Între 17 și 20 octombrie 2024, orașul Iași găzduiește cea de-a 17-a Reuniune Anuală a Societății Euro-Asiatice de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică (EABM), un eveniment major care reunește peste 450 de participanți, dintre care 200 de speakeri din 38 de țări de pe toate continentele.
Această reuniune oferă un cadru esențial pentru schimbul de experiențe și diseminarea celor mai recente inovații în chirurgia cardiovasculară și toracică, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Prof. Univ. Dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I. M. Georgescu” din Iași, a declarat că acest congres EABM din Iași depășește nivelul congresului european echivalent. El a subliniat că evenimentul din Iași a atras un număr mai mare de participanți și o diversitate geografică mai amplă, ceea ce face ca nivelul de reprezentativitate al acestei manifestări să fie extrem de ridicat.
„EABM 2024 consolidează poziția Iașului ca un important centru de excelență în medicina cardiovasculară și oferă tinerilor chirurgi români o oportunitate valoroasă de a învăța de la experți internaționali și de a dezvolta parteneriate care să sprijine inovațiile din domeniu. Totodată, acest eveniment este o ocazie de a împărtăși cunoștințele și realizările noastre cu profesioniști din întreaga lume și de a evalua, prin comparație, poziționarea noastră față de cele mai avansate tehnologii la nivel global”, a declarat Prof. Univ. Dr. Grigore Tinică.
Participanții vor avea o oportunitate unică de a interacționa cu lideri mondiali în chirurgia cardiovasculară, printre care se numără Prof. Joseph S. Coselli, Prof. Yutaka Okita, Prof. Kay-Hyun Park, Prof. David Taggart, Prof. Sotirios Prapas, Prof. Belhan Akpinar, Prof. James Tatoulis și Prof. Dr. Tirone David, promotorul intervenției inovatoare de înlocuire a bulbului aortic cu prezervarea valvei aortice, procedură cu un impact semnificativ asupra calității vieții pacienților.
19 companii de renume vor prezenta un portofoliu variat de tehnologii
În cadrul expoziției medicale specializate, 19 companii de renume vor prezenta un portofoliu variat de tehnologii și soluții pentru intervenții cardiovasculare, incluzând echipamente de imagistică avansată, dispozitive minim invazive, produse farmaceutice, sisteme de monitorizare a pacienților, soluții pentru managementul sângelui și tehnologii de diagnostic de ultimă generație. Industry Learning Labs vor oferi participanților posibilitatea de a testa aceste inovații, inclusiv diagnosticarea asistată de inteligență artificială. De asemenea, simpozioanele organizate de companii, susținute de experți locali și internaționali, vor aborda subiecte precum monitorizarea intraoperatorie și tratamente adaptate nevoilor piețelor locale și globale, oferind o perspectivă integrată asupra inovațiilor medicale.
„În cadrul reuniunii se va discuta și despre greșelile care pot apărea în abordarea diverselor protocoale. Spre exemplu, la o conferință din august, de anul trecut, a fost un studiu realizat de patru medici din Belgia, Olanda, Franța și Canada, care au comparat tratamentul transcateter al valvei aortice cu tratamentul chirurgical al valvei aortice în asociere cu patologia coronariană. Studiul a fost întrerupt după ce s-a observat că, la pacienții vârstnici, peste 80 de ani, mortalitatea în cazul intervențiilor chirurgicale era cu aproximativ 10% mai mare comparativ cu tratamentul transcateter. Totuși, studiul a avut un design greșit, deoarece tratamentele transcateter au fost inițial concepute pentru pacienții care nu erau eligibili pentru intervenții chirurgicale, ceea ce a influențat rezultatele. Un alt aspect analizat în studiu a fost legat de necesitatea transfuziei de sânge, unde s-a constatat că, în chirurgia clasică, transfuzia de sânge era mai frecventă decât în cazul procedurilor transcateter, dar și acest punct era viciat de premisele inițiale. Aceste studii au fost întrerupte, iar la reuniune vom dezbate ce înseamnă cu adevărat ghidurile și importanța unor parametri corect stabiliți. În plus, vom discuta despre provocările legislative. În România, există numeroase legi «strâmbe», iar puțini legiuitori par să abordeze această problemă. În medicină, la fel ca în orice alt domeniu, legile trebuie să fie construite pe realitățile vieții. Dacă parametrii de la care pornești sunt greșiți, rezultatul va fi, inevitabil, incorect”, a specificat Prof. Univ. Dr. Grigore Tinică.
EABM 2024 este inclus în Calendarul MedTech Europe
Evenimentul este acreditat de Uniunea Europeană a Medicilor Specialiști (UEMS), oferindu-le medicilor recunoaștere profesională la nivel european. De asemenea, este acreditat de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) pentru asistenții medicali. În plus, EABM 2024 este inclus în Calendarul MedTech Europe, respectând standardele stricte de etică și transparență promovate de această organizație europeană pentru sectorul tehnologiei medicale. Astfel, evenimentul se aliniază la normele aplicabile atât evenimentelor medicale, cât și activităților de educație continuă din domeniul sănătății.
Publicitate și alte recomandări video