Examenul pentru recăpătarea permisului se dă mai repede la Iași: de la 3-4 ore la 30-40 minute. Care este explicația

vineri, 08 noiembrie 2024, 03:09
2 MIN
 Examenul pentru recăpătarea permisului se dă mai repede la Iași: de la 3-4 ore la 30-40 minute. Care este explicația

Șoferii ieșeni care au rămas fără permisul de conducere și optează să reducă ”pedeapsa” prin testare vor scăpa mai repede de emoțiile examenului. Candidații sunt examinați în prezent la o altă locație, adică noul sediul al Serviciului Rutier Iași aflat pe bulevardul Calea Chișinăului, nr. 21, în stația de tramvai de la magazinul Leroy Merlin.

Până în urmă cu câteva zile, cei care dădeau examen trebuiau să se prezinte pe strada Otilia Cazimir, unde trebuiau să aștepte ore în șir pentru a intra în examen. Grupurile mari de șoferi erau ordonate să intre la un interval de o oră, apoi un alt examen începea doar după ce se termina cel inițial. Șoferii erau examinați pe o foaie cu teste iar la cel care termina se prezenta la polițistul examinator care aplica un șablon pe document și verifica rapid dacă conducătorul a luat examenul. După ce finalizau toți șoferii, era adusă o altă grupă.

”În total, totul dura câteodată trei sau patru ore. Acum, cei care dau examen au un calculator în față, iar dacă au finalizat întrebările se pot ridica și pleca pentru a fi înlocuiți cu alți șoferi. Acum, testarea durează maxim 40 de minute, timp în care pot fi examinați continuu maxim 90 de persoane”, ne-a spus Alex Carp, șeful Biroului Drumuri Naționale și Europene (BDNE) Iași. Astfel, în  câteva minute, cei nepregătiți nu vor mai încurca pe alții, iar timpul va fi economisit. Examinările au loc în lunea între orele 10 și 12, miercuri între 15 și 17 și sâmbăta între 10 și 12.

Șoferii care au permisul suspendat 60 sau 90 de zile au posibilitatea să solicite recuperarea documentului mai repede, prin susținerea unui examen. Au acest drept doar conducătorii auto care au comis una dintre următoarele abateri: nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale, depășirea sau trecerea pe culoarea roșie a semaforului; nerespectarea regulilor referitoare la prioritatea de trecere, circulația pe sensul opus, cu excepția cazului în care se efectuează o manevră de depășire, conducerea sub influența băuturilor alcoolice când fapta nu este încadrată ca infracțiune, nerespectarea restricțiilor de circulație pe un anumit segment de drum. În același timp, perioada de suspendare a permisului poate fi solicitată și de șoferii care au depășit cu 50 km/h limita de viteză, însă doar prin îndeplinirea a două condiții, și anume: viteza să nu fi fost mai mare de 70 km/h, dacă viteza a fost mai mare de 70 km/h iar șoferul nu trebuie să fi fost sancționat în ultimele 12 luni pentru aceeași abatere. De asemenea, reducerea termenului de suspendare a permisului de conducere poate fi solicitată numai de șoferii care au o vechime de cel puțin un an, de cei care în ultimii 3 ani nu au mai susținut acest examen, sau de cei care nu au comis nici o abatere în ultimele 24 de luni.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii