Evacuări la foc automat din imobile ale Primăriei ocupate abuziv
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 04.12.2020

Dezvoltatorii imobiliari îşi freacă palmele, mirosind concesionări centrale

Evacuări la foc automat din imobile ale Primăriei ocupate abuziv

GALERIE
evacuare centru iasi
  • evacuare centru iasi
- +

Ieri au fost scoase în stradă aproape 30 de persoane ce ocupau abuziv clădiri din Centru şi Copou, multe dintre ele foste chiriaşe ale Primăriei, dar cu restanţe de ani de zile. Mulţi evacuaţi au şi dosare penale. Pentru astăzi sunt programate evacuări în Tătăraşi şi Centru. În zilele următoare vine din nou rândul Copoului, în Sărărie.

Primăria continuă în forţă acţiunile de evacuare din imobilele de locuit ocupate abuziv. În următoarea perioadă, municipalitatea va începe unele evacuări dintr-un imobil din Copou pe care, anterior, unii reprezentanţi ai instituţiei l-au catalogat drept un „focar de infracţionalitate”. Aceştia îşi bazează afirmaţia pe numeroasele sesizări din zonă care ajung la Poliţie. Este vorba despre un imobil de pe str. Sărărie nr. 17, din Târguşor, vizavi de benzinăria Petrom. Deocamdată, vor fi evacuate doar câteva persoane pentru care municipalitatea are deja sentinţe civile. Reprezentanţii instituţiei spun că mai există şi alte acţiuni în instanţă privind situaţia altor locatari ai clădirii. În prezent, nu este clar ce se va întâmpla cu imobilul. O expertiză din anul 2008 arată că acesta ar trebui consolidat, dar municipalitatea a comandat o nouă cercetare tehnică pentru a stabili situaţia la zi. Cert este că imobilul se află în clasa I de risc seismic, iar distrugerile provocate clădirii sunt vizibile cu ochiul liber.

Evacuare cu sentinţe judecătoreşti

Potrivit informaţiilor „Ziarului de Iaşi”, aceasta nu va fi singura clădire din Sărărie unde vor începe evacuări, pe lista Primăriei existând şi alte imobile din zonă. Pentru astăzi, municipalitatea a programat evacuări în Tătăraşi (str. Aurel Vlaicu nr. 13) şi zona centrală. Ultimul amplasament se află pe std. Albă nr. 4, clădire în care mai locuieşte o singură persoană. Anterior, din acest imobil au mai fost făcute evacuări. Zona este de interes pentru dezvoltatorii imobiliari, principalul investitor fiind Cristin Zămosteanu, care construieşte locuinţe colective şi spaţii de birouri în imediata vecinătate. Conform unor surse din Primărie, cel mai probabil clădirea din std. Albă va fi demolată, iar terenul ar putea fi concesionat sau vândut. Municipalitatea va evacua o familie şi dintr-un apartament al unui bloc din Alexandru cel Bun (U2BIS, str. Plăieşilor nr. 6). În toate cazurile menţionate mai sus există, conform reprezentanţilor municipalităţii, decizii judecătoreşti pentru evacuare. „Spaţiile cu destinaţia de locuinţă aflate în proprietatea / administrarea Municipiului Iaşi prin Direcţia Fond Locativ sunt folosite de către chiriaşi în baza unor contracte de închiriere încheiate conform prevederilor legale în vigoare. Nerespectarea clauzelor contractuale de către chiriaşi conduce la acţionarea acestora în instanţa de judecată în vederea rezilierii contractelor de închiriere şi evacuării din imobilul cu destinaţia de locuinţă”, a declarat ieri şeful Biroului de comunicare al municipalităţii, Dan Postolea.

Evacuări cu scandal dintr-o casă de lângă UMF

Primăria a evacuat ieri aproape 30 de persoane, şase dintr-o clădire de pe str. Cuza Vodă, iar alte 20 dintr-un imobil de pe str. Sf. Teodor, din apropierea UMF. În ultimul caz menţionat, evacuarea s-a desfăşurat pe parcursul a câtorva ore, în condiţiile în care lucrurile s-au tensionat. Mai multe dintre persoanele evacuate au ameninţat că vor protesta la Primărie împotriva acţiunii dispuse de municipalitate. Grupul de 20 de persoane are o istorie zbuciumată cu locuinţe sociale puse la dispoziţie de către Primărie. Anterior, grupul a beneficiat de o locuinţă în Canta, dar contractul a fost reziliat în condiţiile în care chiria şi întreţinerea nu erau plătite. „În 2016, grupul respectiv a intrat prin efracţie şi a ocupat în mod abuziv imobilul din str. Sf. Teodor, nr. 32. Ca urmare, în noiembrie 2016, reprezentanţii municipalităţii şi ai forţelor de ordine au evacuat grupul din camerele ocupate şi au încercat să securizeze imobilul zidind uşile şi montând plase de protecţie. Cu toate acestea, grupul a revenit şi a reintrat prin efracţie în imobil, motiv pentru care Poliţia Municipiului Iaşi a întocmit şi dosare penale. După încheierea evacuării, echipele municipalităţii au zidit din nou uşile imobilului, pentru a preveni reocuparea ilegală a acestuia”, a mai spus reprezentantul Primăriei. La acţiunile de ieri ale municipalităţii au participat executori judecătoreşti, poliţişti, jandarmi, dar şi angajaţi ai Direcţiei de Asistenţă Comunitară. Aceştia din urmă au fost convocaţi pentru a prelua eventuale cazuri vulnerabile şi să ofere celor doritori asistenţă de specialitate. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Florin NICULA

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Dacă nu vrem să îndatorăm peste măsură generaţiile viitoare, noul guvern ar trebui să înceapă o reformă a sectorului bugetar.

Filmuletul zilei

opinii

Când raţiunea trebuie să primeze

Alexandru CĂLINESCU

Când raţiunea trebuie să primeze

USR PLUS se prezintă drept partidul care se opune întregii „clase politice vechi”, un partid nou, tânăr şi, prin urmare, ferit de corupţie şi de interese meschine. Ar trebui totuşi să ţină seama de faptul că aşa cum nici tinereţea nu e numaidecât un avantaj, nici noutatea nu e un argument decisiv. Dacă vor cu adevărat să guverneze, useriştii nu o pot face decât alături de liberali. Iar imaginea de acum, a unei harţe permanente, nu e deloc de natură să-i mobilizeze pe alegători.

Halepologii

Radu POPESCU

Halepologii

Puţini au fost, mulţi au rămas!

Decembrie electoral

Nicolae CREŢU

Decembrie electoral

Ne plângem, adesea, de încă un rând de speranţe şi „asteptări”, investite în vot, spulberate însă de ceea ce a urmat acordării acelei încrederi la urne. De aceea unii „aleg” să nu mai aleagă. Dar nu aceasta e calea, nici într-un caz. Nu cu jelanii şi nici boicotând alegerile, din scepticism şi lehamite, se poate schimba ceva, în bine, cu adevărat. 

pulspulspuls

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

Vă povesteam noi ieri aicea la rubricuţă despre lovitura de palat ratată de liberalul boit Peni Hill şi Electricianul şăf opintit de la partidoi, care au tras şutul cu sete alaltăieri în şedinţoiul de CL, ca să pună ei un vice impus, dar mingea n-a mai ajuns la poartă de cât de bărbăteşte au putut trage în ea. 

Caricatura zilei

EURORGIE

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.