Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Excelenţă mioritică

GALERIE
Ioan Milica
  • Ioan Milica
- +

În puşculiţa de clişee a discursului public a fost adăugat, de mai mulţi ani, un nobil trofeu lexical: cuvântul excelenţă. În opinia mea, cea mai convingătoare evidenţă a bagatelizării o constituie prezenţa masivă a cuvântului respectiv în sferele discursului politic, adică în codul care, la noi, a făcut posibilă exprimarea totului despre nimic. 

Conform depozitului electronic de stenograme ale dezbaterilor parlamentare, în anul 1996 clişeizarea părea la început de drum, din moment ce baza de date înregistra doar 19 apariţii. În legislatura actuală, se înregistrează 121 de ocurenţe, un total de etapă care ar echivala cu o medie de 40 prezenţe/an. În perioada 2012-2016, media s-a ridicat la peste 50 ocurenţe/an. Dacă adăugăm că un an parlamentar măsoară nouă luni, având cam 180 - 200 de zile de activitate, atunci intuim că, la fiecare trei-patru zile, un ales al poporului comunică despre excelenţă. Sau cu o excelenţă.

Ca vorbă goală, clişeul excelenţei este un condiment discursiv deosebit de ispititor. Până şi politicienii agramaţi ori analfabeţi ştiu a-l folosi cu vârf şi îndesat. Ceea ce a mai rămas din înţelesurile bietei vocabule care a avut neşansa de a fi măcinată în moara de palavre a circului politic presupune, desigur, un uz superlativ lipsit de echivoc. Cu unitatea de măsură a excelenţei se poate construi sau măsura orice: criterii de excelenţă, centre de excelenţă, grupuri de excelenţă, burse de excelenţă, diplome de excelenţă, premii de excelenţă ş.a. N-are noimă să lungim vorba. Oriunde ţi s-ar opri mintea sau simţurile, hop!, dai de o mică, dar elocventă mostră de excelenţă.

Dintre toate soiurile de excelenţă pe care le-am răspândit, ca nişte bube dulci, peste tot, în viaţa publică, cel mai mult ne place excelenţa profesională. Pentru meseriaşii rasaţi, pur-sânge, de elită, calificativul "foarte bine" sună a insultă. Păi cum, Cerule mare!, să îndrăznească cineva să mă jignească în halul ăsta? Se poate aşa ceva? Ne-am încrucişat cumva lingurile în aceeaşi strachină? Am împărţit frăţeşte covrigul? Nu, boss, nu, "foarte bine" nu-i nici destul, nici cool! Încearcă un "excelent" şi vorbim după!

Boala excelenţei se recunoaşte după simptome descrise de multă vreme în mai toată literatura satirică a lumii. Pentru început, suferindul este răpus, zguduit, răvăşit de fiorul revelaţiei că mai-mult-decât-perfecţiunea trebuie să poarte un nume propriu. Mai ţineţi minte bancurile cu Chuck Norris? Doar Chuck Norris strănută cu ochii deschişi sau face focul cu două cuburi de gheaţă. Lui Chuck Norris, Pământul i-a cerut voie să se învârtă în jurul Soarelui. Ei bine, suferindul nostru imaginar l-ar face pe Chuck Norris să-şi plângă în pumni până la infinit şi înapoi. De două ori. În cazurile fără leac, boala indică ravagiile cronice ale imposturii fără margini. Privit prin lentila excelenţei, sinele închipuit al suferindului e pur şi simplu splendid, suprem, superb(issim).

În conjuncţie cu excelenţa, impostura creează un decor grandios. Orice fleac, orice trucaj, orice şmecherie cu băţ capătă proporţii monumentale. Acolo unde bunul-simţ dictează obiectivitate, precauţie şi modestie, boala excelenţei rupe orice zăgaz. Cea mai neînsemnată dintre înfăptuiri devine o realizare atât epocală, cât şi grandioasă. Ai mutat o hârtie de pe un birou pe altul! Bravo, eşti cel mai rafinat maestru al filologiei! Ai aruncat o coajă de creion la coş? Extraordinar, te poţi considera, fără teama de a greşi, cel mai reputat profesionist în domeniul grafotipologiei! Te-ai scărpinat cumva în cap? Nemaipomenit, tocmai ai devenit geniul fondator al tetrapiloctomiei! Scăldat în lumina protectoare a excelenţei, impostorul nu-şi poate imagina decât că el este sau ar trebui să fie Regele Soare. Prin urmare, dosarele care înregistrează excelenţa imposturii cuprind doar vorbe foarte mari menite să ascundă, ca într-un vodevil, caractere foarte mici.

Limbajul care scoate în vileag excelenţa imposturii e ca o limbă întoarsă pe dos. Între vorbe şi fapte se instituie un raport de inversă proporţionalitate. Pre limba acestui soi de excelenţă, "articolaş" vrea să zică "lucrare de referinţă", "raport de activitate" înseamnă "strategie inovatoare de dezvoltare instituţională", statul la serviciu se traduce ca "abilitate de autoperfecţionare şi de valorificare a experienţei dobândite", iar pusul sistematic de beţe-n roate - indiferent că vorbim despre roatele proprii ori ale altora - se cheamă "contribuţie la realizarea unor evenimente profesionale de prestigiu". Ca multe alte fiinţe vii, oamenii mioritici pot comunica fără a gândi. Excelent! Oare cum ar fi să şi gândim?

Ioan Milică este conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri