EXCLUSIV – 338 de „insule eco digitalizate” în tot orașul. Nu vom putea duce gunoiul decât cu cartela. „Plătești cât arunci”

luni, 20 mai 2024, 03:00
3 MIN
 EXCLUSIV – 338 de „insule eco digitalizate” în tot orașul. Nu vom putea duce gunoiul decât cu cartela. „Plătești cât arunci”

Iașul se umple de insule. În lunile octombrie-decembrie, în municipiu vor trebui amplasate primele insule ecologice digitalizate finanțate prin PNRR, urmând ca până la finalul anului 2025 orașul să aibă deja 338 de grupuri de câte cinci containere fiecare, la care cetățenii vor avea acces cu cartelă pentru a putea depozita deșeurile. Una dintre insulele moderne, cu cartelă, va fi amplasată la “blocul fantomă” din Podul de Piatră. 

Într-o administrație ideală, cu respectarea tuturor termenelor planificate, un sfert din populația municipiului Iași ar trebui la finalul anului viitor să meargă la gunoi cu cartela care îi va permite să deschidă unul dintre cele cinci containere care vor face parte din insulele ecologice digitalizate: pentru  deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de plastic și metal, deșeuri de sticlă, deșeuri biodegradabile și pentru deșeuri reziduale. Iar primele astfel de containere ar trebui să fie deja amplasate până la finalul acestui an.

S-au semnat deja contractele de finanțare

“Au fost două etape de depunere a proiectelor pentru obținerea finanțării pentru aceste insule ecologice. În prima etapă s-au aprobat 175, din care 150 supraterane și 25 subterane, cu o alocare financiară de 20.169.950 lei, iar restul de 163 în cea de-a doua etapă (14.674.868 lei). S-au semnat deja contractele de finanțare, acum așteptăm ca Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să achiziționeze aceste containere și să le putem instala. Vor fi containere de capacitate mai mare decât ce avem acum în Iași, de 3-5 mc, ceea ce înseamnă o economie de timp și de bani pentru Salubris, pentru că va trebui să realizăm mai puține transporturi. Odată ce câștigătorii licitației vor fi desemnați de către Ministerul Mediului, noi ne-am asumat să cumpărăm cinci auto-gunoiere noi, cu macara. Gunoiul nu va mai fi preluat cu oameni”, a explicat pentru Ziarul de Iași directorul general al Salubris SA, Cătălin Neculau.

În ce privește insulele subterane, la Iași vor exista 25 astfel de ansambluri de containere îngropate, majoritatea în centrul Iașul, Tătărași sau pe bulevardul Nicolae Iorga.

“Locul acestor insule subterane a fost stabilit de cei de la GIS-Cadastru și de la Serviciul Tehnic din Primărie – adică de către acele persoane care cunosc cel mai bine rețelele subterane pentru furnizarea de utilități și care știu unde se pot face gropi pentru amplasarea insulelor”, a mai spus Cătălin Neculau.

14.000 de insule ecologice digitalizate în toată țara

În România, aproape 14.000 de insule ecologice digitalizate pentru colectarea separată a deşeurilor trebuie puse în funcțiune până la 30 iunie 2026, iar bugetul din Planul National pentru Redresare și Reziliență (PNRR) alocat acestor investiții este de 200,1 milioane euro.

Ecoteca, un ONG specializat în managementul deșeurilor, oferă mai multe amănunte despre cum vor arăta și cum vor funcționa aceste insule (Mai multe informații, aici )

Dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, fiecare dintre aceste insule vor trebui să deservească minimum 200 de locuitori/apartamente, conform ghidului de finanțare. Ceea ce înseamnă că cele peste 300 de insule de la Iași vor deservi mai mult de un sfert din populația municipiului.

În acel moment, autoritățile locale vor putea începe promovarea principiului “plătește cât arunci”. Pentru că prin intermediul cartelei cu cip care va permite deschiderea containerelor, serviciul de salubritate va colecta informații privind volumul și tipul de deșeu pe care îl aruncă fiecare utilizator al acelei cartele. Pentru transmiterea datelor, insulele ecologice vor fi dotate cu un modul GSM.

Senzori care trimit semnal de plin

Senzorii de nivel vor trimite avertizări operatorului de salubritate atunci când containerul este plin și trebuie golit, un panoul fotovoltaic la care sunt legate două baterii de acumulare și racord interior pregătit pentru legarea la curent electric (220V) vor face posibile funcționarea sistemelor care dotează insula ecologică digitalizată. Alte dotări ale insulelor vor fi: un sistem de supraveghere cu camere video, un sistem de cântărire pentru deșeurile depuse  de fiecare utilizator și o imprimantă pentru eliberarea unui bon pe care va fi scrisă cantitatea de deșeu depusă și tipul de gunoi. În acest fel, va fi posibilă emiterea unor rapoarte lunare individuale ale deșeurilor depuse de cetățeni și emiterea unor facturi strict pe baza gunoiului aruncat de aceștia.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii