Examen politic pentru Chirica: trece sau nu azi bugetul prin Consiliul Local?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Examen politic pentru Chirica: trece sau nu azi bugetul prin Consiliul Local?

GALERIE
chirica
  • chirica
- +

Consilierii locali dezbat public astăzi bugetul oraşului pe anul în curs. Pentru a putea fi aprobat, sunt necesare 14 dintre cele 27 de voturi, dar primarul Mihai Chirica poate fi sigur doar pe 13 voturi: cele ale liberalilor (11) şi consilierilor PMP (2). Fără un „vot de aur“ de la PSD sau USRPLUS, bugetul va fi respins. O zi cu mari emoţii se anunţă.

Comisiile de specialitate ale CL au avut ieri o şedinţă prelungită, în spatele uşilor închise, de circa şapte ore (interval record), dar, la final, nu s-a ajuns la nicio concluzie: astăzi, vor fi convocate din nou, înainte de plenul CL. Fără un aviz din partea acestor comisii, fie negativ, fie pozitiv, proiectul de buget nu poate fi dezbătut în plen. Surse politice ne-au declarat aseară că PSD şi USRPLUS au solicitat o amânare a votului în plen, dar astăzi este ultima zi, confom legii, în care proiectul de buget poate fi votat. Ambele partide au condiţionat un vot în favoarea bugetului cu aprobarea propriilor amendamente şi regândirea unor alocări care stârnesc nemulţumiri. Unele dintre propunerile PSD şi USRPLUS se regăsesc în buget sub diferite forme, altele însă nu apar în cadrul niciunui capitol bugetar.

Cititi si: USR PLUS face un mic pas către Chirica. ”Vom negocia și discuta despre managementul responsabil al banului public”

Reprezentanţii ambelor partide au avut câteva runde de discuţii pe buget cu primarul şi consilierii PNL, în afara celei care a avut loc ieri, dar fără niciun rezultat concret. „Votăm bugetul în momentul în care vom avea acea viziune comună de proiecte. Vom vota proiectul în momentul în care proiectele noastre vor fi incluse cu subiect şi predicat, cu bugetare, cu nume, cu locaţie de implementare, cu calendar, cu absolut tot. Noi le-am repropus sub formă de amendament“, a declarat ieri liderul de grup al USRPLUS, Ana Raluca Roşu.

De cealaltă parte, liderii social-democraţi au spus că „nu vor fi părtaşi la risipa banului public pregătită de administraţia PNL“ şi au subliniat că liberalii, alături de USRPLUS, trebuie să-şi asume bugetul. „Administraţia PNL a demonstrat că nu este în stare să definitiveze o proiecţie de buget şi să spună exact şi la timp ieşenilor pe ce vor fi cheltuieţi banii lor. Din punct de vedere politic, PNL şi USR-PLUS trebuie să desăvârşească la nivel local, ceea ce s-a început la nivel naţional“, se arată într-un comunicat al PSD Iaşi, remis presei înainte de finalizare discuţiilor la comisiile de specialitate.

Alaltăieri, primarul Chirica spunea că, dacă nu va fi aprobat bugetul local în cursul zilei de azi, atunci „nu vom putea plăti facturile pentru serviciile de salubritate, transport public în comun, apă caldă şi căldură, iluminat public“.

Care sunt sursele de venit ale bugetului local

Bugetul local al municipiului este de 1,2 miliarde lei, venituri care nu cuprind şi cele peste 350 milioane lei care reprezintă bugetul unor instituţii care sunt finanţate integral sau parţial de Primărie (spitale, şcoli, creşe, evidenţa populaţiei, poliţia locală etc.). Principala sursă de venit sunt resursele proprii (611 milioane lei), bani care provin din impozitul pe venit (417 milioane lei) şi sume din taxe locale, concesiuni, amenzi etc. (194 milioane lei) .A doua cea mai mare sumă pe care Primăria o estimează ca venit este constituită din fondurile europene: 322 milioane lei. În același timp, de la bugetul de stat, Iașul va primi 231 milioane lei sub formă de subvenții (sume defalcate din TVA și fonduri de funcționare și dezvoltare).. Nu în ultimul rând, o sursă de venit este excedentul bugetar de anii trecuţi, în sumă de 48,6 milioane lei. Bugetul de dezvoltare al Iaşului este de circa 575 milioane lei, în timp ce secţiunii de funcţionare îi sunt alocaţi aproape 640 milioane lei.

Cititi si: Primarul Chirica pune gaz pe focul negocierilor: după 15 aprilie nu va mai exista nicio înţelegere

În ceea ce priveşte investiţiile, cele mai importante proiecte sunt cele care sunt deja în derulare cu fonduri europene: modernizare căi de rulare, achiziţie de tramvaie şi autobuze electrice noi, refacerea unor obiective de patrimoniu cultural, reabilitarea sistemului de termoficare, modernizarea sistemului de iluminat public, investiţii în şcoli şi refacerea de spaţii verzi. În structura cheltuielilor ambelor secţiuni, cea mai mare pondere o are capitolul „Transporturi“: 454,3 milioane lei. Sistemul de învăţământ va avea cheltuieli de 134,6 milioane lei, în timp ce secţiunea dedicată culturii de 125,4 milioane lei (mai bine de o treime din acest buget reprezintă proiectele europene în sectorul patrimoniului cultural). Asigurările şi asistenţa asocială vor genera cheltuieli de 102,6 milioane lei: mare parte din acest buget (59 milioane lei) sunt pentru asistenţă socială (indemnizaţiile asistenţilor personali, indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap etc.). Celelalte capitole bugetare au alocări sub pragul de 100 milioane lei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

Cosmin PAȘCA

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

În loc să vină cu soluţii pe fond, să fie pro-activ în negocierile cu USR PLUS, s-a agăţat ostentativ de forma solicitărilor. Atitudinea defensivă a primarului trădează reaua credinţă sau, în cel mai bun caz, un orgoliu prostesc. Sigur, şi reprezentanţii USR PLUS sunt încăpăţânaţi, pe alocuri obraznici, dar ei pentru asta au fost trimişi în CL.

Filmuletul zilei

opinii

Teste

Codrin Liviu CUȚITARU

Teste

Neîndoios, ceva grav se petrecuse în procesul evaluării, făcându-l pe Grimase să intre în şoc. Suspiciunea mi-a fost întărită şi de amănuntul că bietul corector ţinea între degetele încârligate de la mâna stângă o foaie scrisă - în mod evident una dintre numeroasele şi buclucaşele lucrări.

Inegalitatea veniturilor

Alin ANDRIEȘ

Inegalitatea veniturilor

Trăim vremuri excepţionale în care inegalitatea socială, atât din perspectiva veniturilor, cât şi a avuţiei individuale, se adânceşte. Cauzele şi consecinţele creşterii disparităţilor la nivelul veniturilor şi a averii reprezintă elemente centrale ale dezbaterilor atât la nivelul economiştilor, cât şi al politicienilor. Deşi nivelul de trai a înregistrat o creştere semnificativă în ultimele decenii, iar inegalitatea veniturilor la nivel global s-a redus, inegalitatea din perspectiva veniturilor a crescut semnificativ la nivel naţional în majoritatea ţărilor.

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

pulspulspuls

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Informaţii interesante transpiră în ultimele zile despre liberalii ieşeni, stimaţi telespectatori. Prin culisele politichiei de la Bucale se zvoneşte că în parohia de la Iaşi ar fi apărut o mare problemă de lidărşip, ca să ne exprimăm mai elevat: nu prea ar vrea nimeni mai de soi să se bage pe locul de şef lăsat liber de Paralexe, până se clarifică într-un fel sau altul aspectele penale ale acestuia. 

Caricatura zilei

Lupii manifestanți

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.