
Un proiect urbanistic major, cu blocuri înalte, este propus pe un teren care a făcut parte din fosta platformă industrială Fortus. Dezvoltatorul este un investitor cunoscut, care se află în proces cu zeci de persoane în urma derulării unui alt proiect.
La finalul acestei luni, la sediul Primăriei va fi dezbătut un plan urbanistic zonal (PUZ) care prevede construirea unui complex de blocuri cu 11 etaje pe latura sudică a fostei platforme Fortus, un amplasament de 3,4 hectare care beneficiază de un acces deficitar spre șoseaua Nicolina, respectiv prin intermediul străzii Fortus. În proiectul de PUZ făcut public de municipalitate nu se precizează elemente esențiale precum numărul de blocuri sau numărul de apartamente. În schimb, este estimat un necesar de minimum 1.000 de locuri de parcare, cu precizarea că un calcul exact va fi făcut la momentul depunerii documentației de obținere a autorizației de construire.
O suprafață desfășurată de peste 100.000 mp
În zona Aurel Vlaicu, CCI a construit 9 blocuri cu aproape 550 de apartamente, complexul premium Evergreen Towers, complex întins pe 1,5 hectare, conform site-ul oficial. La Fortus, 3 dintre cele 3,4 hectare reprezintă suprafața destinată locuințelor colective, dar amprenta la sol a clădirilor va fi de 10.500 mp, în timp ce o suprafață similară este dedicată spațiilor verzi, iar circa 9.500 mp reprezintă străzi de incintă și alei pietonale.
Un indiciu privind amploarea proiectului este dat de suprafața construită desfășurată: 119.832 mp. De regulă, 15-20% din această suprafață, în funcție de proiect, reprezintă spații comune, restul fiind ocupat de locuințe sau spații comerciale – complexul va avea și zone de servicii.
Pe suprafața care nu este destinată blocurilor (circa 4.000 mp) va fi amenajat un centru de cartier (2 etaje) și un loc de joacă, iar 1.300 mp vor fi cedați domeniului public pentru modernizarea accesului rutier. Potrivit proiectului de PUZ, ansamblul de blocuri va fi construit în perioada martie 2025 – decembrie 2029, cu darea în exploatare a locuințelor în prima jumătate a anului 2030.
Odată ce va fi organizată dezbaterea publică, care va avea loc pe 28 iunie (ora 12.30), la sediul Primăriei, proiectul urbanistic va ajunge pe masa consilierilor locali și, ulterior, beneficiarul va putea solicita eliberarea autorizației de construire.
Fosta platformă Fortus va fi reconfigurată din temelii
Cea mai mare parte a fostei platforme este (sau pe cale să devină) proprietate publică. Primăria Iași deține 30 hectare, iar, în prezent, este în derulare un proces de transfer prin care Consiliul Județean va prelua 61,3 ha de la stat. Astfel, dintre cele 140 ha ale fostului combinat, în proprietate publică vor fi 91,3 ha. Deocamdată, cele două instituții nu au anunțat un plan de dezvoltare coerent a zonei. Cert este că fosta platformă va trece printr-o reconfigurare urbanistică de amploare în anii următori.
În schimb, celelalte aproape 50 ha au proprietari diferiți și, în general, planul investitorilor vizează proiecte imobiliare: locuințe, spații comerciale, birouri etc. În vecinătatea proiectului CCI sunt terenuri ale Primăriei, dar și ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” (stațiunea de cercetare pentru acvacultură).
În general, proprietățile private sunt pe laturile sudică, vestică și nordică ale fostei platforme industriale: în astfel de zone vor apărea supermaket-uri (Kaufland are deja un proiect avansat în acest sens) și clădiri cu diverse funcțiuni, în special de locuire.
Publicitate și alte recomandări video