anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

Advertorial

Evaluare completă a inimii la Spitalul „Providenţa”

GALERIE
cardiologie spitalul Providenta investigatii
 • cardiologie spitalul Providenta investigatii
- +

Inima ta e sănătoasă?

La Spitalul „Providenţa” poţi alege unul dintre cele trei pachete Cardio Investigaţii, Cardio Complet sau Cardio Internare, pentru a depista şi trata o afecţiune cardiovasculară. Dr. Iuliana Ardeleanu, medic specialist Cardiologie în cadrul Spitalului „Providenţa” a oferit în interviul de mai jos mai multe detalii cu privire la aceste afecţiuni şi la pachetele de analize şi investigaţii care vă pot fi de ajutor.

- Cum apar bolile cardiovasculare?
- Dr. Iuliana Ardeleanu: Bolile cardiovasculare sunt, de regulă, ca şi cauzalitate multifactoriale. Ele au atât o componentă genetică, cât şi factori determinanţi, de mediu sau care ţin de datele personale ale bolnavului. Genetica nu o putem modifica, dar factorii precum stilul de viaţă îi putem adapta şi îmbunătăţi.

- Cum putem modifica aceşti factori de risc?
- Stilul de viaţă sănătos înseamnă o alimentaţie corespunzătoare, adică un conţinut cât mai redus în grăsimi saturate şi cât mai bogat în grăsimi nesaturate (acizi graşi), cu un conţinut moderat în glucide. Un pacient tânăr sigur că poate mânca orice, fără să facă un abuz, pe când la pacientul vârstnic adaptăm alimentaţia în funcţie de bolile asociate.

- Ce analize putem face pentru a preveni o boală cardiacă?
- Analizele sunt recomandate cel puţin o dată pe an la pacienţii trecuţi cu vârsta de 40 de ani, dar acest lucru nu înseamnă că pacientul tânăr nu poate beneficia de un set complet de analize în cadrul spitalului nostru. Sunt indicate analizele înainte de angajare, când dorim să dobândim permisul de conducere sau când vrem să plecăm din ţară.

La pacienţii trecuţi de 40 de ani analizele au ca scop stratificarea riscului cardiovascular. La pacientul tânăr, de regulă, analizele sunt făcute cu scopul de a depista fie o patologie precoce, o anemie necorectată dobândită prin carenţe nutritive, în timp ce la pacientul trecut de 40 de ani deja avem alte obiecte în ceea ce priveşte depistările realizate prin analize.

Analizele sunt atât hematologice, cât şi biochimice, adică o hemoleucogramă completă (care ne arată funcţia celulelor sangvine – leucocite, eritrocite, trombocite), putem depista anemia, boli hematologice, deficite de coagulare a sângelui, toate acest elemente ducând către noi explorări paraclinice.

Este util profilul lipidic, deoarece reprezintă un factor de risc vascular, care favorizează procesul de ateroscleroză şi, ulterior, boli cardiovasculare mult mai severe, precum infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral sau alte probleme vasculare.

- Ce simptome ar trebui să ne îngrijoreze?
- La pacientul tânăr sunt frecvente bolile din naştere, acele malformaţii congenitale de cord. Ele se manifestă printr-o lipsă de aer la eforturi mici, moderate, prin cianozare, coloraţia în albastru a extremităţilor, palpitaţii, dureri toracice anterioare care apar, de regulă, la efortul fizic. Atunci când avem un astfel de tablou clinic ar trebui, ca primă etapă, să solicităm un consult la medicul de familie şi un bilanţ de analize. Dacă palpitaţiile pot fi cauzate atât de febră, anemie, ca mecanism compensator, asta nu înseamnă că ele nu pot avea şi un substrat organic, adică o malformaţie congenitală de cord şi al cărei diagnostic este pus, de regulă, în urma consultului cardiologic.

- Ce avantaje prezintă pachetele Cardio oferite de Spitalul Providenţa?
- Un bolnav, cel puţin când se prezintă prima dată la medic, are nevoie de o evaluare completă, atât din punct de vedere clinic, electrocardiograma, ecocardiografia transtoracică, cât şi analizele de sânge care ne pot orienta diagnosticul.

În acelaşi timp, aceste investigaţii ne sunt de folos atunci când trebuie să stabilim tratamentul, întrucât există anumite limitări ale fiecărui medicament pe care noi îl administrăm, sunt indicaţii şi contraindicaţii. Unele nu sunt permise într-o boală renală cronică avansată, într-o disfuncţie hepatică severă, într-o anemie severă, atunci când pacientul asociază tulburări de coagulare, şi atunci noi trebuie să ştim profilul biologic al pacientului, mai ales când indicăm tratamentul.

- Ce afecţiuni aţi descoperit prin intermediul acestor pachete?
- Chiar la începutul anului acesta am stabilit, uimitor, într-o săptămână, trei diagnostice de defect septal atrial, la paciente trecute de 30 de ani, una din ele fiind o mămică la a doua sarcină.

Defectul septal atrial este o afecţiune cu care ne naştem, este o comunicare ce nu ar trebui să mai existe după ce ne naştem, ea trebuie să se închidă spontan până la 4-6 ani. Dacă ea persistă şi, mai ales, dacă are consecinţe la nivelul inimii, trebuie închisă, cu cât mai repede, cu atât mai bine, deoarece în final duce la dilatarea inimii şi la disfuncţia acesteia.

Mai multe detalii despre pachete Cardio oferite de Spitalul ”Providenţa” găsiţi aici: http://www.providentamedical.ro/pachete-cardiologie/pachete-cardiologie .  Accesarea serviciilor se face cu programare prealabilă la numerele de telefon 0232 241 271 / 0730 230 030, pe email la programari.spital@providentamedical.ro sau la sediul Spitalului „Providenţa”, Şoseaua Nicolina, nr. 115, Nicolina 2, Cug, Iaşi.


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.