anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Examen politic pentru Chirica: trece sau nu azi bugetul prin Consiliul Local?

GALERIE
chirica
 • chirica
- +

Consilierii locali dezbat public astăzi bugetul oraşului pe anul în curs. Pentru a putea fi aprobat, sunt necesare 14 dintre cele 27 de voturi, dar primarul Mihai Chirica poate fi sigur doar pe 13 voturi: cele ale liberalilor (11) şi consilierilor PMP (2). Fără un „vot de aur“ de la PSD sau USRPLUS, bugetul va fi respins. O zi cu mari emoţii se anunţă.

Comisiile de specialitate ale CL au avut ieri o şedinţă prelungită, în spatele uşilor închise, de circa şapte ore (interval record), dar, la final, nu s-a ajuns la nicio concluzie: astăzi, vor fi convocate din nou, înainte de plenul CL. Fără un aviz din partea acestor comisii, fie negativ, fie pozitiv, proiectul de buget nu poate fi dezbătut în plen. Surse politice ne-au declarat aseară că PSD şi USRPLUS au solicitat o amânare a votului în plen, dar astăzi este ultima zi, confom legii, în care proiectul de buget poate fi votat. Ambele partide au condiţionat un vot în favoarea bugetului cu aprobarea propriilor amendamente şi regândirea unor alocări care stârnesc nemulţumiri. Unele dintre propunerile PSD şi USRPLUS se regăsesc în buget sub diferite forme, altele însă nu apar în cadrul niciunui capitol bugetar.

Cititi si: USR PLUS face un mic pas către Chirica. ”Vom negocia și discuta despre managementul responsabil al banului public”

Reprezentanţii ambelor partide au avut câteva runde de discuţii pe buget cu primarul şi consilierii PNL, în afara celei care a avut loc ieri, dar fără niciun rezultat concret. „Votăm bugetul în momentul în care vom avea acea viziune comună de proiecte. Vom vota proiectul în momentul în care proiectele noastre vor fi incluse cu subiect şi predicat, cu bugetare, cu nume, cu locaţie de implementare, cu calendar, cu absolut tot. Noi le-am repropus sub formă de amendament“, a declarat ieri liderul de grup al USRPLUS, Ana Raluca Roşu.

De cealaltă parte, liderii social-democraţi au spus că „nu vor fi părtaşi la risipa banului public pregătită de administraţia PNL“ şi au subliniat că liberalii, alături de USRPLUS, trebuie să-şi asume bugetul. „Administraţia PNL a demonstrat că nu este în stare să definitiveze o proiecţie de buget şi să spună exact şi la timp ieşenilor pe ce vor fi cheltuieţi banii lor. Din punct de vedere politic, PNL şi USR-PLUS trebuie să desăvârşească la nivel local, ceea ce s-a început la nivel naţional“, se arată într-un comunicat al PSD Iaşi, remis presei înainte de finalizare discuţiilor la comisiile de specialitate.

Alaltăieri, primarul Chirica spunea că, dacă nu va fi aprobat bugetul local în cursul zilei de azi, atunci „nu vom putea plăti facturile pentru serviciile de salubritate, transport public în comun, apă caldă şi căldură, iluminat public“.

Care sunt sursele de venit ale bugetului local

Bugetul local al municipiului este de 1,2 miliarde lei, venituri care nu cuprind şi cele peste 350 milioane lei care reprezintă bugetul unor instituţii care sunt finanţate integral sau parţial de Primărie (spitale, şcoli, creşe, evidenţa populaţiei, poliţia locală etc.). Principala sursă de venit sunt resursele proprii (611 milioane lei), bani care provin din impozitul pe venit (417 milioane lei) şi sume din taxe locale, concesiuni, amenzi etc. (194 milioane lei) .A doua cea mai mare sumă pe care Primăria o estimează ca venit este constituită din fondurile europene: 322 milioane lei. În același timp, de la bugetul de stat, Iașul va primi 231 milioane lei sub formă de subvenții (sume defalcate din TVA și fonduri de funcționare și dezvoltare).. Nu în ultimul rând, o sursă de venit este excedentul bugetar de anii trecuţi, în sumă de 48,6 milioane lei. Bugetul de dezvoltare al Iaşului este de circa 575 milioane lei, în timp ce secţiunii de funcţionare îi sunt alocaţi aproape 640 milioane lei.

Cititi si: Primarul Chirica pune gaz pe focul negocierilor: după 15 aprilie nu va mai exista nicio înţelegere

În ceea ce priveşte investiţiile, cele mai importante proiecte sunt cele care sunt deja în derulare cu fonduri europene: modernizare căi de rulare, achiziţie de tramvaie şi autobuze electrice noi, refacerea unor obiective de patrimoniu cultural, reabilitarea sistemului de termoficare, modernizarea sistemului de iluminat public, investiţii în şcoli şi refacerea de spaţii verzi. În structura cheltuielilor ambelor secţiuni, cea mai mare pondere o are capitolul „Transporturi“: 454,3 milioane lei. Sistemul de învăţământ va avea cheltuieli de 134,6 milioane lei, în timp ce secţiunea dedicată culturii de 125,4 milioane lei (mai bine de o treime din acest buget reprezintă proiectele europene în sectorul patrimoniului cultural). Asigurările şi asistenţa asocială vor genera cheltuieli de 102,6 milioane lei: mare parte din acest buget (59 milioane lei) sunt pentru asistenţă socială (indemnizaţiile asistenţilor personali, indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap etc.). Celelalte capitole bugetare au alocări sub pragul de 100 milioane lei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Într-un fel chiar şi Eurovisionul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Cântăreţul cântăreţilor

Briscan ZARA

Cântăreţul cântăreţilor

Era o situaţie aproape incredibilă. E ca şi cum ai accepta la un concert de operă pe cineva care nu are voce decât de cântat sub duş, doar că să primească şi acela un salariu, din milă, din compasiune sau vreun interes. De fapt nu cred că exagerez dacă zic că în asta constau de fapt eşecurile pe bandă rulantă din toate domeniile de activitate din această ţară: lipsa de profesionalism a oamenilor.

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Cristina DANILOV

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Avem o provocare imensă, tocmai conștientizăm că sinuciderea există, că este o situație care necesită intervenție urgentă, că depășește situația în care cineva vrea doar să atragă atenția. Am auzit pe cineva spunând „Hai să vorbim despre sinucidere ca să nu mai vorbim despre sinucideri”, așa că va trebui, că ne place sau nu, să vorbim despre asta.

Preşedintele îngrijorării noastre

Mihai DORIN

Preşedintele îngrijorării noastre

Trăim vremuri grele, războiul e la fruntarii, starea de sărăcie şi depresie a populaţiei se adânceşte, iar ca un blestem cu repetiţie, clasa politică a coborât la cel mai de jos nivel de competenţă din toată istoria noastră post-decembristă. 

pulspulspuls

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Stimaţi ieşeni, vă oferim pe astăzi un pasaj, unul mic dar tare interesant, din rechizitoriul care a dus la condamnarea la 10 ani a fostului premare de Bucureşti Sorin Oprescu. 

Caricatura zilei

Putkirnson

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X