anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 10.08.2022

EUROSTAT - Suntem ţara cu cei mai mulţi proprietari, dar şi cu cea mai mare înghesuială în case

GALERIE
locuinte-mici_Romania_inghesuiala
 • locuinte-mici_Romania_inghesuiala
- +

În România, ţara cu cei mai mulţi proprietari de locuinţe, o cincime din populaţie nu are toaletă, duş sau baie în casă, 15% din gospodării au restanţe la plata creditului ipotecar, a chiriei sau a utilităţilor şi 45% din populaţie locuieşte într-o gospodărie supraaglomerată.

 

Eurostat a analizat în ce condiţii au trăit europenii în perioada 2010 – 2020, evoluţia preţurilor locuinţelor şi a chiriilor, a inflaţiei, a costurilor de construcţie şi a altor factori care pot afecta calitatea vieţii europenilor.

Potrivit datelor Eurostat, 96% din populaţia României trăieşte într-o gospodărie care deţine o locuinţă proprie, de peste două ori mai mult decât în Austria (45%) sau Danemarca (41%). Însă, în aceste locuinţe proprii, ne călcăm pe picioare unii pe alţii: aproape jumătate din populaţia României trăieşte în locuinţe supraaglomerate. În vreme ce 18% din populaţia Uniunii Europene trăia într-o locuinţă supraaglomerată în 2020, cele mai ridicate rate de supraaglomerare au fost observate în România (45,1%), iar cele mai scăzute în Cipru (2,5%).Avem cel mai mic număr de camere pe persoană (1,1 camere), în condiţiile în care media UE este de 1,6 camere pe persoană, iar cei mai generoşi cu spaţiul personal, maltezii, beneficiază de 2,3 camere pe persoană. În plus, în gospodăriile româneşti trăiesc în medie 2,6 persoane, spre deosebire de cele din Germania, Danemarca, Finlanda şi Suedia unde trăiesc, în medie, două persoane.

În urmă cu doi ani, 1,5% din populaţia Uniunii Europene nu avea toaletă sau baie în casă. Acest lucru era cel mai frecvent în România (unde 21,2 % din populaţie nu avea toaletă, duş sau baie în locuinţă), urmată la mare distanţă de Bulgaria şi Letonia (ambele cu 7,0 %), precum şi de Lituania (6,4 %).

Locuim prost şi înghesuiţi, iar preţurile locuinţelor din România au crescut cu 28,4 % între 2010 şi 2020, peste media europeană, care a fost de 26%. În aceeaşi perioadă, costurile de construcţie au crescut cu 17 % UE, dar cu mult mai mult în România. De fapt, România a fost ţara cu a doua cea mai mare creştere a costurilor de construcţie (^49 %), după Ungaria (^63 %). Grecia a fost singurul stat membru care a înregistrat o scădere (-6 %).

Restanţele la plata ipotecii, a chiriei sau a facturilor la utilităţi reprezintă un alt indiciu că ar putea fi prea mari costurile locuinţelor. În ciuda faptului că preţurile locuinţelor şi chiriile au crescut în perioada 2010-2020, ponderea persoanelor care trăiesc în gospodării cu restanţe la plata ipotecii, a chiriei sau a facturilor la utilităţi în UE a scăzut de la 12,4% în 2010 la 8,6 % în 2020. Mai bine spus, ponderea a scăzut în 21 de state membre, dar a crescut în cinci state membre, între care şi România. În 2020, cele mai mari ponderi au fost observate în Grecia (36,5%), Bulgaria (23,6%), Irlanda (15,1 %), România (14,8%) şi Cipru (14,7%), iar cele mai mici în Cehia (3,0%), Ţările de Jos (3,2%), Luxemburg şi Suedia (ambele 4,9%).

Investiţiile în locuinţe au reprezentat 5,4% din PIB în UE, în 2020. Această pondere a variat de la un stat membru la altul, de la 7,6% în Cipru, 7,1 % în Finlanda şi 7,0% în Germania până la 1,1% în Grecia, 2,0% în Polonia, 2,1% în Irlanda şi 2,4% în Romania. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (I)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (I)

Astăzi, indiferent dacă vorbim de relaţia SUA - Rusia sau de cea între SUA şi China, toată lumea are scenarii de victorie, în caz de război, chiar şi în ipoteza în care s-ar ajunge la o folosire limitată a armamentelor nucleare.

opinii

Inteligenţa politehnică

Florin CÎNTIC

Inteligenţa politehnică

A trecut insuficient comentat un excepţional interviu pe care Toni Hriţac i l-a luat lui Cristian Tudor Popescu. Cum eu am căzut pe gânduri privindu-l, simt nevoia să scriu.

Despre război şi liceul militar

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre război şi liceul militar

Eram în clasa a 8-a, când în clasa noastră a venit un maior. Nu-i mai ţin minte numele, probabil că nici nu i l-am cunoscut. Umbla prin şcoli şi recruta elevi pentru a da examen la liceul militar din Câmpulung Moldovenesc. 

Lumini şi umbre în mass-media românească

Alex VASILIU

Lumini şi umbre în mass-media românească

Mai demult am fost surprins auzind opinia hotărâtă a unui fost coleg de redacţie: educaţia, cultura se face în şcoală, acasă, nu la radio şi televiziune, aceste instituţii având doar menirea să informeze, să distreze. 

pulspulspuls

Iată scenariul revenirii lui MRU în politică, prin intermediul unui ocol pe la primăria Iaşului

Iată scenariul revenirii lui MRU în politică, prin intermediul unui ocol pe la primăria Iaşului

Două vorbe despre MRU şi şansele sale la cea mai înaltă funcţie în târg, dragi telespectatori, vorbe care s-au desprins din luările de cuvânt ale participanţilor la şcoala politică de vară de pe Bahlui, care a avut loc săptămâna trecută, seara, pe răcoare, pe terasa unei cunoscute berării din târg. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.