Europarlamentarul PSD Sorin Moisă: Susţin cererea protestatarilor de retragere a OUG. Este o cerere legitimă şi înţeleaptă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

duminica, 09.05.2021

Europarlamentarul PSD Sorin Moisă: Susţin cererea protestatarilor de retragere a OUG. Este o cerere legitimă şi înţeleaptă

GALERIE
Sorin Moisa
  • Sorin Moisa
- +

Europarlamentarul PSD Sorin Moisă a anunţat, vineri, pe Facebook, că susţine cererea protestatarilor de retragere a OUG 13/2017 privind modificarea codurilor penale, retragerea fiind cea mai înţeleaptă soluţie de ieşire din criză. Moisă se oferă să invite specialişti de drept penal din străinătate, care să nu fie suspectaţi de partizanat, care să vină cu o soluţie acceptabilă de modificare a legislaţiei penale. 

„Vine un moment când tăcerea devine vinovată. Speram să pot amâna un mesaj pe această temă până pe 15 februarie, când Parlamentul European va vota tratatul commercial UE-Canada, ‘copilul’ pe care l-am crescut în Grupul S&D (...) Dar e clar că am ajuns într-un moment de tensiune insuportabilă, şi mă voi exprima, indiferent de consecinţe”, îşi începe Sorin Moisă postarea.

Europarlamentarul îşi exprimă sprijinul pentru ei care protestează împotriva OUG şi susţine că Parlamentul este locul în care legislaţia penală trebuie elaborată. ”Susţin cererea protestatarilor de a fi retrasă Ordonanţa de Urgenţă nr. 13/2017 privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Este nu numai o cerere legitimă, dar cred că este şi cea mai înţeleaptă cale de ieşire din criză în care ne găsim, de a reclădi o minimă încredere, atât de necesară la început de guvernare, precum şi de a găsi în cele din urmă un compromis, în măsura în care sunt lucruri importante de rezolvat. Locul unei astfel de dezbateri, privind reguli esenţiale ale societăţii, este în Parlamentul României”, scrie Sorin Moisă.

El avertizează că nu tot ce este legal este şi legitim. ”Într-o democraţie normală, a avea puterea legală de a face un lucru nu înseamnă că acel lucru este musai bun sau pe deplin legitim. Majorităţile se câştigă o dată la patru ani, dar comunicarea cu societatea, căutarea consensului şi legitimităţii, mai ales în chestiuni esenţiale, sunt permanente. Gesturile bruşte provoacă angoasă, îndoială şi respingere, erodează încrederea minimală necesară funcţionării unei societăţi”, afirmă europarlamentarul.

Moisă susţine că există pericolul ca intere fudamentale ale României să fie afectate, în condiţiile în care nu există mediatori în care toate părţile să aibă încredere sau să aibă curajul de a se pronunţa în condiţii de conflict acut. ”Dacă Ordonanţa 13 este retrasă, mă ofer să găsesc în lumea largă şi civilizată câţiva penalişti cu reputaţie impecabilă, profesori la mari universităţi, care să fie mediatori şi garanţi morali şi intelectuali în dezbaterea ce va urma în Parlamentul României. Nu pentru că străinii sunt mai buni, ci pentru că noi între noi nu avem încredere, şi de multe ori nu acceptăm nici măcar fărâmele de adevăr ale părţii celelalte. Avem, de altfel, jurişti consacraţi în societatea civilă din România care reuşesc să se ridice deasupra partizanatului şi ar putea la fel de bine face parte din acest exerciţiu de mediere”, a conchis Sorin Moisă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.