anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Examen important în luna mai la Mitropolie: se caută şase preoţi care vor sluji în parohii de oraş

GALERIE
preot1
 • preot1
- +

Arhiepiscopia Iaşilor organizează un amplu concurs în luna mai pentru a ocupa şase posturi de preoţi în diverse municipii din judeţele Iaşi, Botoşani şi Neamţ. Examenele au loc în urma vacantării posturilor respective de către prelaţi care au ieşit la pensie. Este vorba despre două posturi de preot paroh la parohii din Piatra Neamţ şi un post de preot co-slujitor la una dintre cele două parohii. Se mai caută doi preoţi pentru două parohii din Iaşi – cu hramul „Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei” şi „Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ”, în timp ce ultimul concurs va fi pentru o parohie din municipiul Botoşani.

Concursul va fi unul amplu, cu o bibliografie stufoasă şi o comisie riguroasă: proba scrisă este programat pentru 26 aprilie, în timp ce proba orală va avea loc diferit pentru fiecare parohie, între 2 şi 5 mai. În cadrul probei orale, candidaţii vor prezenta memoriul asupra activităţii pastorale din ultimii cinci ani, vor avea 15 minute pentru cateheză şi vor susţine timp de 15 minute o predică fie în faţa comisiei, fie în biserică, la slujbă. Ulterior, va avea loc şi o probă de slujire, între 24 aprilie şi 5 mai. Dosarele pot fi depuse până la data de 7 aprilie de către toţi cei care doresc să se înscrie.

Există şi o serie de criterii pe care candidaţii trebuie să le îndeplinească: trebuie să aibă minimum cinci ani vechime în preoţie, să fi susţinut deja cursurile de definitivat, să nu aibă impedimente canonice şi să nu fie avut sancţiuni disciplinare, iar media la studii, cea a ultimului grad profesional absolvit şi media notelor administrative din ultimii 5 ani să nu fie mai mică de 8,51.

În caz de egalitate la finalul tuturor probelor, va fi desemnat un candidat de către comisia de evaluare ţinând cont de activitatea desfăşurată în ultimii cinci ani de slujire. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

Una din vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.