler. În cotidianul Bild, el a afirmat, pe 25 octombrie, că "nu s-a desfăşurat vreo operaţiune de spionare a Statelor Unite ale Americii. Eventualele înregistrări realizate întâmplător de sistemele noastre tehnice sunt şterse". În timpul disputelor verbale, dezvăluirile au continuat. Potrivit săptămânalului italian Panorama, deţinut de familia Berlusconi, interceptările telefonice americane ar fi vizat chiar Vaticanul şi pe Papă.
Printre cele 46 de milioane de apeluri telefonice interceptate în Italia, potrivit site-ului de Internet Cryptome, "s-ar afla, de asemenea, cele de la şi către Vatican", scrie Panorama, care nu citează surse. De asemenea, potrivit ediţiei de ieri a săptămânalului german Stern, aproximativ 30 de firme americane desfăşoară activităţi de spionaj în Germania, ajutând la analizarea interceptărilor sau coordonarea misiunilor agenţilor secreţi.
Aceste firme participă, probabil, la coordonarea misiunilor avioanelor fără pilot de luptă care operează în Africa, din oraşul Stuttgart (sud-vest), unde se află sediul Comandamentului Statelor Unite pentru Africa (AFRICOM), adaugă publicaţia.
 
 

Snowden şi-a găsit de muncă în Rusia

 
Între timp, fostul consultant al CIA, Edward Snowden, cel care a dezvăluit vastele operaţiuni de spionaj desfăşurate de serviciile secrete americane şi care este refugiat în Rusia, şi-a găsit un loc de muncă în această ţară. El se va ocupa începând de astăzi de administrarea unui important website local, a declarat ieri avocatul său, Anatoli Kucerena. Dar, acesta din urmă a refuzat să precizeze despre ce website este vorba, invocând raţiuni de securitate. Acelaşi avocat afirmase anterior că Snowden a început să înveţe limba rusă.
Autorităţile americane au cerut în mod repetat Rusiei să-l extrădeze pe Snowden, pus sub acuzare în SUA pentru că a dezvăluit presei informaţii clasificate. Pe data de 1 august, el a primit azil temporar în Rusia şi stă ascuns într-un loc secret din această ţară.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri