anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

Evaluarea Naţională: Trei probleme de la subiectul III vor face diferenţa între candidaţi

GALERIE
evaluare_nationala
 • evaluare_nationala
- +

Evaluarea Națională 2022: Absolvenții claselor a VIII-a  au susținut examenul la matematică. 

La nivelul județului Iași, au susținut proba 6570 de elevi, dintre 2 elevi sunt din alte județe. Nu s-au prezentat la examen 332 (4,8%) dintre elevii înscriși.

Subiectul al III-lea va departaja elevii buni de cei foarte buni

Profesorii ieșeni spun că subiectul de anul acesta a fost accesibil pentru elevii care au lucrat testele de antrenament distribuite de Ministerul Educației. „Copii au avut de elaborat soluții la problemele de la subiectul al III-lea și de ales răspunsul corect la subiect I și II, de tip grilă, după structura standard agreată încă de anul trecut. Din punctul meu de vedere cred că ceea ce au primit astăzi copii seamănă într-un procent destul de mare cu ceea ce a fost propus ca și itemi de antrenament.

Un copil care a parcus testele de antrenament și a avut o pregătire consecventă la matematică, nu prea avea unde să se împotmolească. Primele două subiecte au cuprins cerințe medii spre foarte ușoare, există însă o serie de itemi care vor face departajarea, aceștia fiind la ultimul subiect. În mod obișnuit nu ne așteptăm la surprize pentru că am lucrat cu elevii noștri subiecte asemănătoare și pentru ultimul subiect. De asemenea, cred că varianta aceasta de testare agreată de minister merge cu pași repezi spre evaluările standardizate externe, de tip PISA.”, a declarat Ioana Anton, profesor de matematică la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași.

Elevii susțin că subiectele au fost ușoare, doar că subiectul al III-lea nu a fost accesibil pentru toată lumea. „Primele două subiecte au fost neașteptat de ușoare, însă, nu am înțeles prea bine ce aveam de făcut la subiectul al III-lea. Am lucrat acest gen de probleme și la clasă, dar cred că nu m-am axat eu destul pe înțelegerea acestui tip de problemă. Sper că ceea ce am scris va fi bine. Mi s-a părut că la română a fost mult mai ușor, dar până la urmă trebuia să fie și o parte mai dificilă”, a afirmat un elev.

Gradul de dificultate a fost mediu

Cătălin Budeanu, profesor de matematică la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași spune că subiectul I a fost accesibil pentru întreaga masă de elevi, fiind vorba doar despre noțiuni elementare de matematică, studiate de orice elev la clasă. De asemenea, cadrul didactic consideră că examenul de anul acesta a cuprins o totalitate de probleme bine alese.

„Și subiectul I și subiectul al II-lea au fost formate din 6 probleme. În ceea ce privește cel de-al doilea subiect, față de primul, gradul de dificultate a crescut, treptat, punctual, probleme 3 și 5 sunt mai dificile, neaccesibile chiar tuturor, însă nici de această dată nu vorbim de probleme nișate unui singur grup de elevi. Subiectul III, format tot din 6 probleme este cel care garantează diferențierea dintre elevii buni și foarte buni. De exemplu, problema 3b, respectiv 4b și 5b vor constitui subpunctele care vor arăta buna pregătire a unui elev.” Cadrul didactic mai adăugă că examenul de matematică va realiza o ierarhie atât la nivel de județ, cât și la nivel național a elevilor care vor ajunge să facă perfomanță pe viitor.

Testele de antrenament, mai grele decât Evaluarea Națională

Cadrele didactice ieșene susțin că examenul a fost mai ușor decât testele prin care au fost pregătiți elevii întreg anul școlar. Chiar și pentru cei care nu au reușit să realizeze o soluționare bună a problemelor de la subiectul al III-lea, profesorii afirmă că restul subiectelor îi pot aduce unui elev de nivel mediu nota 8.

Baremul de corectare pentru proba de Matematică vor fi publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație. Primele rezultate vor fi afișate joi, 23 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen). Contestațiile pot fi depuse, în zilele de 23 iunie (ora 16.00 – ora 19.00) și 24 iunie (ora 8.00 – ora 12.00). Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro. Vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților. Rezultatele finale vor fi afișate joi, 30 iunie 2022. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cătălin ONOFREI

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cum de-au căzut ţărăniştii atât de jos?

opinii

Educaţia colaterală

Briscan ZARA

Educaţia colaterală

Lăsaţi copiii să încerce singuri, lăsaţi-i să se dea cu capul de perete, să simtă durerea, învăţaţi-i să se aştepte la greşeli şi la lucruri imprevizibile şi să se adapteze, altfel nu vor ajunge adulţi deplini şi independenţi, iar lumea rea şi crudă prin natura ei îi va face nefericiţi.

Se mărită Adriana!

Cristina DANILOV

Se mărită Adriana!

După o perioadă în care evenimentele au fost restricţionate din cauza pandemiei de Covid-19, viaţa, iată, şi-a reluat cursul, cel puţin în cazul nunţilor. Primim deja invitaţii, ne preocupăm de ţinuta pe care o vom purta la petrecere, ne gândim la cadoul de casă nouă şi nu doar la acestea: ne gândim la miri, la drumul pe care îl vor urma împreună, mulţi retrăind chiar emoţia din ziua nunţii noastre. O nostalgie plăcută pe care am simţit-o şi eu atunci când colega mea de birou, Adriana, mi-a înmânat, radiind de fericire, invitaţia la nunta ei. Prilej bun de a spune, azi, câteva cuvinte despre căsătorie şi petrecerea prin care o facem cunoscută tuturor celor dragi din viaţa noastră.

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

pulspulspuls

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Vă mai amintiţi, stimaţi telespectatori şi fini observatori ai vieţii politice de Bahlui, ce mai conflict şi ce mai sudălmi răzbăteau până-n drum între conţilierul fost UNPR Manolache, om de-al gheneralului Oprea Izmană (apropo, iată ce pantaloni tip izmană are şi conţilierul de care vă spunem!) şi fostul şef de Cejău Popa? Ba chiar zice lumea că odată erau cât pe ce să-şi înfingă şi mâinile-n gât, nu alta.

Caricatura zilei

BAC

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.