Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Dezvoltatorii imobiliari îşi freacă palmele, mirosind concesionări centrale

Evacuări la foc automat din imobile ale Primăriei ocupate abuziv

GALERIE
evacuare centru iasi
  • evacuare centru iasi
- +

Ieri au fost scoase în stradă aproape 30 de persoane ce ocupau abuziv clădiri din Centru şi Copou, multe dintre ele foste chiriaşe ale Primăriei, dar cu restanţe de ani de zile. Mulţi evacuaţi au şi dosare penale. Pentru astăzi sunt programate evacuări în Tătăraşi şi Centru. În zilele următoare vine din nou rândul Copoului, în Sărărie.

Primăria continuă în forţă acţiunile de evacuare din imobilele de locuit ocupate abuziv. În următoarea perioadă, municipalitatea va începe unele evacuări dintr-un imobil din Copou pe care, anterior, unii reprezentanţi ai instituţiei l-au catalogat drept un „focar de infracţionalitate”. Aceştia îşi bazează afirmaţia pe numeroasele sesizări din zonă care ajung la Poliţie. Este vorba despre un imobil de pe str. Sărărie nr. 17, din Târguşor, vizavi de benzinăria Petrom. Deocamdată, vor fi evacuate doar câteva persoane pentru care municipalitatea are deja sentinţe civile. Reprezentanţii instituţiei spun că mai există şi alte acţiuni în instanţă privind situaţia altor locatari ai clădirii. În prezent, nu este clar ce se va întâmpla cu imobilul. O expertiză din anul 2008 arată că acesta ar trebui consolidat, dar municipalitatea a comandat o nouă cercetare tehnică pentru a stabili situaţia la zi. Cert este că imobilul se află în clasa I de risc seismic, iar distrugerile provocate clădirii sunt vizibile cu ochiul liber.

Evacuare cu sentinţe judecătoreşti

Potrivit informaţiilor „Ziarului de Iaşi”, aceasta nu va fi singura clădire din Sărărie unde vor începe evacuări, pe lista Primăriei existând şi alte imobile din zonă. Pentru astăzi, municipalitatea a programat evacuări în Tătăraşi (str. Aurel Vlaicu nr. 13) şi zona centrală. Ultimul amplasament se află pe std. Albă nr. 4, clădire în care mai locuieşte o singură persoană. Anterior, din acest imobil au mai fost făcute evacuări. Zona este de interes pentru dezvoltatorii imobiliari, principalul investitor fiind Cristin Zămosteanu, care construieşte locuinţe colective şi spaţii de birouri în imediata vecinătate. Conform unor surse din Primărie, cel mai probabil clădirea din std. Albă va fi demolată, iar terenul ar putea fi concesionat sau vândut. Municipalitatea va evacua o familie şi dintr-un apartament al unui bloc din Alexandru cel Bun (U2BIS, str. Plăieşilor nr. 6). În toate cazurile menţionate mai sus există, conform reprezentanţilor municipalităţii, decizii judecătoreşti pentru evacuare. „Spaţiile cu destinaţia de locuinţă aflate în proprietatea / administrarea Municipiului Iaşi prin Direcţia Fond Locativ sunt folosite de către chiriaşi în baza unor contracte de închiriere încheiate conform prevederilor legale în vigoare. Nerespectarea clauzelor contractuale de către chiriaşi conduce la acţionarea acestora în instanţa de judecată în vederea rezilierii contractelor de închiriere şi evacuării din imobilul cu destinaţia de locuinţă”, a declarat ieri şeful Biroului de comunicare al municipalităţii, Dan Postolea.

Evacuări cu scandal dintr-o casă de lângă UMF

Primăria a evacuat ieri aproape 30 de persoane, şase dintr-o clădire de pe str. Cuza Vodă, iar alte 20 dintr-un imobil de pe str. Sf. Teodor, din apropierea UMF. În ultimul caz menţionat, evacuarea s-a desfăşurat pe parcursul a câtorva ore, în condiţiile în care lucrurile s-au tensionat. Mai multe dintre persoanele evacuate au ameninţat că vor protesta la Primărie împotriva acţiunii dispuse de municipalitate. Grupul de 20 de persoane are o istorie zbuciumată cu locuinţe sociale puse la dispoziţie de către Primărie. Anterior, grupul a beneficiat de o locuinţă în Canta, dar contractul a fost reziliat în condiţiile în care chiria şi întreţinerea nu erau plătite. „În 2016, grupul respectiv a intrat prin efracţie şi a ocupat în mod abuziv imobilul din str. Sf. Teodor, nr. 32. Ca urmare, în noiembrie 2016, reprezentanţii municipalităţii şi ai forţelor de ordine au evacuat grupul din camerele ocupate şi au încercat să securizeze imobilul zidind uşile şi montând plase de protecţie. Cu toate acestea, grupul a revenit şi a reintrat prin efracţie în imobil, motiv pentru care Poliţia Municipiului Iaşi a întocmit şi dosare penale. După încheierea evacuării, echipele municipalităţii au zidit din nou uşile imobilului, pentru a preveni reocuparea ilegală a acestuia”, a mai spus reprezentantul Primăriei. La acţiunile de ieri ale municipalităţii au participat executori judecătoreşti, poliţişti, jandarmi, dar şi angajaţi ai Direcţiei de Asistenţă Comunitară. Aceştia din urmă au fost convocaţi pentru a prelua eventuale cazuri vulnerabile şi să ofere celor doritori asistenţă de specialitate. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri