
Evoluția tipurilor de cancer înregistrată la IRO Iași. În 2024 a prevalat cel de col uterin. Ce noutăți a adus anul trecut?

Institutul Regional de Oncologie din Iași a realizat numeroase proiecte importante în anul 2024. Printre acestea se numără inaugurarea cabinetului HPV la Centrul de Screening, introducerea a peste 200 de servicii noi, disponibile din vara acestui an atât pentru persoanele asigurate, cât și pentru cele neasigurate, precum și diversificarea serviciilor contractate cu Casa de Asigurări. De asemenea, au fost amenajate cinci săli de așteptare moderne, fiecare având o capacitate de aproximativ 40 de persoane.
„Investim constant în proiecte menite să îmbunătățească condițiile pentru pacienți, având ca obiectiv principal creșterea speranței și a duratei de viață. Aceste inițiative sprijină pacienții să revină periodic pentru controale și urmăresc să promoveze un mediu mai prietenos și sustenabil pentru sănătatea acestora”, a declarat Mirela Grosu, manager IRO Iași.
Echipa este formată din aproape 1.000 de angajați permanenți și peste 480 de medici rezidenți
Mirela Grosu a menționat că, în anul 2024, Institutul Regional de Oncologie Iași a derulat mai multe proiecte, iar altele vor continua să fie implementate și în anul următor. Pe lângă deschiderea cabinetului de vaccinare împotriva infecției cu HPV, institutul va promova și vaccinarea împotriva cancerului bronho-pulmonar, o inițiativă recentă, posibilă datorită existenței unor medicații de tip vaccin. De asemenea, managerul spune că institutul a organizat, examene și concursuri pentru completarea echipei medicale, ocupând posturi esențiale. În prezent, echipa este formată din aproape 1.000 de angajați permanenți și peste 480 de medici rezidenți care își desfășoară activitatea în cadrul unității.
Managerul a subliniat că una dintre cele mai mari provocări, în mod constant sau cel puțin în ultimii șase-șapte ani, a fost implementarea proiectelor, mai ales din cauza rigurozității crescute în gestionarea, utilizarea și cheltuirea fondurilor europene. Implementarea proiectelor de sănătate implică acum standarde mult mai stricte, iar Comisia Europeană monitorizează îndeaproape aceste procese, insistând ca fondurile să fie utilizate eficient și rapid. În ultimii ani, s-au realizat investiții semnificative în domeniul oncologiei, aliniindu-se cu Planul Național de Combatere a Cancerului. În vara acestui an au fost introduse peste 200 de servicii noi, disponibile atât pentru persoanele asigurate, cât și pentru cele neasigurate, în cadrul contractelor cu Casa de Asigurări. Managerul precizează faptul că, aceste servicii au fost gândite pentru a încuraja oamenii să își monitorizeze starea de sănătate și să depisteze bolile oncologice în stadii incipiente, astfel încât tratamentele să fie mai eficiente, iar șansele de recuperare și speranța de viață să crească semnificativ.
Mirela Grosu explică faptul că, în cazul programărilor, la chirurgie perioada de așteptare este de aproximativ două-trei săptămâni, însă timpul de așteptare pentru intervențiile chirurgicale este mai mare în cazul cancerului de sân, din cauza adresabilității crescute pentru acest tip de afecțiune. Capacitatea sălilor de operație este limitată, având la dispoziție opt săli dedicate intervențiilor chirurgicale și alte două pentru fibroscopii, care acoperă zona ORL și pulmonar. În schimb, la oncologie, nu există programări atunci când un pacient intră în tratament. Această abordare poate genera aglomerări, deoarece pacienții nu pot fi rechemați peste câteva săptămâni sau o lună, în funcție de disponibilitatea medicului.
Aceasta spune că orice pacient trebuie să fie inclus într-un program de consultații medicale înregistrat la Casa de Asigurări, iar medicii, pentru a face față cererii, preiau pacienții și în afara programului oficial, ceea ce contribuie la suprasolicitarea programului și a spațiilor alocate. Astfel, pentru a reduce aglomerația, Mirela Grosu spune că au fost deschise două cabinete noi de oncologie, unul dintre ele fiind funcțional de aproximativ o lună. Echipa medicală s-a extins cu un nou medic oncolog, care își desfășoară activitatea la punctul de pe strada Sărărie 177B.
Acolo, o parte dintre pacienți, în special cei care necesită tratamente suportive complementare chimioterapiei, sunt redirecționați, pentru a evita deplasarea la institut. De trei săptămâni, la acest punct funcționează un medic oncolog și un specialist în medicină internă, care activează de luni până vineri, între orele 7:00 și 15:00. Aceștia oferă consultații, tratează pacienți cu tratamente suportive, inclusiv injecții sau imunoterapie. Managera explică faptul că, acest sistem contribuie la degajarea spațiilor din cadrul institutului, asigurând o experiență mai relaxată și mai eficientă pentru pacienți.
S-a înregistrat o creștere semnificativă a cazurilor de cancer colorectal, alături de cancerul de sân și cel de col uterin
Managerul a explicat că anul acesta s-a înregistrat o creștere semnificativă a cazurilor de cancer colorectal, alături de cancerul de sân și cel de col uterin. Deși cancerul pulmonar este, de asemenea, frecvent, acesta este diagnosticat în principal la Spitalul de Pneumoftiziologie, iar pacienții ajung direct la oncologi. În schimb, celelalte tipuri de patologii, precum cele de sân, col uterin sau colorectal, necesită adesea o etapă intermediară prin chirurgie, ginecologie sau gastroenterologie. Secția de gastroenterologie, cu aproximativ șapte medici și două laboratoare de endoscopie digestivă, unul în cadrul institutului și altul la Centrul de Screening, este extrem de solicitată. Programările pentru investigații endoscopice superioare și inferioare se întind pe două-trei luni din cauza cererii ridicate. Managerul spune că, pentru oncologie, pacienții sunt direcționați către medicii oncologi fără a trece printr-un proces lung de programări, tocmai de aceea a fost deschis cabinetul pentru cazuri noi. Acest cabinet permite preluarea imediată a pacienților, evitând aglomerarea listelor de așteptare. În ceea ce privește alte specialități, precum screeningul, pacienții care se prezintă sunt în general persoane relativ sănătoase sau cu afecțiuni ușoare, care urmează să fie evaluate prin consulturi și investigații imagistice pentru identificarea unor posibile boli. La institut ajung pacienți deja diagnosticați, care vin pentru controale periodice, investigații suplimentare, monitorizare, rețete sau concedii medicale.
„Fiind așa de multe zile libere, nu mai există program cu Casa de Asigurări, însă pacienții trebuie să primească rețetele necesare pentru a-și continua tratamentele și concediile medicale, astfel încât să poată beneficia de plăți la serviciu pentru luna decembrie. În aceste condiții, pacienții pot fi primiți, dar va trebui să aștepte puțin pentru a putea fi consultați toți. De asemenea, pacienții care se află deja în evidență și care nu sunt urgențe pot aștepta mai multe zile, de obicei o săptămână sau două, fără ca acest lucru să fie o problemă majoră. Totuși, în cazul urgențelor, aceștia sunt prioritizați și tratați imediat. Spitalul continuă să funcționeze în această perioadă, chiar dacă ambulatoriul nu are programul obișnuit. Laboratoarele, imagistica și internările de zi sunt disponibile pentru a asigura continuitatea serviciilor medicale”, a explicat managerul IRO.
La sfârșitul anului viitor, IRO va beneficia de un accelerator cu stereotaxie de ultimă generație
Mirela Grosu a declarat că în 2025 institutul își propune să finalizeze cât mai rapid proiectul Onco-Perfmed, care include un echipament esențial ce a început deja să fie livrat. Printre acestea se numără și un accelerator cu stereotaxie de ultimă generație, pe care institutul îl așteaptă și care va fi disponibil probabil spre sfârșitul anului viitor. De asemenea, se intenționează depunerea unui proiect pentru clădirea din Sărărie 177B, unde se va amenaja o zonă de terapii de zi de scurtă durată, cu scopul de a oferi tratamente suportive. Un alt obiectiv important este construirea unui bloc alimentar, pentru care deja există un proiect tehnic. În paralel, se încearcă obținerea fondurilor necesare pentru o clădire situată în curtea instituției, pentru care a fost depus un proiect în parteneriat cu Republica Moldova, iar speranțele sunt ca acesta să fie câștigat pentru a finaliza și ultima construcție care nu a fost încă renovată. (Ancuța POPA)
Publicitate și alte recomandări video