Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Evadare în masă: 2.000 de deținuți s-au făcut nevăzuți după ce zidurile închisorii au fost aruncate în aer

GALERIE
evadare, inchisoare, nigeria, explozie
  • evadare, inchisoare, nigeria, explozie
- +

Aproape 2.000 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare aflată în sud-estul Nigeriei, după ce zidurile penitenciarului au fost aruncate în aer cu ajutorul unor explozibili, relatează The Guardian, citat de Libertatea.
 

Închisoarea, aflată în orașul Owerri, din statul Imo, a fost atacată de oameni înarmați, un ofițer de poliție fiind împușcat și rănit în timpul asaltului. Atacul nu a fost revendicat, însă autoritățile cred că în spatele lui se află Rețeaua de Securitate a Estului – aripa militară a grupului secesionist IPOB, din sud-estul Nigeriei.

Aflat la Londra pentru un consult medical, președintele Muhammadu Buhari a condamnat atacul ca un „act de terorism”. El a cerut căutarea și reîncarcerarea imediată a deținuților despre care se știe că sunt criminali.

Două orașe din statul vecin, Abia, sunt în stare de alertă din cauza atacurilor. Cel puțin șase ofițeri de poliție au fost uciși în ultima lună de oameni înarmați, în atacuri puse pe seama IPOB.

Regiunea separatistă din sud-estul Nigeriei și-a declarat independența în timpul războiului din 1967-1970, sub denumirea de Republica Biafra. Milioane de oameni au murit în timpul conflictului, mulți din cauza foametei după o blocadă guvernamentală asupra regiunii, într-unul dintre cele mai întunecate capitole din istoria modernă nigeriană.

În 2015, la conducerea Nigeriei a venit actualul președinte, Muhammadu Buhari, care a fost general în armata federală în timpul războiului. El a mai condus țara între 1983 și 1985, în urma unei lovituri de stat militare.

După revenirea la putere a acestuia, mișcarea secesionistă din sud-estul Nigeriei s-a amplificat, cu boicoturi și proteste de masă. Forțele de securitate au derulat acțiuni represive controversate, ucigând sute de persoane în 2015. În 2016, au avut loc 60 de execuții în doar două zile, potrivit Amnesty Internațional. Armata nigeriană neagă însă implicarea în aceste execuții.

Ca răspuns, numărul atacurilor asupra forțelor de securitate a rescut. În 2017, guvernul nigerian a interzis IPOB (Indigenous People of Biafra – Populația Indigenă din Biafra), pe care o consideră organizație teroristă. Grupul a recunoscut că deține arme, însă a negat că ar fi în spatele atacurilor.

Moștenirea amară a războiului din Biafra este încă adâncă în Nigeria, la mai bine de 50 de ani de la încheierea sa. Inegalitatea economică și lipsurile au alimentat resentimentele secesioniste în sud-estul țării, mai arată sursa citată.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri