Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Eurovision 2017: Ucraina riscă excluderea din competiţie dacă nu va permite Rusiei să participe

GALERIE
eurovision
  • eurovision
- +

Ucraina riscă să fie exclusă de European Broadcasting Union (EBU) de la ediţiile viitoare ale Eurovision dacă nu va găsi o soluţie prin care să îi permită Rusiei să participe la competiţia de la Kiev, a declarat directorul general al asociaţiei, Ingrid Deltenre, în cadrul unui interviu acordat cotidianului elveţian Blick, informează escdaily.com.

„Lucrăm din greu pentru a găsi o soluţie care să le permită tuturor celor 43 de concurenţi să participe la ediţia din acest an a Eurovision Song Contest. Conform procedurii, dacă se descoperă că un radiodifuzor a încălcat regulile concursului, acest lucru va fi discutat în comitetul de conducere al competiţiei,  ESC Reference Group, după evenimentul care va fi transmis în direct în luna mai, urmând să fie luată o decizie, în cazul în care se impun anumite acţiuni”, a transmis EBU, la solicitarea ESC Daily.
 
Ingrid Deltenre se află în negocieri cu prim-ministrul ucrainean Volodîmîr Hroisman şi cu preşedintele ţării, Petro Poroşenko, pentru a găsi o „soluţie mulţumitoare”.
 
„Acest comportament al Ucrainei este absolut inacceptabil. Regret profund că Eurovision Song Contest este abuzat pentru interese politice. Competiţia ar trebui să încânte şi să aducă împreună milioane de persoane, nu trebuie să fie folosită pentru a îi incita pe unii împotriva altora”, a spus Ingrid Deltenre în cadrul interviului acordat ziarului Blick. Ingrid Deltenre a anunţat că dacă nu va fi găsită nicio soluţie în următoarele câteva săptămâni, Ucraina riscă excluderea temporară de la Eurovision Song Contest.
 
Pe de altă parte, Jon Ola Sand, supervizorul executiv al Eurovision Song Contest, a declarat, în urmă cu o săptămână, că EBU trebuie să respecte legile ţării care găzduieşte competiţia.
 
„EBU trebuie să respecte legile ţării care găzduieşte competiţia, dar continuăm dialogul cu autorităţile ucrainene cu ambiţia de a avea toţi concurenţii prezenţi pe scenă la Kiev, ceea ce reprezintă, desigur, opţiunea noastră preferată”, a spus Jon Ola Sand. Serviciul de Securitate al Ucrainei i-a interzis reprezentantei Rusiei, Julia Samoilova, accesul în ţară pe o perioadă de trei ani şi, prin urmare, participarea la competiţia muzicală, după ce artista a intrat în Peninsula Crimeea, anexată de Moscova în anul 2014, direct din Rusia, nu prin Ucraina.
 
Un purtător de cuvânt de la Kremlin a spus că decizia este ”nedreaptă” şi a cerut Ucrainei să se răzgândească. EBU a oferit soluţia paticipării Rusiei prin legătură video directă, variantă care a fost respinsă de Rusia, potrivit bbc.com.
 
Un purtător de cuvânt de la Kremlin a spus că decizia de a îi interzice accesul reprezentantei Rusiei în competiţie este ”nedreaptă” şi a cerut Ucrainei să se răzgândească.
 
„Din punctul nostru de vedere, decizia este cât se poate de nedreaptă. Este păcat. Şi sperăm că se vor răzgândi”, a spus Dmitri Peskov, purtător de cuvânt de la Kremlin, adăugând că decizia de a îi interzice accesul Juliei Samoilova la Eurovision devalorizează competiţia.
 
Pe 13 martie, Rusia a anunţat numele artistului care o va reprezenta la Eurovision 2017, punând astfel capăt zvonurilor despre posibilitatea de a boicota, din motive politice, acest concurs muzical internaţional, care se va desfăşura la Kiev.
 
Cântăreaţa Julia Samoilova, născută în aprilie 1989 în localitatea rusă Ukhta, a fost confirmată în calitate de reprezentată a Rusiei la concursul Eurovision 2017 de reprezentanţii postului public de televiziune din această ţară cu doar o zi înainte de expirarea termenului oficial de transmitere a numelor concurenţilor.
 
Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a negat într-un interviu acordat agenţiei de presă TASS că desemnarea cântăreţei Julia Samoilova ar reprezenta o provocare din partea Rusiei.
 
Cântecul ”Flame is Burning” a fost compus de Leonid Gutkin, acelaşi muzician care a compus şi piesele cu care Rusia a concurat la Eurovision în anii 2013 şi 2015.
 
Julia Samoilova se deplasează într-un scaun cu rotile încă din copilărie, după ce a fost diagonisticată cu amiotrofie spinală, o maladie neuromusculară progresivă care determină slăbirea muşchilor. În 2013, ea a fost finalistă a concursului ”X Factor” din Rusia, iar în 2014 a cântat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice de iarnă de la Soci.
 
Julia Samoilova ar trebui să interpreteze piesa ”Flame is Burning” în cea de-a doua semifinală a concursului Eurovision, pe 11 mai.
Ucraina va găzdui ediţia din acest an a concursului Eurovision, în luna mai, după ce cântăreaţa Jamala a câştigat competiţia în 2016, organizată în Suedia. Cântecul ei, intitulat ”1944”, a stârnit controverse, întrucât versurile sale se referă la deportarea tătarilor din Crimeea, în timpul regimului sovietic condus de Stalin. Mulţi dintre cetăţenii din Rusia au spus că rezultatul concursului din 2016 a fost unul politic.
 
Rusia şi Ucraina se află în conflict de la anexarea Peninsulei Crimeea. În plus faţă de criticile aduse Moscovei pentru anexarea Peninsulei Crimeea, Ucraina acuză guvernul rus că i-a înarmat pe separatiştii rebeli din regiunea ucraineană Donbas. În urma acelui conflict armat, izbucnit în 2014, peste 10.000 de persoane au fost ucise.
 
România va fi reprezentată la Eurovision 2017 de Ilinca şi Alex Florea cu piesa ”Yodel it!”.
 
Eurovision Song Contest 2017 va avea loc în perioada 9 - 13 mai, cu semifinalele pe 9 şi 11 mai. Reprezentanţii României vor concura în prima parte a celei de-a doua semifinale. Alături de România, în competiţie s-au mai înscris 42 de ţări.
 
România nu a putut participa la competiţia de anul trecut, din cauza datoriilor acumulate de TVR faţă de EBU, instituţia care organizează concursul Eurovision.
 
Televiziunea Română şi European Broadcasting Union (EBU) au ajuns, în luna octombrie, la un acord prin care să facă posibilă revenirea României la Eurovision şi difuzarea, de către postul public de televiziune, a ediţiei din 2017.
 
Eurovision este o competiţie muzicală internaţională anuală, la care participă ţările ce deţin statutul de membru activ în cadrul European Broadcasting Union (EBU), cea mai importantă asociaţie a posturilor publice de televiziune din Europa. Concursul a fost transmis în fiecare an de la inaugurarea sa în 1956 şi este unul dintre cele mai longevive programe de televiziune din lume.
 
Eurovision este, de asemenea, unul dintre cele mai vizionate evenimente non-sportive din lume, cu audienţe care depăşesc în fiecare an pragul de 100 de milioane de telespectatori. Printre artiştii ale căror cariere internaţionale au fost lansate în urma participării sau a victoriei la Eurovision se numără, printre alţii, Domenico Modugno (locul 3 în 1958), ABBA (locul 1 în 1974), Céline Dion (locul 1 în 1988) şi Julio Iglesias (locul 4 în 1970).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri