Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Evaluarea Naţională: Trei probleme de la subiectul III vor face diferenţa între candidaţi

GALERIE
evaluare_nationala
  • evaluare_nationala
- +

Evaluarea Națională 2022: Absolvenții claselor a VIII-a  au susținut examenul la matematică. 

La nivelul județului Iași, au susținut proba 6570 de elevi, dintre 2 elevi sunt din alte județe. Nu s-au prezentat la examen 332 (4,8%) dintre elevii înscriși.

Subiectul al III-lea va departaja elevii buni de cei foarte buni

Profesorii ieșeni spun că subiectul de anul acesta a fost accesibil pentru elevii care au lucrat testele de antrenament distribuite de Ministerul Educației. „Copii au avut de elaborat soluții la problemele de la subiectul al III-lea și de ales răspunsul corect la subiect I și II, de tip grilă, după structura standard agreată încă de anul trecut. Din punctul meu de vedere cred că ceea ce au primit astăzi copii seamănă într-un procent destul de mare cu ceea ce a fost propus ca și itemi de antrenament.

Un copil care a parcus testele de antrenament și a avut o pregătire consecventă la matematică, nu prea avea unde să se împotmolească. Primele două subiecte au cuprins cerințe medii spre foarte ușoare, există însă o serie de itemi care vor face departajarea, aceștia fiind la ultimul subiect. În mod obișnuit nu ne așteptăm la surprize pentru că am lucrat cu elevii noștri subiecte asemănătoare și pentru ultimul subiect. De asemenea, cred că varianta aceasta de testare agreată de minister merge cu pași repezi spre evaluările standardizate externe, de tip PISA.”, a declarat Ioana Anton, profesor de matematică la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași.

Elevii susțin că subiectele au fost ușoare, doar că subiectul al III-lea nu a fost accesibil pentru toată lumea. „Primele două subiecte au fost neașteptat de ușoare, însă, nu am înțeles prea bine ce aveam de făcut la subiectul al III-lea. Am lucrat acest gen de probleme și la clasă, dar cred că nu m-am axat eu destul pe înțelegerea acestui tip de problemă. Sper că ceea ce am scris va fi bine. Mi s-a părut că la română a fost mult mai ușor, dar până la urmă trebuia să fie și o parte mai dificilă”, a afirmat un elev.

Gradul de dificultate a fost mediu

Cătălin Budeanu, profesor de matematică la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași spune că subiectul I a fost accesibil pentru întreaga masă de elevi, fiind vorba doar despre noțiuni elementare de matematică, studiate de orice elev la clasă. De asemenea, cadrul didactic consideră că examenul de anul acesta a cuprins o totalitate de probleme bine alese.

„Și subiectul I și subiectul al II-lea au fost formate din 6 probleme. În ceea ce privește cel de-al doilea subiect, față de primul, gradul de dificultate a crescut, treptat, punctual, probleme 3 și 5 sunt mai dificile, neaccesibile chiar tuturor, însă nici de această dată nu vorbim de probleme nișate unui singur grup de elevi. Subiectul III, format tot din 6 probleme este cel care garantează diferențierea dintre elevii buni și foarte buni. De exemplu, problema 3b, respectiv 4b și 5b vor constitui subpunctele care vor arăta buna pregătire a unui elev.” Cadrul didactic mai adăugă că examenul de matematică va realiza o ierarhie atât la nivel de județ, cât și la nivel național a elevilor care vor ajunge să facă perfomanță pe viitor.

Testele de antrenament, mai grele decât Evaluarea Națională

Cadrele didactice ieșene susțin că examenul a fost mai ușor decât testele prin care au fost pregătiți elevii întreg anul școlar. Chiar și pentru cei care nu au reușit să realizeze o soluționare bună a problemelor de la subiectul al III-lea, profesorii afirmă că restul subiectelor îi pot aduce unui elev de nivel mediu nota 8.

Baremul de corectare pentru proba de Matematică vor fi publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație. Primele rezultate vor fi afișate joi, 23 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen). Contestațiile pot fi depuse, în zilele de 23 iunie (ora 16.00 – ora 19.00) și 24 iunie (ora 8.00 – ora 12.00). Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro. Vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților. Rezultatele finale vor fi afișate joi, 30 iunie 2022. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

În timp ce şoferii ieşeni au ajuns să citească romane în maşini, Chirica mai scoate din pălărie câte o machetă

Dan CONSTANTIN

În timp ce şoferii ieşeni au ajuns să citească romane în maşini, Chirica mai scoate din pălărie câte o machetă

Primarul ne tot ameninţă cu tot felul de proiecte, care de care mai fanteziste. Este campion la înşirat vorbe goale şi machete, niciun alt edil din ţară nu-l întrece.

opinii

Teroare academică

Codrin Liviu CUȚITARU

Teroare academică

Teroarea autentică se cunoaşte după maniera în care îi pici. Nota 4 pe linie reprezintă un act terorist primitiv, lipsit de rafinament. Eu evaluez numai pe o scară de la 0 la 1. Adică, în cataloagele mele, vei găsi note precum 0.12, 0.20, 0.37, 0.42, 0.63. În cazuri excepţionale, când mi se înmoaie şi mie sufletul, pun câte un 0.95 sau – cu mână tremurândă! – câte o notă de 1.

Universitatea lui Cuza și lumina cunoașterii (I)

Gabriel MURSA

Universitatea lui Cuza și lumina cunoașterii (I)

Universitatea constituie loc al reflecției produse de capul limpede. Universitatea nu trebuie să fie locul patimei, ci al calmului, al prezumției că adevărurile nu pot fi absolute, ci conjecturale, adică supuse permanentei verificări, cum ar spune Karl Popper. Ea constituie nu un spațiu al bigotismului, ci al toleranței, nu al comandamentelor, ci al spiritului critic, nu al spaimelor iraționale, ci al prudenței și al optimismului moderat. Universitarul și Universitatea nu pot pretinde statutul de deținător ultim al adevărului. 

Decriptarea trecutului prin lentilă literară şi lingvistică (I)

Florin CÎNTIC

Decriptarea trecutului prin lentilă literară şi lingvistică (I)

Cum Dan Alexe a stârnit Golemul adormit al naţional-ceauşismului istoric aş pune această introducere la viitoarea mea analiză a prodigioasei sale activităţi editoriale din ultimul deceniu de a construi o hermeneutică istorică cu ajutorul literaturii şi al lingvisticii:

pulspulspuls

O numire de şef cu schempsis la casa cu pătrate: bărboşi versus bărbieriţi

O numire de şef cu schempsis la casa cu pătrate: bărboşi versus bărbieriţi

Ehehee, nu ştim dacă aţi observatără, stimaţi telespectatori ai scenei politice locale, dar în ultima vreme se petrec lucruri tare interesante, cu schepsis şi cu bătaie lungă, în zona liberalilor de Bahlui. 

Caricatura zilei

Drona cu bunătăți

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca autoritatile au fost pregatite pentru prima zapada care a cazut in judetul Iasi in aceasta toamna?

vezi raspunsuri