Evrei şi spanioli se vor bate pentru a moderniza traficul din Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

Liber pentru unul dintre cele mai mari proiecte europene derulate în oraş

Evrei şi spanioli se vor bate pentru a moderniza traficul din Iaşi

GALERIE
trafic
  • trafic
- +

Primăria a deschis ofertele pentru implementarea proiectului de management al traficului. Este unul dintre cele mai mari proiecte ale municipalităţii. 90 de intersecţii vor fi semaforizate şi echipate cu automate de dirijare a circulaţiei cu detectori video.

Firme din Israel, Spania şi Bucureşti vor să modernizeze traficul din municipiu. După aproape un an de blocaj şi foarte multe contestaţii, Primăria a deschis ofertele pentru lucrările din cadrul proiectului Sistem de management de trafic, unul dintre cele mai mari investiţii derulate de municipalitate. Au depus oferte trei asociaţii care au oferit sume cuprinse între 46 şi 69 de milioane de lei, fără TVA. Firma UTI Grup s-a asociat cu Information Business Consulting, ambele din Bucureşti, şi au depus ofertă pentru a obţine contractul din fonduri eu­ropene. Acestea îl vor avea drept subcontractant pe SC Swarco Traffic România. Societatea Imsat SA cu sediul în Bucureşti a depus ofertă în asociere cu firma Menorah, care are sediul în Haifa, Israel. Acestea vor subcontracta o parte din lucrări către firma Indra Sistemas SA, care are sediul în Alcobendas Madrid. Tot din Spania a venit şi a treia ofertă la licitaţie. Societatea Etrabonal SA din localitatea Cornella de Llobregat, din Barcelona, s-a asociat cu firma Sisenar Ingenieros SL Zaragoza, sucursala din Bucureşti, subcontractantul şi terţul susţinătorul fiind Nei Guard din Voluntari, judeţul Ilfov. Una dintre aceste asocieri se va ocupa de modernizarea sistemului de trafic din oraş.

Ce prevede contractul

Contractul cu o valoare maximă de 71 de milioane de lei prevede ca 90 de intersecţii şi treceri de pie­toni să fie semaforizate şi echipate cu automate de dirijare a circulaţiei cu detectori de vehicule de tip video. De asemenea, va fi realizat şi un sistem de comunicare între intersecţii şi va fi amenajat un centru de comandă şi control al traficului. Implementarea proiectului este contracronometru, ţinând cont că lucrările trebuie realizate într-o perioadă de doi ani, iar programul european expiră în vara anului 2015. „Este un proiect foarte important şi aşteptăm evaluarea finală şi apoi vom publica toate detaliile tehnice“, a specificat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Proiectul cu finanţare europeană derulat de Primărie a fost blocat mai bine de jumătate de an. Doar în acest an au fost depuse în jur de patru contestaţii, firmele atacând condiţiile din documentaţia tehnică. Toate contestaţiile au fost respinse ca fiind depuse tardiv, însă au întârziat deschiderea ofertelor. Firmele au reclamat faptul că au găsit mai multe nereguli şi obstacole pentru participarea liberă la licitaţie, acuzând Primăria că „încearcă vi­zibil orientarea viitorului contract către un singur provider de sistem IT în domeniul traficului rutier“ şi au criticat dur cerinţele Pri­mă­riei, care ar fi avut drept scop să restrângă participarea liberă la procedura de achiziţii publice.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.