Evacuări şi mii de hectare devastate de incendii de vegetaţie în comitatul Los Angeles

luni, 17 iunie 2024, 23:35
2 MIN
 Evacuări şi mii de hectare devastate de incendii de vegetaţie în comitatul Los Angeles

Peste 6.000 de hectare au fost devastate, începând de sâmbătă, de un incendiu important de begetaţie, în comitatul Los Angeles, unde 1.000 de pompieri luptă împotriva flăcărilor, iar 1.200 de persoane au fost evacuate.

”Pompierii luptă împotriva unui incendiu de pădure la Gorman, în apropiere de Parcul Hungry Valley, care se propagă către sud-est, către Lacul Pyramid”, anunţă Departamentul Pompierilor din California, Cal Fire.

Imagini impresionante ale incendiului, făcute de către fotojurnalişti, surprind pompieri care luptă împotriva unor flăcări înalte într-o vegetaţie cuprinsă de foc. În depărtare, cerul este colorat în roşu sau portocaliu, iar un fum dens arată intensitatea sinistrului.

Pompierii anunţau duminică seara, la ora locală 20.20 (luni, 6.00, ora României) că au putut să oprească flăcările în proporţie de doar 2%. Peste 1.100 de pompieri au fost mobilizaţi la faţa locului pentru a încerca să controleze flăcăcările, şapte elicoptere şi 114 vehicule.

Incendiul a îzbucnit sâmbătă după-amiaza în zona Gorman, o localitate situată în nord-vestul comitatului Los Angeles, în California. Cel puţin două magazine au fost atinse flăcări sâmbătă seara. Cauzele incendiului erau, în această fază, ”în curs de investigare”.

”Avioane încearcă să oprească înaintarea focului, dar au o vizibilitate limitată”, anunţă pompierii.

Rafale importante de vânt erau temute luni, care ”ridică la critic” risxcul de incendiu, în contextul în care era aşteptată o vreme ”caldeă şi uscată”. California înregistrează în ultimele zile temperaturi mari. Joi s-au înregistrat 44°C la Las Vegas şi 49°C în Valea Morţii.

Aceste temparaturi alimentează temeri cu privire la un sezon al incendiilor foarte intens în 2024, după doi ani în care zona a fost ocolită de incendii, din cauza unor ierni ploioase.

După aproape 20 de ani de secetă şi o climă tot mai aridă, California înregistrează un număr alarmant de megaincendii în acest secol, în contextul în care 18 dintre cele mai mari indendii 20 de incendii înregistrate în acest stat au avut loc în ultimii 20 de ani.

Citiți și: Explozie într-un poligon din Cehia: Un militar mort şi opt răniţi, şapte militari şi un angajat civil

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii