IMAGINI: Amenințare cu bomba la Hotel Unirea în Iași! Cei de la SRI nu au găsit nimic
Amenintare cu bomba la Hotel Unirea în Iasi! Politisti, jandarmi si pompieri sunt la fata locu (...)
citeste totsambata, 06.03.2021
“O personalitate este aceea care se dăruiește, nu se justifică.” Petre Ţuţea
Tradiţia creată în timp pentru a celebra excelenţa în educaţie continuă, pentru că şcoala ieşeană este un nesfârşit izvor de reuşite, de performanţe autentice în diferite domenii ştiinţifice, artistice, sportive sau tehnice, iar învăţământul ieşean rămâne mai departe spaţiul unor întâmplări minunate prin care se confirmă consecvenţa valorică, pasiunea tinerilor pentru studiu, creaţie, cercetare, dar şi vocaţia pedagogică, dăruirea şi competenţa unor profesori de elită.
În miezul lunii noiembrie 2019, printre melancolii de toamnă, trăim toţi emoţia unei noi gale a excelenței în educația ieșeană, care omagiază împlinirile din educație prin olimpiade şi concursuri internaţionale şi naţionale, aducem în centrul atenţiei publice valorile şcolii ieşene, pentru a le celebra cum se cuvine, dar şi pentru a evoca poveşti de succes din care se deschid alte sugestii sau promisiunea unor multiplicări viitoare. Acestea sunt argumente certe pentru spiritul elitist al învăţământului ieşean, susţinut prin vocația spirituală, culturală a orașului.
Deja s-a ajuns la anul şi editia cu numărul 8, într-o repetabilitate ritualică prin care premiem şi apreciem educaţia de nivel înalt, consemnăm reuşite, succese notabile ale elevilor ieşeni şi ale profesorilor mentori, de asemenea sunt elogiate iniţiative, proiecte educaţionale care au dovedit creativitate, originalitate, inspiraţie, fiind validate de proba timpului şi a unor premieri succesive. Aceste proiecte sau concursuri de forţă, de cursă lungă, ilustrează tocmai complementaritatea succeselor individuale, a destinelor singulare cu ceea ce înseamnă spirit de echipă sau viziune a şcolii, soluţii creative în universul ştiinţelor, al artelor, al tehnologiilor.
În anul 2012, din ipostaza de inspector şcolar general, am inițiat acest proiect de anvergură, cu un ambițios tipar de realizare concretă, am sărbătorit și premiat excelența în educație într-un ceremonial devenit acum tradiție a orașului – Gala Excelenței în Educație. Dincolo de respectul pentru educaţia de calitate, pentru dascăli şi elevi de excepţie, sensurile pe care am dorit să le confer acestui proiect se referă la modelul şi valorile unei şcoli preocupate de deschiderile culturale și cognitive ale elevilor, prin parcurgerea drumului dificil spre împlinire și desăvârșire intelectuală.
Povestea proiectului continuă, la cele opt ediții au fost premiați aproape 5000 de elevi și sute de profesori mentori. Ca deputat, ca profesor pasionat și conștient de menirea asumată am continuat să premiez excelența, să susțin profesorii de vocație, să acord burse și stagii pentru elevi și studenți, să organizez vizite și schimburi de experiență pentru tineri, considerând că modelele de succes trebuie încurajate, valorizate și oferite ca reper pentru evoluția școlii românești.
În cadrul Galei Excelenței în Educația Ieșeană am avut bucuria și satisfacția intelectuală de a oferi, și în contextul acestei ediții, mai multe premii olimpicilor ieșeni din partea Parlamentului României, în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport. Am trăit pe scenă, alături de ei, momente emoționante.
Studiul, perseverenţa, premiile, performanţa constantă se explică şi prin transferul firesc de modele și atitudini dinspre spiritul orașului Iasi - cultural, universitar și elitist prin definiție, spre atmosfera din școli, din licee, spre opțiunile familiilor, ale părinților pentru o educație complexă, orientată spre performanță. Oraşul Iaşi însuşi conturează un anume tip de model cultural, acea împletire greu de definit între istorie, educaţie, spiritualitate şi vibraţie culturală care absoarbe intelectuali, tineri, scriitori, cercetatori, artişti, profesori, elevi şi studenţi.
Gala excelenţei se corelează an de an cu rememorările, opiniile, impresiile consemnate în revista Excelsior, invitând cititorul spre atmosfera tensionată şi aspră a concursurilor, spre emoţia aşteptării şi fervoarea pregătirii sau spre bucuria succesului. Destine ale elevilor valoroşi şi pasionaţi, dar şi ale profesorilor dăruiţi unei nobile meserii se decupează ca poveşti de viaţă, de succes, de comunicare, într-un spaţiu jurnalistic, la întâlnirea dintre real şi imaginar, vis şi legendă, cronică şi eseu, ştiinţă şi artă, ecuaţie şi metaforă.
Să apreciem, deci, tradiția pe care noi, echipa de ieri şi de astăzi a Inspectoratului Școlar Județean Iași, am creat-o, forma de asumare a unui cod elitist al celor ce au ales trăirea sub semnul unui absolut al profesiei, al depășirii limitelor - ca directori sau profesori, maeştri şi discipoli.
Semnificațiile pe care le-aș dori adăugate acestor experiențe, din perspectiva mea de profesor umanist, deschid și alte nuanțe. Premianţii, olimpicii au unicitatea şi originalitatea lor, aparţin deja unei elite, dar au şi datoria morală de a fi alături de ceilalți, de a înţelege spiritul comuniunii cu cei de alături, asumând conştiinţei că eşti parte a unei comunităţi educaţionale în care te-ai împlinit.
Este complicat şi polivalent destinul elitelor, recunoaşterea lor, dar să preluăm definiţia lui Vilfredo Pareto care apreciază că „noţiunea principală a termenului de elită este cea de superioritate(…), într-un sens larg, eu înţeleg prin elita unei societăţi acei oameni care posedă calităţi de inteligenţă, de caracter, de capacitate de orice gen, de direcţie, de nivel remarcabil.” Excelenţa, intrarea în categoria elitelor înseamnă devenire, înţelegere, maturizare, inteligenţă şi moralitate.
Dincolo de opinii diferite despre competiții, glorie, premii, dincolo de complicate dileme despre sensul şi rolul elitelor, cu firești interogaţii pedagogice sau filosofice despre educația românească și imperfecțiunile acesteia, constatăm că rămân incontestabile, la nivel național și chiar internațional, reușitele elevilor și ale profesorilor ieșeni prin olimpiade și concursuri, proiecte de succes, şcoli de elită. Formele variate în care performanţa ieşeană se configurează mereu vorbesc despre competenţă, dăruire, vocaţie pedagogică, tineri talentaţi şi studioşi, un destin prin care elitele intelectuale se descoperă, se modelează, se pregătesc temeinic.
Prof. Dr. Camelia Gavrilă
Deputat în Parlamentul României
Vicepreşedinte al Comisiei pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret și Sport
Cuvinte cheie: + educatia ieseana, vocatie, traditie, excelenta, gavrila
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Unul dintre polițiștii arestați după ce au bătut brutal doi tineri conduce un sindicat
Două tinere polițiste, sub control judiciar. Au asistat la torturarea a doi indivizi
Cel mai tânăr român care se imunizează contra Covid, un adolescent de 16 ani
Zboruri Iași-Dublin din aprilie cu HiSky. Două curse pe săptămână
Noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Nichifor Botoșăneanul, hirotonit duminică
141 de cazuri noi de COVID la Iași. Județul este pe locul 7 în țară
4.064 cazuri noi și 69 de decese din cauza COVID în ultimele 24 de ore
Şase morți şi 40 de răniți într-un accident în care a fost implicat un autocar din Ucraina
IMAGINI: Amenințare cu bomba la Hotel Unirea în Iași! Cei de la SRI nu au găsit nimic
FOTO: Hoți prinși scotocind în containerele cu haine donate din Alexandru
Șase localități în scenariul roșu, zece în scenariul galben în județul Iași
Roverul Perseverance şi-a început explorarea pe Marte. Prima deplasare pe sol
Nicolas Cage s-a căsătorit pentru a cincea oară. Noua soție are 26 de ani
Sâmbătă sunt Moșii de iarnă. Se dă mâncare de pomană și se lasă și vasele
LIVE VIDEO: Flăcările au cuprins Prefectura Suceava. Clădirea este de patrimoniu
VIDEO: Proteste în stradă la Iași din cauza noroaielor de pe drum. Reacția Primăriei
Criminalul din Onești a fost audiat după ce a fost detubat. Mărturia sa este esențială
Rafila: Se poate să ajungem din nou la 10.000 de cazuri pe zi
Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)
Ce înseamnă finisajele și cât de mult contează detaliile pentru confortul unui apartament nou (P)
Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)
Zeci de permise reţinute unor şoferi care au trecut calea ferată
O nouă amânare pentru licitaţia de proiectare a tronsonului A8 Ungheni-Tg.Neamţ
Audi Q7, radiat în Italia şi neînmatriculat, depistat pe străzile Iaşului
Cearta a doi iubiți din Iași a ajuns pe masa Înaltei Curți a României: „Ce i se poate reproşa”
Atenție unde parcați! Au apărut hoții de catalizatoare. Operează pe sub masina
Bătaia de joc de la Gara mare, oprită după articolul ZDI. Se redeschide parcarea pentru public
Licitaţii pentru locuri de parcare în mai multe zone din Cantemir, Tătăraşi sau Mircea cel Bătrân
Ieşenii care vând o maşină se vor putea programa online la Primărie
Judecarea contestaţiei depuse de Beatrice Rancea s-a amânat pe luni
Viata la ţară este destul de complicată: cum te poate băga la pușcărie apa de ploaie?
Un hoţ de buzunare din Dobrovăţ opera în autobuzele din municipiu
Ce planuri are noua conducere a Operei ieşene. Se întoarce corul de copii
Cinci persoane, între care doi copii, rănite după ce două autoturisme s-au ciocnit
Renate Weber este convinsa că demiterea sa loveşte în instituţia Avocatului Poporului
Twitter testează un buton de „anulare” în timp ce se trimite un tweet
Celebrele trucuri de memorie ale lui Sherlock Holmes sunt într-adevăr eficiente
A fost actualizată lista statelor considerate cu risc epidemiologic
Canada a autorizat vaccinul Johnson & Johnson: “există dovezi puternice care arată beneficiile”
Nicolae GRECUProiectele, iluzii în fotbalul ieşean |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Eugen MUNTEANUMonumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV) |
pr. Constantin STURZUHirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul |
Aurelian-Petruș PLOPEANUCe înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I) |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.