anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 03.06.2023

Advertorial (P)

Examenul cardiologic preoperator în chirurgia non-cardiacă

GALERIE
p (16)
  • p (16)
- +

Pacienții cu afecțiuni cardiovasculare supuși unei intervenții chirurgicale pot avea un risc crescut de complicații, unele severe, precum infarctul de miocard sau chiar decesul prin complicații cardiace. Riscul depinde de starea pacientului înainte de intervenție, de prezența comorbidităților, dar și de complexitatea intervenției chirurgicale ce urmează sau urgența acesteia.

Rata complicațiilor în chirurgia non-cardiacă se situează între 7-11%, iar din totalul acestora aproximativ 42% sunt complicații cardiovasculare.

Orice intervenție chirurgicală reprezintă un stres, cu multiple posibile consecințe cardiovasculare, precum: agravarea manifestărilor de ischemie miocardică, apariția de aritmii, agravarea insuficienței cardiace.

Riscul de complicații perioperatorii poate fi influențat în principal, de:

  • specificul pacientului (tipul și severitatea afecțiunii cardiovasculare),
  • de tipul și complexitatea intervenției chirurgicale.

Evaluarea riscului care ține de pacient în primul rând și mai puțin de tipul de intervenție chirurgicală, se face în urma evaluării de către cardiolog. Acesta va aprecia antecedentele, factorii de risc pentru bolile cardiovasculare (fumat, obezitate, diabet zaharat, vârsta, etc.), modificările observate la examenul clinic, tratamentul urmat de pacient. Determinarea capacității funcționale a pacientului reprezintă un pas important în aprecierea evoluției perioperatorii. Risc cardiovascular crescut se apreciază că vor avea pacienții cu o capacitate funcțională redusă sub 4 METs (de exemplu nu poate urca două etaje sau să alerge o distanță scurtă).

Pacientul cu risc va fi supus unei evaluări paraclinice. Aceasta va include efectuarea unei electrocardiograme de repaus și a unei ecocardiografii. Datele obținute pot contribui suplimentar la aprecierea riscului perioperator al pacientului. De exemplu o fracție de ejecție scăzută sub 35% se corelează cu un risc  înalt de complicații. Evaluarea paraclinică preoperatorie poate fi extinsă cu alte teste, precum testele de stres, monitorizarea Holter EKG sau coronarografia. Sunt utile și teste biochimice precum BNP sau troponina T,I.

Prezența unei afecțiuni cardiace instabile sau decompensate (sindrom coronarian acut, aritmie severă, valvulopatie sau insuficiență cardiacă decompensată) va impune amânarea pe cât posibil a intervenției chirurgicale, până la stabilizarea pacientului.

Evaluarea riscului care ține în primul rând de intervenția chirurgicală, se referă la tipul acesteia, durata, caracterul de urgență. Risc crescut de complicații îl au intervențiile vasculare periferice, pe aortă, intervenția chirurgicală duodeno-pancreatică, rezecție hepatică. Intervențiile laparoscopice au  avantaje evidente, dar în anumite situații, pot duce la scăderea debitului cardiac cu urmări semnificative.

O abordare complexă, în echipă (anestezist, chirurg, cardiolog, diabetolog) a fiecărui caz medical, reduce riscul de complicații perioperatorii pentru pacient.

Recomandările de schimbare a stilului de viață, corecția factorilor de risc cardiovascular, medicația betablocanta, statinele, antiagregantele plachetare, controlul optim al tensiunii arteriale, medicația anticoagulantă, urmând protocoalele standard de administrare perioperatorie, monitorizarea atentă postoperatorie, controlul durerii, sunt elemente care pot ameliora semnificativ riscul de complicații postoperatorii.

Controalele cardiologice periodice vă pot asigura o viață sănătoasă. Pentru detalii și programarea unui consult de specialitate aveți la dispoziție numărul 0232 920 Call Center Arcadia.

Dr. Maria Gavrilaș, Medic primar Cardiologie și Medicină Internă, Arcadia

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice

Radu POPESCU

Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice

Pentru că nu toate lucrurile pot fi perfecte până la capăt, un aspect interesant ce trebuie remarcat este modul în care primarul pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban, (care se prezintă acum ca pro-european, în ciuda trecutului său pro-rus, așezat de-a stânga socialistului Igor Dodon) a încercat să-și schimbe imaginea, profitând de vizibilitatea evenimentului, pentru a-și promova propriile interese politice.

opinii

Dosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II)

Eugen MUNTEANU

Dosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II)

Autorul serialului continuă argumentația ideii formulate în titlu, marcând astfel aniversarea, în anul în curs, a celor 350 de ani de la tipărirea versiunii versificate a psalmilor biblici în limba română.

Rapide notaţii „la cald”

Alexandru CĂLINESCU

Rapide notaţii „la cald”

Negocierile dintre guvernanţi şi liderii sindicatelor nu m-au convins. Liderii mi s-au părut cam oscilanţi, gata să se înţeleagă cu puterea şi cred că doar presiunea venită de la „bază” i-a determinat să nu cedeze.

Carol Mihalic de Hodocin (1)

Neculai SEGHEDIN

Carol Mihalic de Hodocin (1)

În faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi există o lucrare monumentală din fontă, cu o înălţime de aproape 7 metri şi o greutate de 4,3 tone, realizată în stil gotic după planurile inginerului hidraulic şi montanist Carol Mihalic de Hodocin. Este vorba de o cişmea, turnată în Moravia, monumentul fiind consfinţit îndămânării publice de către Grigore Ghica la 1851, după cum este precizat în înscripţia în română şi latină de pe lucrarea cu pricina.

pulspulspuls

Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică

Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică

Prin partidoi se bârfeşte că unul din argumentele pentru care fostul activist pro-autostradă şi fost conţilier ministerial ieşean Cătălin Brânzoi a fost uns şef interimar la compania de autostrăzi şi drumuri naţionalear fi fost şi socoteala lui nea Măricel că, în acest mod, îşi măreşte baza de recrutare pentru un candidat cât mai viabil la Premăria ieşeană. 

Caricatura zilei

Greva și Mașina școală

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca daca salariile profesorilor vor fi dublate in urma grevei calitatea actului educational va creste

vezi raspunsuri