Excelenţa în educaţia ieşeană - vocaţie, dăruire, destin
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

Comunicat de presă (P)

Excelenţa în educaţia ieşeană - vocaţie, dăruire, destin

GALERIE
unudoitreipatruprint
 • unu
 • doi
 • trei
 • patru
 • print
- +

“O personalitate este aceea care se dăruiește, nu se justifică.” Petre Ţuţea

Tradiţia creată în timp pentru a celebra excelenţa în educaţie continuă, pentru că şcoala ieşeană este un nesfârşit izvor de reuşite, de performanţe autentice în diferite domenii ştiinţifice, artistice, sportive sau tehnice, iar învăţământul ieşean rămâne mai departe spaţiul unor întâmplări minunate prin care se confirmă consecvenţa valorică, pasiunea tinerilor pentru studiu, creaţie, cercetare, dar şi vocaţia pedagogică, dăruirea şi competenţa unor profesori de elită.

În miezul lunii noiembrie 2019, printre melancolii de toamnă, trăim toţi emoţia unei noi gale a excelenței în educația ieșeană, care omagiază împlinirile din educație prin olimpiade şi concursuri internaţionale şi naţionale, aducem în centrul atenţiei publice valorile şcolii ieşene, pentru a le celebra cum se cuvine, dar şi pentru a evoca poveşti de succes din care se deschid alte sugestii sau promisiunea unor multiplicări viitoare. Acestea sunt argumente certe pentru spiritul elitist al învăţământului ieşean, susţinut prin vocația spirituală, culturală a orașului. 

Deja s-a ajuns la anul şi editia cu numărul 8, într-o repetabilitate ritualică prin care premiem şi apreciem educaţia de nivel înalt, consemnăm reuşite, succese notabile ale elevilor ieşeni şi ale profesorilor mentori, de asemenea sunt elogiate iniţiative, proiecte educaţionale care au dovedit creativitate, originalitate, inspiraţie, fiind validate de proba timpului şi a unor premieri succesive. Aceste proiecte sau concursuri de forţă, de cursă lungă, ilustrează tocmai complementaritatea succeselor individuale, a destinelor singulare cu ceea ce înseamnă spirit de echipă sau viziune a şcolii, soluţii creative în universul ştiinţelor, al artelor, al tehnologiilor.

În anul 2012, din ipostaza de inspector şcolar general, am inițiat acest proiect de anvergură, cu un ambițios tipar de realizare concretă, am sărbătorit și premiat excelența în educație într-un ceremonial devenit acum tradiție a orașului – Gala Excelenței în Educație. Dincolo de respectul pentru educaţia de calitate, pentru dascăli şi elevi de excepţie, sensurile pe care am dorit să le confer acestui proiect se referă la modelul şi valorile unei şcoli preocupate de deschiderile culturale și cognitive ale elevilor, prin parcurgerea drumului dificil spre împlinire și desăvârșire intelectuală.

Povestea proiectului continuă, la cele opt ediții au fost premiați aproape 5000 de elevi și sute de profesori mentori. Ca deputat, ca profesor pasionat și conștient de menirea asumată am continuat să premiez excelența, să susțin profesorii de vocație, să acord burse și stagii pentru elevi și studenți, să organizez vizite și schimburi de experiență pentru tineri, considerând că modelele de succes trebuie încurajate, valorizate și oferite ca reper pentru evoluția școlii românești. 

În cadrul Galei Excelenței în Educația Ieșeană am avut bucuria și satisfacția intelectuală de a oferi, și în contextul acestei ediții, mai multe premii olimpicilor ieșeni din partea Parlamentului României, în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport. Am trăit pe scenă, alături de ei, momente emoționante.

Studiul, perseverenţa, premiile, performanţa constantă se explică şi prin transferul firesc de modele și atitudini dinspre spiritul orașului Iasi - cultural, universitar și elitist prin definiție, spre atmosfera din școli, din licee,  spre opțiunile familiilor, ale părinților pentru o educație complexă, orientată spre performanță. Oraşul Iaşi însuşi conturează un anume tip de model cultural, acea împletire greu de definit între istorie, educaţie, spiritualitate şi vibraţie culturală care absoarbe intelectuali, tineri, scriitori, cercetatori, artişti, profesori, elevi şi studenţi.

Gala excelenţei se corelează an de an cu rememorările, opiniile, impresiile consemnate în revista Excelsior, invitând cititorul spre atmosfera tensionată şi aspră a concursurilor, spre emoţia aşteptării şi fervoarea pregătirii sau spre bucuria succesului. Destine ale elevilor valoroşi şi pasionaţi, dar şi ale profesorilor dăruiţi unei nobile meserii se decupează ca poveşti de viaţă, de succes, de comunicare, într-un spaţiu jurnalistic, la întâlnirea dintre real şi imaginar, vis şi legendă, cronică şi eseu, ştiinţă şi artă, ecuaţie şi metaforă. 

Să apreciem, deci, tradiția pe care noi, echipa de ieri şi de astăzi a Inspectoratului Școlar Județean Iași, am creat-o, forma de asumare a unui cod elitist al celor ce au ales trăirea sub semnul unui absolut al profesiei, al depășirii limitelor - ca directori sau profesori, maeştri şi discipoli.  

Semnificațiile pe care le-aș dori adăugate acestor experiențe, din perspectiva mea de profesor umanist, deschid și alte nuanțe. Premianţii, olimpicii au unicitatea şi originalitatea lor, aparţin deja unei elite, dar au şi datoria morală  de a fi alături de ceilalți, de a înţelege spiritul comuniunii cu cei de alături, asumând conştiinţei că eşti parte a unei comunităţi educaţionale în care te-ai împlinit. 

Este complicat şi polivalent destinul elitelor, recunoaşterea lor, dar să preluăm definiţia lui Vilfredo Pareto care apreciază  că „noţiunea principală a termenului de elită este cea de superioritate(…), într-un sens larg, eu înţeleg prin elita unei societăţi acei oameni care posedă calităţi de inteligenţă, de caracter, de capacitate de orice gen, de direcţie, de nivel remarcabil.” Excelenţa, intrarea în categoria elitelor înseamnă devenire, înţelegere, maturizare, inteligenţă şi moralitate.

Dincolo de opinii diferite despre competiții, glorie, premii, dincolo de complicate dileme despre sensul şi rolul elitelor, cu firești interogaţii pedagogice sau filosofice despre educația românească și imperfecțiunile acesteia, constatăm că rămân incontestabile, la nivel național și chiar internațional, reușitele elevilor și ale profesorilor ieșeni prin olimpiade și concursuri, proiecte de succes, şcoli de elită. Formele variate în care performanţa ieşeană se configurează mereu vorbesc despre competenţă, dăruire, vocaţie pedagogică, tineri talentaţi şi studioşi, un destin prin care elitele intelectuale se descoperă, se modelează, se pregătesc temeinic.
              

Prof. Dr. Camelia Gavrilă
Deputat în Parlamentul României
Vicepreşedinte al Comisiei pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret și Sport

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.