De Business

Punem punctul pe știi

PASTILA DE MANAGEMENT

Evolutie sau involutie; nici o alta optiune.

luni, 25 august 2014, 07:41
3 MIN
 Evolutie sau involutie; nici o alta optiune.

Anul acesta, am reusit sa revad, dupa cincisprezece ani, unul din orasele dragi mie: Atena, capital Greciei. Pentru mine acest oras a insemnat primul pas important in cariera, cand datorita unui program de internship, am avut sansa sa lucrez la una din bancile ateniene care doreau sa deschida o filiala in Romania. Atunci  am intrat in contact pentru prima oara cu practicile de management de la nivel global si mi-am dat seama de decalajele in practica managementului existente intre noi si economiile de piata mai dezvotate. Atunci am decis ca ceea ce voi dori sa fac in viitor va fi sa aduc cele mai noi practici de management de la nivel global catre companiile autohtone.

Avand in memorie imaginile de acum cincisprezece ani, am vizitat timp de cateva zile toate locurile dragi care la inceputul carierei mele au insemnat ceva in experienta mea ateniana. Am realizat ca lucrurile s-au schimbat mult. Atmosfera din Atena care in trecut mi se parea calma, linistita, plina de tihna si lux, resimte pe deplin efectele ultimei crize care inca la ei nu a trecut. Tavernele nu mai sunt atat de pline, atmosfera nu mai este atat de calma iar infrastructura de transport, cladirile si masinile pe care le poti vedea pe strazi par vechi si neingrijite. Ce m-a intristat cel mai mult este sa vad ca atenienii pe care i-am respectat pentru felul in care stiau sa-si traiasca viata si sa petreaca au devenit mult mai tristi si sobri fata de cum mi-I aminteam. Ce m-a durut cu adevarat a fost sa vad ca zona bancara in care am lucrat, aflata in inima Atenei si unde acum 15 ani erau doar sedii de banci una langa alta s-a “bazarizat” si a devenit o zona plina de buticuri cu marfa de calitate indoielnica vanduta direct din strada.

M-a intristat mult contrastul intre realitatea actual si imaginea din trecut acestui cartier alta data select. Mi-am adus aminte ca acelasi sentiment ma incearca de fiecare data cand sunt solicitat sa ofer cosultanta unor firme cu probleme, pe care le stiu din trecut. Remarc cu surprindere ca din stralucirea de altadata a acelor companii nu a mai ramas mare lucru, investitiile semnificative din trecut s-au invechit si nu mai sunt intretinute, oamenii sunt mai degraba ingrijorati de pastrarea locurilor de munca in loc sa fie mandri ca lucreaza la respectivele companii, entuziasmul din faza de dezvoltare este inlocuit de scepticismul unor leader obositi si nesiguri in deciziile pe care le au de luat.

Mi-am reamintit, in urmacompararii celor doua situatii, faptul ca sistemele sociale, fie ca ne referim la o companie, la unoras sau la o tara nu sunt niciodata in echilibru. Ele fie evolueaza, fie involueaza, echilibrul este doar o stare intamplatoare, tranzitorie intre cele doua faze.  Am realizat astfel ca una din preocuparile esentiale ale unui manager sau leader de organizatie este sa se asigure ca sistemul social de care este responsabil este in  nu in involutie.

Cred ca fiecare manager isi doreste ca organizatia de care se ocupa sa evolueze continuu. Nu este insa intotdeauna foarte usor de realizat acest lucru insa constatarile prezentate mai sus mi-au revelat o posibila solutie. Una din conditiile esentiale care ne-ar putea ajuta sa mentinem organizatiile noastre in dezvoltare este sa nu incercam sa le mentinem in echilibru pentru ca acest lucru este imposibil. Prin urmare, daca suntem multumiti de situatia companiei pe care o conducem nu trebuie sa ne culcam pe o ureche si, pentru a ne asigura ca situatia favorabila in care ne aflam nu este doar punctul de echilibru de trecere dintr-o situatie favorabila catre una nefavorabila ar fi sa ne intrebam continuu: care sunt urmatoarele surse de crestere ale afacerii, ce trebuie schimbat pentru a ne mentine pe aceeasi panta de crestere, ce investitii noi voi face an de an si de ce competente suplimentare voi avea nevoie pentru a face fata provocarilor viitoare ale unei piete in continua schimbare.

Daca insa sunteti intr-o situatie nefavorabila, trebuie sa va ganditi foarte repede la cum veti restructura organizatia, ce trebuie eliminat, unde trebuie investit si ce trebuie schimbat astfel incat sa reinscrieti organizatia pe o panta ascendenta. Incercarea pastrarii status-quo-ului sau iluzia revenirii la o stare de echilibru din trecut nu poate decat prelungi agonia data de involutia sistemului social de care sunteti responsabil.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii