Evadare de weekend la Iași – Propunerea ZDI pentru acest sfârșit de săptămână: Traseul Romantic

vineri, 30 august 2024, 03:35
5 MIN
 Evadare de weekend la Iași – Propunerea ZDI pentru acest sfârșit de săptămână: Traseul Romantic

În finalul se sâptămână ce aduce ultima zi de vară și prima zi de toamnă, „Ziarul de Iași” recomandă cititorilor să descopere orașul Iași cu ajutorul Traseului Romantic, care face parte din seria propusă de Iasi.Travel. Prin cele 11 obiective turistice, Iașul, un oraș cu o profundă încărcătură istorică și culturală, reflectă nostalgia vremurilor trecute.

Traseul Romantic cuprinde următoarele: Starea Civilă (Primăria Veche; Palatul Cantacuzino Pașcanu) – Grand Hotel Traian – Râpa Galbenă (Esplanada Elisabeta) – Muzeul „Vasile Pogor” – Parcul Copou (Teiul lui Eminescu, Muzeul Eminescu, Obeliscul cu lei) – Grădina Botanică „Anastasie Fătu” – Muzeul Ion Creangă (Bojdeuca) – Muzeul „Mihai Codreanu” (Vila Sonet) – Teatrul Național „Vasile Alecsandri” – Palatul Roznovanu (Primăria Municipiului Iași) – Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul”.

 

  1. Starea Civilă – Primăria Veche – Palatul Cantacuzino Pașcanu

Situat pe strada Vasile Alecsandri, Palatul Cantacuzino-Pașcanu este un monument istoric construit în 1780. Fostă reședință boierească și ulterior sediu al Primăriei, palatul a devenit în 2005 locul unde cuplurile ieșene își unesc destinele, conferind un aer romantic și solemn fiecărei ceremonii.

Vizitatorii pot explora parterul clădirii în timpul ceremoniilor de căsătorie.

 

  1. Grand Hotel Traian

Grand Hotel Traian, proiectat de renumitul arhitect Gustave Eiffel, este un simbol al eleganței și rafinamentului din Iași. Inaugurat în 1882, hotelul a găzduit evenimente culturale majore, inclusiv întâlniri ale societății Junimea. Astăzi, hotelul păstrează atmosfera romantică și clasică a epocii sale de glorie.

 

  1. Râpa Galbenă – Esplanada Elisabeta

Esplanada Elisabeta, cunoscută sub numele de Râpa Galbenă, este un loc încărcat de istorie și romantism. Aflată la baza Dealului Copou, esplanada este renumită pentru scările sale elegante și „Balconul Julietei”, unde numeroase cupluri vin să-și facă fotografii. Locul este legat de povestea de dragoste dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle.

 

  1. Muzeul „Vasile Pogor”

Cunoscută drept „Casa cu ferestre luminate”, Casa Pogor este sediul Muzeului Literaturii Române din Iași. Aici, în secolul al XIX-lea, a funcționat societatea literară Junimea, frecventată de mari scriitori precum Mihai Eminescu și Ion Creangă. Muzeul găzduiește obiecte de valoare istorică și organizează frecvent evenimente culturale care atrag iubitorii de literatură și artă.

  • Program de vizitare: marți – duminică, 10:00 – 17:00
  • Preț bilet: 15 lei/persoană, 12 lei/persoană pentru grupuri de peste 9 persoane, 8 lei/persoană pentru pensionari, 3 lei/persoană pentru elevi și studenți.

 

  1. Parcul Copou – Teiul lui Eminescu, Muzeul Eminescu, Obeliscul cu lei

Parcul Copou este un loc emblematic pentru Iași, un spațiu verde unde romantismul și istoria se întâlnesc. Teiul lui Eminescu, unde poetul obișnuia să-și găsească inspirația, este punctul central al parcului. În apropiere se află Muzeul Mihai Eminescu, care păstrează vie memoria poetului, și Obeliscul cu Lei, cunoscut și ca Monumentul Regulamentului Organic.

  • Program de vizitare muzeu: marți – duminică; 10:00-17:00
  • Preț bilet muzeu: 10 lei/persoană, 8 lei/persoană pentru grupuri peste 9 persoane, 6 lei/persoană pentru pensionari, 2 lei/persoană pentru elevi și studenți

 

  1. Grădina Botanică „Anastasie Fătu”

Fondată în 1856 de medicul și naturalistul Anastasie Fătu, Grădina Botanică din Iași este cea mai veche din România. Inițial situată în zona Râpei Galbene, locația sa s-a schimbat de-a lungul timpului, stabilindu-se în 1964 pe Dealul Copou. Acum, Grădina Botanică se întinde pe aproximativ 100 de hectare, fiind cea mai mare din România și una dintre cele mai extinse din Europa. Include lacuri, izvoare de apă minerală și diverse sectoare, cel mai mare fiind dedicat florei României, acoperind 25 de hectare. Complexul de sere cuprinde 12 secțiuni care prezintă plante mediteraneene, tropicale, subtropicale, cactuși, flori ornamentale și altele.

Un aspect unic al grădinii este secția pentru nevăzători, înființată în 1991, care include specii de plante selectate pentru parfumul puternic și texturile frunzelor. Această secție este etichetată în alfabetul Braille, facilitând experiența senzorială pentru vizitatori.

Grădina Botanică găzduiește și secții dendrologice, cu tei, stejari și alte specii, inclusiv arbori exotici. Rosariumul, cu peste 600 de soiuri de trandafiri, este una dintre cele mai populare atracții.

  • Program de vizitare exterior: zilnic, 9:00 – 20:00;
  • Program de vizitare complex de sere: marți, joi, vineri, sâmbătă și duminică, 10:00 – 18:00 (luni și miercuri închis)
  • Preț bilet: 15 lei/persoană, 10 lei pentru studenți, pensionari și grupuri, 5 lei pentru elevi. În zilele când serele sunt închise, tarifele sunt reduse.

  

  1. Muzeul Ion Creangă – Bojdeuca

Bojdeuca a fost locuința lui Ion Creangă din 1872 până la moartea sa, în 1889. Aici, Creangă a scris toate operele sale, inclusiv „Amintiri din Copilărie”. După moartea lui Creangă, locuința a fost restaurată și transformată în muzeu memorial, primul de acest fel din România, deschis publicului în 1918. Muzeul include și un bust al scriitorului, realizat de Iftimie Bârleanu, precum și o clădire cu expoziție documentară și un amfiteatru în aer liber.

  • Program: Marți-Duminică, 10:00-17:00
  • Preț bilet: 15 lei/persoană, 12 lei pentru grupuri, 8 lei pentru pensionari, 3 lei pentru elevi și studenți

 

  1. Muzeul „Mihai Codreanu” – Vila Sonet

Vila Sonet, construită în 1934 pentru poetul Mihai Codreanu, este un exemplu de arhitectură neoromânească și un monument al artei ieșene. Casa-muzeu a fost deschisă în 1970 și păstrează intactă atmosfera din timpul vieții poetului. În interior, se regăsesc aproximativ 700 de obiecte, inclusiv mobilier, sculpturi și obiecte personale ale sonetistului, care reflectă viața și opera sa. Salonul casei a fost un loc de întâlnire pentru personalitățile literare ale epocii, iar muzeul documentează aceste momente și oferă o perspectivă asupra vieții burgheze din Iașiul interbelic. Bustul lui Mihai Codreanu, realizat de Liviu Smău, completează acest spațiu cultural.

  • Program: marți-duminică, 10:00-17:00
  • Preț bilet: 10 lei/persoană, 8 lei pentru grupuri, 6 lei pentru pensionari, 2 lei pentru elevi și studenți

 

  1. Teatrul Național „Vasile Alecsandri”

Inaugurat în 1896, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași este un exemplu de arhitectură neoclasică cu influențe moderniste și baroce. Construit de arhitecții vienezi Fellner și Helmer, teatrul este cunoscut pentru decorurile sale spectaculoase, inclusiv sculpturi, picturi și un candelabru de cristal de Veneția. Sala Mare are 750 de locuri, iar decorurile interioare sunt realizate cu detalii rococo și baroc. Cortina veche, pictată de Lenz, este o altă atracție importantă. Teatrul este inclus în topul celor mai frumoase teatre din lume.

Vizitarea se face cu programare prealabilă.

 

  1. Palatul Roznovanu – Primăria Municipiului Iași

Construit între 1830-1832, Palatul Roznovanu este un exemplu de arhitectură neoclasică, fiind inițial reședința familiei Rosetti-Roznovanu. A devenit sediu al Primăriei Iași în 1891, iar ulterior a fost desemnat palat regal, fiind renovat de arhitectul Paul Gottereau. În timpul Primului Război Mondial, clădirea a găzduit diverse instituții, inclusiv Curtea de Casație și Justiție.

Interiorul palatului prezintă decorațiuni baroce, iar Sala „Vasile Pogor” găzduiește astăzi ședințe ale Consiliului Local.

Vizita se poate face cu programare, detaliile fiind disponibile la Primăria Municipiului Iași.

 

  1. Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul”

Casa Dosoftei marchează primele pagini din istoria literaturii române. Construită în 1677, este legată de Mitropolitul Dosoftei, un cărturar care a tradus și versificat texte religioase în limba română. Clădirea, cu arhitectură bizantină, se remarcă prin pridvorul cu arcade și zidurile masive din piatră. Din 1970, găzduiește Secția de Literatură Veche a Muzeului Literaturii Române, unde sunt expuse unele dintre cele mai vechi cărți tipărite în limba română, inclusiv prima tipăritură din țară.

    • Program: marți-duminică, 10:00-17:00
    • Preț bilet: 10 lei; 8 lei pentru grupuri; 6 lei pentru pensionari; 2 lei pentru elevi și studenți.

FOTO: Lana Bogdan, instagram.com/bogdanlana

Etichete: evadare, romantic, weekend, Zdi

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii