Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Eurovision 2019: Ucraina i-a retras cântăreţei alese de public dreptul de reprezentare pentru că nu a semnat un contract ce îi interzice să cânte în Rusia

GALERIE
maruv-anna-korsun-50602533
  • maruv-anna-korsun-50602533
- +

Televiziunea publică din Ucraina i-a retras lui Maruv dreptul de reprezentare la Eurovision 2019 pentru că nu a semnat un contract care îi interzice temporar să cânte în Rusia.

Maruv, a cărei melodie „Siren Song” a fost aleasă sâmbătă de public să reprezinte Ucraina la Tel Aviv, a intrat în conflict cu televiziunea publică ucraineană.

Cântăreaţa, pe numele său real Anna Korsun, a avut la dispoziţie 24 de ore să semneze un contract care îi interzice temporar să concerteze în Rusia.

Negocierile au intrat în impas luni, iar reţeaua de televiziune a revocat nominalizarea ei.

În vârstă de 27 de ani, Maruv a spus că era pregătită să îşi anuleze viitorul turneu în Rusia, însă alte clauze din contract reprezentau „cenzură”.

„Sunt cetăţean al Ucrainei, plătesc taxe şi iubesc sincer Ucraina”, a scris ea pe Facebook. „Dar nu sunt pregătită să mă adresez oamenilor cu sloganuri şi să îmi transform participarea în concurs în promovarea politicienilor noştri”.

Piesa ei a fost deja vizualizată de 6,8 milioane de utilizatori pe YouTube, iar cântăreaţa a adăugat: „Vă rog să acceptaţi situaţia şi să nu mergeţi pe calea confruntării”.

Televiziunea publică a transmis: „După negocieri, UA:PBC şi cântăreaţa Maruv nu au ajuns la un compromis în misiunea de a reprezenta Ucraina la concursul internaţional”. Reprezentanţii au adăugat că artistul ce reprezintă Ucraina este şi un „ambasador cultural al Ucraine şi exprimă inclusiv opinia societăţii ucrainene în lume”.

Televiziunea este susţinută de politicieni, în acest caz ministrul ucrainean al Culturii spunând că „patrioţilor care sunt conştienţi de responsabilitatea lor” ar trebui să le fie permis să cânte la Eurovision.

UA:PBC a transmis că va începe negocierile cu un alt concurent pentru a reprezenta ţara la Tel Aviv, în luna mai.

Ucraina şi-a câştigat independenţa după prăbuşirea Uniunii Sovietice, în 1991. Rusia consideră că înclinaţia Ucrainei către vest este o ameninţare. În 2014, liderul ucrainean pro-rus a fost înlăturat din funcţie, în urma unor proteste ample, după ce guvernul a decis să abandoneze planurile de a semna un acord cu Uniunea Europeană.

Rusia a anexat apoi Crimeea şi îi susţine pe separatişti. Peste 10.000 de oameni au fost ucişi în conflictele izbucnite în estul ţării.

Ucraina a găzduit Eurovision Song Contest în 2017 şi a interzis Rusiei să participe la eveniment.

Ediţia din 2018 a competiţiei muzicale a fost câştigată de reprezentanta Israelului, Netta, cu piesa „Toy”.

Sub sloganul „Dare to dream”, Eurovision Song Contest 2019 va avea loc la Tel Aviv, cu semifinalele pe 14 şi 16 mai şi finala pe 18 mai.

Treizeci de ţări dintre cele 42 de participante la concursul Eurovision 2019 şi-au desemnat până în prezent reprezentanţii, potrivit site-ului oficial al evenimentului.

La ediţia cu numărul 64 a competiţiei muzicale, alături de România s-au mai înscris 41 de ţări: Albania, Armenia, Austria, Australia, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Macedonia, Germania, Georgia, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia, San Marino, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveţia, Ucraina şi Marea Britanie.

România va fi reprezentată de Ester Peony, cu piesa „On a Sunday”, care va intra în concurs în a doua semifinală.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion şi Johnny Logan.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri