EXCLUSIV – A fost demisă dr. Solovăstru, șefa secției Dermato de la „Sf. Spiridon”, după investigația ZdI. Tatăl, internat 927 zile, mama – 302
Conducerea Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi a finalizat ancheta în ceea ce o priveşte pe dr. Laura Gheucă-Solovăstru, şefa Secţiei de Dermato-Venerologie de la unitatea medicală, care şi-a ţinut internat tatăl aproape non-stop în spital în ultimii ani.
Conform datelor furnizate de spital, Nicolae Solovăstru a avut 20 de spitalizări în perioada 2016 – 2022, 927 de zile în total, între 15 şi 85 de zile pe tură, iar trei reinternări au fost la distanţă de 2-3 zile una faţă de cealaltă. Şi mama medicului a beneficiat de un tratament similar: între 2016 şi 2022 Rodica Solovăstru a avut 12 spitalizări, între 3 şi 47 de zile, însumând în total 302 zile.
Practic, calculând zilele de spitalizare ale celor doi, aşa cum apar în actele oficiale, părinţii dr. Laura Gheucă-Solovăstru au stat 3 ani şi 4 luni non stop în spital, figurând internaţi timp de 1.229 de zile. Reamintim faptul că acestea sunt doar datele oficiale din registrele unităţii medicale, fiindcă sursele noastre au explicat că tatăl medicului a stat internat perioade îndelungate de timp fără a avea documentaţia de rigoare, fiind îngrijit de personalul secţiei ca la un spital de paliaţie.
Motiv pentru internări de zeci de zile: urticarie
Iar motivele invocate de pe fişele de internare sunt din domeniul ridicolului: diagnosticul principal fiind cel de urticarie, fără însă nicio analiză care să-l susţină şi care să impună o spitalizare prelungită.
„Ca diagnostic principal de internare predomină urticaria acută şi cronică acutizată la alimente sau antiinflamatoare, fără a se efectua teste alergologice sau fără a fi susţinut de prezenţa eozinofilelor crescute sau a Ig. E, reprezentând asftel o neconformitate cu protocolul de diagnostic şi tratament al urticariei alergice. Deşi indicatorii de eficienţă ai secţiei din 2018-2022 se menţin la valori optime, totuşi spitalizările prelungite şi repetate nu se justificau după diagnosticul principal de internare, într-o secţie clinică a unui spital de urgenţă”, a declarat dr. Dan Timofte, managerul unităţii medicale, pentru „Ziarul de Iaşi”.
În răspunsul oficial transmis redacţiei noastre, managerul Spitalului „Sf. Spiridon” confirmă informaţiile din investigaţia „Ziarului de Iaşi”: tatăl medicului Laura Gheucă-Solovăstru era internat la Iaşi doar pentru a fi îngrijit de personalul medical de pe secţie.
„Comorbidităţile cronice prezente: HTA, FA permanentă, AVC sechelar, hemipareză stânga, DZ ADO, purtător cronic de sondă urinară, cu excepţia unui episod de decompensare cardiacă şi pneumonie Sars – Cov2, ce a necesitat 17 zile de îngrijiri în ATI, ar fi putut fi manageriate mai adecvat într-un serviciu de paliaţie sau geriatrie”, a completat dr. Dan Timofte.
Mai mult, acesta a explicat că, din analiza foilor de observaţie „nu reiese justificarea unor spitalizări prelungite”.
Prima măsură luată – schimbarea din funcţie a şefei de secţie
Astfel, începând de data de miercuri, 2 noiembrie, dr. Laura Gheucă-Solovăstru nu mai este şef al Secţiei de Dermato-Venerologie, locul său fiind preluat de către dr. Alina Stincanu, medic primar de pe aceeaşi secţie. Ca măsuri, va fi implementat un sistem de alertare la nivelul unităţii medicale care va semnala spitalizările prelungite şi care va analiza lunar necesitatea acestora.
„Vom continua verificările şi din punct de vedere financiar-contabil, iar în situaţia în care se va constata existenţa unui prejudiciu se vor aplica măsurile legale care se impun”, a conchis managerul.
Sursele noastre ne-au transmis însă că, în ciuda anchetei şi a măsurilor dispuse, tatăl medicului este în continuare internat în spital, într-un cabinet privat aflat un etaj mai jos, în aceeaşi clădire cu Secţia de Dermato-Venerologie, fiind îngrijit tot de personalul medical de la secţia ce a fost condusă de dr. Laura Gheucă-Solovăstru.
„Ziarul de Iaşi” a scris pe 29 octombrie, citând mai multe surse din Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, despre o situaţie greu de imaginat: un medic se foloseşte de angajaţii şi de resursele unităţii medicale pentru a oferi, în ultimii ani, o îngrijire de tip paliativ pentru părinţii săi, dar la Secţia de Dermatologie, şi totul pe banii contribuabililor.
O analiză a publicaţiei noastre arată că o îngrijire similară cu cea primită de tatăl Laurei Gheucă-Solovăstru poate costa, în unităţile private de specialitate, câteva mii de lei pe lună. Însă nu se poate pune problema banilor. Conform declaraţiilor de avere, prof. dr. Laura Gheucă-Solovăstru a încasat în ultimii patru ani, doar din salariile de la Spitalul Sf. Spiridon şi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie, peste 1,1 milioane de lei. Bani la care se adaugă veniturile obţinute de închirierea unor imobile (36.570 lei), veniturile declarate realizate prin cele patru firme ale familiei (peste 1,1 milioane lei) şi veniturile soţului, fost şef de serviciu în Poliţie, actualmente pensionar la 51 de ani, cu o pensie de 95.000 lei.
Cititi si: Caz şocant la „Sf. Spiridon”: şefa secţiei Dermatologie şi-a „cazat” părinţii în spital de trei ani şi îi tratează ca la privat
Cititi si: Noi detalii despre cazul doctoriţei Solovăstru de la Sf. Spiridon. Concluziile primelor verificări la Dermatologie. Ce avere declară şefa secţiei?
Cititi si: Primele reacţii după investigaţia ZDI de la Spiridon: panică la Dermatologie. „Se anunţă controale, fiţi pe fază, NU daţi informaţii despre pacienţi”
Publicitate și alte recomandări video