Evadare de weekend la Iași – Propunerea ZDI a săptămânii: Traseul Evreiesc

vineri, 23 august 2024, 03:15
3 MIN
 Evadare de weekend la Iași – Propunerea ZDI a săptămânii: Traseul Evreiesc

În acest weekend, „Ziarul de Iași” își invită cititorii să exploreze un capitol esențial din istoria multiculturală a orașului prin Traseul Evreiesc, cel de-al cincilea traseu tematic din seria propusă de Iasi.Travel. Veți descoperi 11 locuri încărcate de istorie, printre care două sinagogi care au supraviețuit trecerii timpului și vechile străzi comerciale.

Traseul Evreiesc cuprinde următoarele: Gara Iași – Strada „Alexandru Lăpușneanu” – Fosta Chestură a Poliției (Casa Muzeelor) – Strada Cuza Vodă – Fostul Teatru Evreiesc „Pomul Verde” – Cartierul „Târgu Cucului” – Sinagoga Mare – Sinagoga Merarilor – Centrul Comunitar Evreiesc – Fostul Spital Israelit – Spitalul „Elena Doamna” – Fosta Sinagogă a Cismarilor și Spitalul Dr. Leon Ghelerter.

Traseul Evreilor poate fi parcurs cu mașina în aproximativ 30 de minute, acoperind o distanță de circa 7 kilometri. Dacă alegeți să mergeți pe jos, traseul se reduce la 4,5 kilometri, putând fi parcurs în aproximativ o oră.

  1. Gara Iași

Construită în 1870, gara este un monument istoric cu influențe venețiano-gotice. Pe lângă importanța sa arhitecturală, ea poartă și amintirea Pogromului de la Iași din 1941, când mii de evrei au fost aduși aici pentru a fi deportați în „trenurile morții”.

  1. Strada „Alexandru Lăpușneanu”

Fostă „Ulița Sârbească”, strada a fost o arteră principală a comerțului și a socializării, cu cofetării și diverse magazine. Era un loc animat, unde evreii au jucat un rol esențial în dezvoltarea comerțului local.

  1. Fosta Chestură a Poliției (Casa Muzeelor)

Această clădire neo-românească a fost martora unor evenimente tragice în timpul Pogromului de la Iași, când mii de evrei au fost arestați și executați aici sub pretextul eliminării „agenților sovietici”. Astăzi este Casa Muzeelor, unde funcționează patru muzee: Muzeul Pogromului de la Iași, Muzeul Teatrului Evreiesc în România, Muzeul Poezie(i) și Muzeul Copilăriei în Comunism.

  1. Strada Cuza Vodă

Strada Cuza Vodă este o arteră istorică unde evreii și-au deschis numeroase magazine și prăvălii. Palatul Braunstein, construit de evreul Adolf Braunstein, și Hotelul Select, fosta reședință a bancherului evreu-austriac Iacob Neuschotz, sunt doar două dintre clădirile care păstrează amprenta evreiască.

  1. Fostul Teatru Evreiesc „Pomul Verde”

Primul teatru evreiesc profesionist în limba idiș din lume a fost fondat la Iași în 1876 de Avram Goldfaden. Deși distrus și refăcut de mai multe ori, teatrul rămâne un simbol al culturii evreiești.

  1. Cartierul „Târgu Cucului”

Este un cartier care a devenit, după 1830, un centru important al comunității evreiești. Aici s-au așezat primele familii evreiești și s-au dezvoltat diverse activități comerciale.

  1. Sinagoga Mare

Sinagoga Mare, construită în 1671, este cea mai veche sinagogă păstrată din România. Cu influențe eclectice, clădirea impresionează prin cupola sa măreață și interiorul baroc. Sinagoga a fost restaurată în 2008 și este un simbol important al comunității evreiești din Iași.

  1. Sinagoga Merarilor

Sinagoga Merarilor, inaugurată în 1869, a fost un loc de rugăciune pentru vânzătorii de fructe și legume din Iași. A scăpat de demolare în perioada comunistă și a fost reabilitată în 2015.

  1. Centrul Comunitar Evreiesc

Centrul Comunitar Evreiesc din Iași, inaugurat în 1986, găzduiește un muzeu dedicat contribuției evreilor la viața orașului.

  1. Fostul Spital Israelit – Spitalul „Elena Doamna”

Fostul Spital Israelit, înființat în 1841, a fost un important centru medical al comunității evreiești din Iași. După naționalizare, clădirea a devenit Spitalul „Elena Doamna”.

  1. Fosta Sinagogă a Cismarilor și Spitalul Dr. Leon Ghelerter

Fosta Sinagogă a Cismarilor, din secolul XIX, a fost un loc de rugăciune pentru breasla cizmarilor. În apropiere, dr. Leon Ghelerter a înființat un spital pentru copii în 1937, cunoscut pentru oferirea de consultații gratuite.

  • Evadare de weekend la Iași – Propunerea ZDI a săptămânii: Traseul Pelerinului. 11 obiective pline de istorie și spiritualitate
Etichete: evreiesc, Iasi, traseu

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii