anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 19.08.2022

Estimarea „Ziarului de Iaşi“

EXCLUSIV: Aflați care vor fi MEDIILE DE ADMITERE la liceele de elită din Iași!

GALERIE
admitere_liceu
 • admitere_liceu
- +

Ca în fiecare an, „Ziarul de Iaşi“ publică o estimare matematică a mediei minime de admitere la liceele cele mai căutate din judeţ, în baza mediilor de absolvire ale elevilor de clasa a VIII-a publicate vineri de Ministerul Educaţiei. În toţi anii anteriori, estimarea noastră s-a dovedit foarte exactă, la nivel de doar câteva sutimi. Anul acesta, calculele arată că mediile de admitere vor fi categoric mai mici, cu 20, 30 sau chiar 50 de sutimi. „Au fost 64 de 10 la Română şi 158 de 10 la Matematică“, spune Camelia Gavrilă, şefa ISJ. Pe larg despre mediile de admitere minime estimate la cinci cele mai bune licee din judeţ, dar şi despre „Topul zeciştilor“, precum şi despre extremele evaluării naţionale din acest an, în rândurile următoare:

Absolvenţii de gimnaziu au putut vedea în cursul după-amiezei de vineri lista cu primele rezultate de la evaluarea naţională. În baza acestor rezultate, „Ziarul de Iaşi“ a realizat, în fiecare din ultimii ani, o estimare a ultimelor medii la liceele cele mai solicitate din Iaşi, folosind practic un model matematic ce îmbină rezultatele de anul acesta şi listele cu repartizarea finală la licee de anul trecut. Deşi nu este un model infailibil, experienţa ultimilor ani a arătat că estimările „Ziarului de Iaşi“ au fost de fiecare dată extrem de exacte, până la nivel de câteva sutimi. Aplicând acelaşi model, şi anul acesta vom estima cu ce medii se va intra, după repartizarea computerizată, la Colegiul Naţional, la Colegiul „Costache Negruzzi“, la Colegiul „Emil Racoviţă“, la Colegiul „Mihai Eminescu“ şi la Colegiul de Informatică, „Grigore Moisil“.

La examen, elevii ieşeni au obţinut un procentaj de promovabilitate de 88,96% la limba română şi unul de 74,06% la matematică dar trebuie să menţionăm faptul că notele pot creşte uşor după contestaţii.

„La limba română, 64 de elevi au obţinut nota 10. Aceasta este o disciplineă umanistă, la care poate exista mai multă subiectivitate de viziune, există nuanţe, opinii legate de frazare, de expresivitate şi stil, motiv pentru care notele maxime se obţin mai greu. Alţi 158 de absolvenţi au obţinut nota 10 la matematică - nota maximă poate fi obţinută în contextul noţiunilor exacte, precise, fără echivoc, implicate în zona disciplinelor ştiinţifice. Raportat la procentajul de 75% la nivel naţional, judeţul Iaşi se clasează în zona primelor poziţii, cu peste 80% înainte de contestaţii, dar evident sunt şcoli cu rezultate deosebite care contribuie semnificativ la acest procentaj favorabil, dar şi alte unităţi de învăţământ la care calitatea educaţiei trebuie urgent ameliorată prin măsuri concrete, adecvate contextului respectiv. Vor urma analize, comparaţii, studii de caz, strategii individualizate în care roluri importante vor avea profesorii, elevii şi părinţii, comunitatea, dialogul educaţional“, a declarat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general

MEDII EVALUAREA NAȚIONALĂ IAȘI (evaluare.edu.ro)

Iată estimarea ultimelor medii de admitere!

În cele 27 de clase cu profil real şi uman de la cele cinci licee enumerate mai sus, pe cele 756 de locuri în total se estimează că ultima medie ar urma să fie 8,75, înregistrată la Colegiul de Informatică „Moisil“.

Faţă de anul trecut, anul acesta se va intra cu medii de admitere mult mai mici, ţinând cont de faptul că anul trecut ultima medie a fost 9,24, înregistrată tot la „Moisil“. Aici vor fi şase clase de-a IX din toamnă, toate la profil mate-info.

La Colegiul Naţional, la profilul Mate-info, ultima medie de admitere estimăm că va fi 9,60, în timp ce la profilul Ştiinţe ale naturii estimăm ca va fi 9,50, iar la Filologie estimăm ultima medie 9,07.

După acelaşi model, la Colegiul „Costache Negruzzi“ estimăm că ultima medie la profilul Mate-info va fi 9,37, la Ştiinţe ale naturii - 9,35 iar la Filologie - 9,02.

La Colegiul „Emil Racoviţă“, estimarea pentru ultima medie la Mate-info este de 9,35, la Ştiinţe ale naturii - 9,22, iar la Filologie - 9.00.

La Colegiul „Eminescu“, ultima medie la profilul Mate-info estimăm că va fi 8,87, la Ştiinţe ale naturii - 9,07 iar la Filologie - 8,77.

Anul trecut, medii mult mai mari

Trebuie remarcat că, în urma repartizării computerizate din 2015, la liceele de elită din Iaşi s-a intrat cu medii foarte mari.

Amintim că, de exemplu, la Colegiul Naţional, la profilul Mate-info, ultima medie de admitere a fost atunci de 9,76 (9,50 acum), la profilul Ştiinţe ale naturii - 9,69 (9,50 acum), iar la Filologie - 9,47 (9,07 acum).

La Colegiul „Costache Negruzzi“, ultima medie la profilul Mate-info a fost în 2015 de 9,62 (9,37 acum), la Ştiinţe ale naturii - 9,61 (9,35 acum), iar la Filologie 9,43 (9,02 acum).

La Colegiul „Emil Racoviţă“, ultima medie la Mate-info a fost 9,61 (9,35 acum), la Ştiinţe ale naturii - 9,55 (9,22 acum), iar la Filologie - 9,41 (9,00 acum).

Aceleaşi medii mari au fost înregistrate anul trecut şi la Colegiul „Eminescu“, unde ultima medie la profilul Mate-info a fost 9,33 (8,87 acum), la Ştiinţe ale naturii - 9,47 (9,07 acum), iar la Filologie a fost 9,26 (8,77 acum).

Naţionalul, campion la „zecişti“

Anul acesta avem şi 23 de zecişti la evaluarea naţională, primul pe lista cu media de admitere 10.00 fiind de la o şcoală din mediul rural. Teodora Buleu, de la Şcoala Gimnazială din Tomeşti, este în fruntea clasamentului, avantajată alfabetic, urmată de elevi de la Colegiul Naţional (15 elevi), Colegiul „Racoviţă“ (4 elevi), Colegiul „Costache Negruzzi“ (2 elevi) şi Şcoala Gimnazială „Ion Simionescu“ (1 elev).

De asemenea, sunt 286 de medii de admitere cuprinse între 9.50 (inclusiv) şi 9,99.

La finalul listei se află elevii cu cele mai proaste rezultate, primul de la coadă fiind un elev de la Şcoala din Suhuleţ, care a reuşit performanţa să obţină media de admitere 1.00. Alţi 19 elevi au obţinut media de admitere între 1.00 şi 2.00, iar alţi 142 de elevi au obţinut medii între 2.00 şi 3.00. După o scurtă analiză a listei cu rezultate, observăm faptul că, din totalul de 6.332 de elevi înscrişi, un număr de 219 elevi nu s-au prezentat la examen, iar 1.164 de elevi dintre cei prezenţi au obţinut medii de admitere sub 5, adică aproape 20%.

Calendarul admiterii la liceu

În perioada 8-12 iulie, absolvenţii de clasa a VIII-a vor completa fişele de înscriere, şi tot în această perioadă fişele vor fi introduse în baza de date computerizată.

Pe 20 iulie, unităţile de învăţământ gimnazial vor afişa listele cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi a listei cu locurile neocupate în unităţile de învăţământ liceal de stat din judeţ. Tot în aceeaşi zi, şi liceele vor afişa lista candidaţilor repartizaţi în acea unitate.

Candidaţii vor putea depune dosarele de înscriere la liceele la care au fost repartizaţi în perioada 21 - 29 iulie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Reformă? Ce fel de reformă?

Alexandru CĂLINESCU

Reformă? Ce fel de reformă?

În ce mă priveşte sunt sceptic, nu în ultimul rând din cauza persoanei care se află acum în fruntea ministerului. Sorin Cîmpeanu e o marionetă care se complace în insignifianţă. Fără coloană vertebrală, a servit drept unealtă obedientă mai multor partide. (...) Vorbeşte ca un robot, înşiră platitudini după platitudini. Este, cu siguranţă, omul cel mai puţin potrivit să reformeze învăţământul românesc.

opinii

Am fost la Gânju…

Nicolae TURTUREANU

Am fost la Gânju…

Un text „Sfâşietor - jurnalul unui artist care ştia că moare”, scris de Emilia Chiscop şi reluat de ZDI, după 20 de ani, mi l-a repanotat, pe simeza memoriei, pe redutabilul artist al penelului, Ioan Gânju. Mi-am amintit că şi eu „Am fost la Gânju”, dar cu încă vreo două decenii înainte, când „alte glasuri, alte încăperi” îşi etalau rezonanţele. Reiau, aici şi-acum, textul apărut la rubrica mea din ZDI, reprodus ulterior, sub genericul „Figuri. Legende”, în volumul „Cronice şi... anacronice” (Junimea, 2017).

Om câine

George PLEȘU

Om câine

Fără să ofer spoilere care să strice plăcerea celor care vor decide să-l vadă din 16 septembrie, când intră în cinematografe, spun doar că povestea creşte ca intensitate cu fiecare secvenţă până ajunge la paroxism, iar finalul deschis te face să pleci cu întrebări care revin şi-n zilele de după vizionare. Din ce-mi aduce la suprafaţă memoria afectivă, e probabil cel mai bun debut de la „Marfa şi banii” (2001) a lui Cristi Puiu.

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

pulspulspuls

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

Ehehei, dragii moşului, apăi să ştiţi voi aicea că cele mai interesante cotonogeli politice sunt, cum v-am mai spus noi şi cu alte ocazii, alea care au loc pe sub masă, când loviturile se aplică cu bombeul direct la ouşoarele sau fluierul piciorului adversarului, şi când icniturile şi gemetele sunt pe înfundatelea, ca să nu te dai de gol. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.