Evaluare completă a inimii la Spitalul „Providenţa”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 26.09.2021

Advertorial

Evaluare completă a inimii la Spitalul „Providenţa”

GALERIE
cardiologie spitalul Providenta investigatii
  • cardiologie spitalul Providenta investigatii
- +

Inima ta e sănătoasă?

La Spitalul „Providenţa” poţi alege unul dintre cele trei pachete Cardio Investigaţii, Cardio Complet sau Cardio Internare, pentru a depista şi trata o afecţiune cardiovasculară. Dr. Iuliana Ardeleanu, medic specialist Cardiologie în cadrul Spitalului „Providenţa” a oferit în interviul de mai jos mai multe detalii cu privire la aceste afecţiuni şi la pachetele de analize şi investigaţii care vă pot fi de ajutor.

- Cum apar bolile cardiovasculare?
- Dr. Iuliana Ardeleanu: Bolile cardiovasculare sunt, de regulă, ca şi cauzalitate multifactoriale. Ele au atât o componentă genetică, cât şi factori determinanţi, de mediu sau care ţin de datele personale ale bolnavului. Genetica nu o putem modifica, dar factorii precum stilul de viaţă îi putem adapta şi îmbunătăţi.

- Cum putem modifica aceşti factori de risc?
- Stilul de viaţă sănătos înseamnă o alimentaţie corespunzătoare, adică un conţinut cât mai redus în grăsimi saturate şi cât mai bogat în grăsimi nesaturate (acizi graşi), cu un conţinut moderat în glucide. Un pacient tânăr sigur că poate mânca orice, fără să facă un abuz, pe când la pacientul vârstnic adaptăm alimentaţia în funcţie de bolile asociate.

- Ce analize putem face pentru a preveni o boală cardiacă?
- Analizele sunt recomandate cel puţin o dată pe an la pacienţii trecuţi cu vârsta de 40 de ani, dar acest lucru nu înseamnă că pacientul tânăr nu poate beneficia de un set complet de analize în cadrul spitalului nostru. Sunt indicate analizele înainte de angajare, când dorim să dobândim permisul de conducere sau când vrem să plecăm din ţară.

La pacienţii trecuţi de 40 de ani analizele au ca scop stratificarea riscului cardiovascular. La pacientul tânăr, de regulă, analizele sunt făcute cu scopul de a depista fie o patologie precoce, o anemie necorectată dobândită prin carenţe nutritive, în timp ce la pacientul trecut de 40 de ani deja avem alte obiecte în ceea ce priveşte depistările realizate prin analize.

Analizele sunt atât hematologice, cât şi biochimice, adică o hemoleucogramă completă (care ne arată funcţia celulelor sangvine – leucocite, eritrocite, trombocite), putem depista anemia, boli hematologice, deficite de coagulare a sângelui, toate acest elemente ducând către noi explorări paraclinice.

Este util profilul lipidic, deoarece reprezintă un factor de risc vascular, care favorizează procesul de ateroscleroză şi, ulterior, boli cardiovasculare mult mai severe, precum infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral sau alte probleme vasculare.

- Ce simptome ar trebui să ne îngrijoreze?
- La pacientul tânăr sunt frecvente bolile din naştere, acele malformaţii congenitale de cord. Ele se manifestă printr-o lipsă de aer la eforturi mici, moderate, prin cianozare, coloraţia în albastru a extremităţilor, palpitaţii, dureri toracice anterioare care apar, de regulă, la efortul fizic. Atunci când avem un astfel de tablou clinic ar trebui, ca primă etapă, să solicităm un consult la medicul de familie şi un bilanţ de analize. Dacă palpitaţiile pot fi cauzate atât de febră, anemie, ca mecanism compensator, asta nu înseamnă că ele nu pot avea şi un substrat organic, adică o malformaţie congenitală de cord şi al cărei diagnostic este pus, de regulă, în urma consultului cardiologic.

- Ce avantaje prezintă pachetele Cardio oferite de Spitalul Providenţa?
- Un bolnav, cel puţin când se prezintă prima dată la medic, are nevoie de o evaluare completă, atât din punct de vedere clinic, electrocardiograma, ecocardiografia transtoracică, cât şi analizele de sânge care ne pot orienta diagnosticul.

În acelaşi timp, aceste investigaţii ne sunt de folos atunci când trebuie să stabilim tratamentul, întrucât există anumite limitări ale fiecărui medicament pe care noi îl administrăm, sunt indicaţii şi contraindicaţii. Unele nu sunt permise într-o boală renală cronică avansată, într-o disfuncţie hepatică severă, într-o anemie severă, atunci când pacientul asociază tulburări de coagulare, şi atunci noi trebuie să ştim profilul biologic al pacientului, mai ales când indicăm tratamentul.

- Ce afecţiuni aţi descoperit prin intermediul acestor pachete?
- Chiar la începutul anului acesta am stabilit, uimitor, într-o săptămână, trei diagnostice de defect septal atrial, la paciente trecute de 30 de ani, una din ele fiind o mămică la a doua sarcină.

Defectul septal atrial este o afecţiune cu care ne naştem, este o comunicare ce nu ar trebui să mai existe după ce ne naştem, ea trebuie să se închidă spontan până la 4-6 ani. Dacă ea persistă şi, mai ales, dacă are consecinţe la nivelul inimii, trebuie închisă, cu cât mai repede, cu atât mai bine, deoarece în final duce la dilatarea inimii şi la disfuncţia acesteia.

Mai multe detalii despre pachete Cardio oferite de Spitalul ”Providenţa” găsiţi aici: http://www.providentamedical.ro/pachete-cardiologie/pachete-cardiologie .  Accesarea serviciilor se face cu programare prealabilă la numerele de telefon 0232 241 271 / 0730 230 030, pe email la programari.spital@providentamedical.ro sau la sediul Spitalului „Providenţa”, Şoseaua Nicolina, nr. 115, Nicolina 2, Cug, Iaşi.


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Nicolae GRECU

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Competiţia KO are farmecul ei, dar cu rezerve aduse de pe alte coclauri ori tineri crescuţi prin rizibilul „mentoring” e greu să te baţi chiar şi cu Văsălie de la Baia Mare.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

pr. Constantin STURZU

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

Kim Ung-Yong, supranumit "copilul-minune" şi "omul cu cel mai ridicat coeficient de inteligenţă de pe pământ", fost cercetător la NASA, a ales să se retragă, încă tânăr fiind, în ţara sa natală, Coreea de Sud, la o facultate din provincie, ca profesor. 

La plimbare pe axa culturală (1)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (1)

Dacă parcurgi Iaşul de la Palatul Culturii până la ultimul rond al bulevardului Carol, intrat definitiv în memoria colectivă cu numele de Copou, oricât nerv critic ar avea cineva din partea locului sau de oriunde, trebuie să recunoască, să accepte, să admire personalitatea, duhul specific, farmecul oraşului. Axa aceasta nu este perfectă. În urbanism, indiferent unde în lume, nu există perfecţiune. Dar este vie, variată, dinamică. Este o poveste care se lipeşte de sufletul iubitor de oraş. Dacă reuşim să întregim povestea, să-i adâncim semnificaţiile, ea poate deveni un spaţiu cultural cu forţă de seducţie universală.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.