Premieră la Iaşi: de la grădiniţă până la doctorat. Vom avea prima universitate din ţară ce poate pregăti complet un tânăr
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) devine prima institutie de înv (...)
citeste totvineri, 19.08.2022
EXCLUSIV: Aflați care vor fi MEDIILE DE ADMITERE la liceele de elită din Iași!
Ca în fiecare an, „Ziarul de Iaşi“ publică o estimare matematică a mediei minime de admitere la liceele cele mai căutate din judeţ, în baza mediilor de absolvire ale elevilor de clasa a VIII-a publicate vineri de Ministerul Educaţiei. În toţi anii anteriori, estimarea noastră s-a dovedit foarte exactă, la nivel de doar câteva sutimi. Anul acesta, calculele arată că mediile de admitere vor fi categoric mai mici, cu 20, 30 sau chiar 50 de sutimi. „Au fost 64 de 10 la Română şi 158 de 10 la Matematică“, spune Camelia Gavrilă, şefa ISJ. Pe larg despre mediile de admitere minime estimate la cinci cele mai bune licee din judeţ, dar şi despre „Topul zeciştilor“, precum şi despre extremele evaluării naţionale din acest an, în rândurile următoare:
Absolvenţii de gimnaziu au putut vedea în cursul după-amiezei de vineri lista cu primele rezultate de la evaluarea naţională. În baza acestor rezultate, „Ziarul de Iaşi“ a realizat, în fiecare din ultimii ani, o estimare a ultimelor medii la liceele cele mai solicitate din Iaşi, folosind practic un model matematic ce îmbină rezultatele de anul acesta şi listele cu repartizarea finală la licee de anul trecut. Deşi nu este un model infailibil, experienţa ultimilor ani a arătat că estimările „Ziarului de Iaşi“ au fost de fiecare dată extrem de exacte, până la nivel de câteva sutimi. Aplicând acelaşi model, şi anul acesta vom estima cu ce medii se va intra, după repartizarea computerizată, la Colegiul Naţional, la Colegiul „Costache Negruzzi“, la Colegiul „Emil Racoviţă“, la Colegiul „Mihai Eminescu“ şi la Colegiul de Informatică, „Grigore Moisil“.
La examen, elevii ieşeni au obţinut un procentaj de promovabilitate de 88,96% la limba română şi unul de 74,06% la matematică dar trebuie să menţionăm faptul că notele pot creşte uşor după contestaţii.
„La limba română, 64 de elevi au obţinut nota 10. Aceasta este o disciplineă umanistă, la care poate exista mai multă subiectivitate de viziune, există nuanţe, opinii legate de frazare, de expresivitate şi stil, motiv pentru care notele maxime se obţin mai greu. Alţi 158 de absolvenţi au obţinut nota 10 la matematică - nota maximă poate fi obţinută în contextul noţiunilor exacte, precise, fără echivoc, implicate în zona disciplinelor ştiinţifice. Raportat la procentajul de 75% la nivel naţional, judeţul Iaşi se clasează în zona primelor poziţii, cu peste 80% înainte de contestaţii, dar evident sunt şcoli cu rezultate deosebite care contribuie semnificativ la acest procentaj favorabil, dar şi alte unităţi de învăţământ la care calitatea educaţiei trebuie urgent ameliorată prin măsuri concrete, adecvate contextului respectiv. Vor urma analize, comparaţii, studii de caz, strategii individualizate în care roluri importante vor avea profesorii, elevii şi părinţii, comunitatea, dialogul educaţional“, a declarat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general.
MEDII EVALUAREA NAȚIONALĂ IAȘI (evaluare.edu.ro)
Iată estimarea ultimelor medii de admitere!
În cele 27 de clase cu profil real şi uman de la cele cinci licee enumerate mai sus, pe cele 756 de locuri în total se estimează că ultima medie ar urma să fie 8,75, înregistrată la Colegiul de Informatică „Moisil“.
Faţă de anul trecut, anul acesta se va intra cu medii de admitere mult mai mici, ţinând cont de faptul că anul trecut ultima medie a fost 9,24, înregistrată tot la „Moisil“. Aici vor fi şase clase de-a IX din toamnă, toate la profil mate-info.
La Colegiul Naţional, la profilul Mate-info, ultima medie de admitere estimăm că va fi 9,60, în timp ce la profilul Ştiinţe ale naturii estimăm ca va fi 9,50, iar la Filologie estimăm ultima medie 9,07.
După acelaşi model, la Colegiul „Costache Negruzzi“ estimăm că ultima medie la profilul Mate-info va fi 9,37, la Ştiinţe ale naturii - 9,35 iar la Filologie - 9,02.
La Colegiul „Emil Racoviţă“, estimarea pentru ultima medie la Mate-info este de 9,35, la Ştiinţe ale naturii - 9,22, iar la Filologie - 9.00.
La Colegiul „Eminescu“, ultima medie la profilul Mate-info estimăm că va fi 8,87, la Ştiinţe ale naturii - 9,07 iar la Filologie - 8,77.
Anul trecut, medii mult mai mari
Trebuie remarcat că, în urma repartizării computerizate din 2015, la liceele de elită din Iaşi s-a intrat cu medii foarte mari.
Amintim că, de exemplu, la Colegiul Naţional, la profilul Mate-info, ultima medie de admitere a fost atunci de 9,76 (9,50 acum), la profilul Ştiinţe ale naturii - 9,69 (9,50 acum), iar la Filologie - 9,47 (9,07 acum).
La Colegiul „Costache Negruzzi“, ultima medie la profilul Mate-info a fost în 2015 de 9,62 (9,37 acum), la Ştiinţe ale naturii - 9,61 (9,35 acum), iar la Filologie 9,43 (9,02 acum).
La Colegiul „Emil Racoviţă“, ultima medie la Mate-info a fost 9,61 (9,35 acum), la Ştiinţe ale naturii - 9,55 (9,22 acum), iar la Filologie - 9,41 (9,00 acum).
Aceleaşi medii mari au fost înregistrate anul trecut şi la Colegiul „Eminescu“, unde ultima medie la profilul Mate-info a fost 9,33 (8,87 acum), la Ştiinţe ale naturii - 9,47 (9,07 acum), iar la Filologie a fost 9,26 (8,77 acum).
Naţionalul, campion la „zecişti“
Anul acesta avem şi 23 de zecişti la evaluarea naţională, primul pe lista cu media de admitere 10.00 fiind de la o şcoală din mediul rural. Teodora Buleu, de la Şcoala Gimnazială din Tomeşti, este în fruntea clasamentului, avantajată alfabetic, urmată de elevi de la Colegiul Naţional (15 elevi), Colegiul „Racoviţă“ (4 elevi), Colegiul „Costache Negruzzi“ (2 elevi) şi Şcoala Gimnazială „Ion Simionescu“ (1 elev).
De asemenea, sunt 286 de medii de admitere cuprinse între 9.50 (inclusiv) şi 9,99.
La finalul listei se află elevii cu cele mai proaste rezultate, primul de la coadă fiind un elev de la Şcoala din Suhuleţ, care a reuşit performanţa să obţină media de admitere 1.00. Alţi 19 elevi au obţinut media de admitere între 1.00 şi 2.00, iar alţi 142 de elevi au obţinut medii între 2.00 şi 3.00. După o scurtă analiză a listei cu rezultate, observăm faptul că, din totalul de 6.332 de elevi înscrişi, un număr de 219 elevi nu s-au prezentat la examen, iar 1.164 de elevi dintre cei prezenţi au obţinut medii de admitere sub 5, adică aproape 20%.
Calendarul admiterii la liceu
În perioada 8-12 iulie, absolvenţii de clasa a VIII-a vor completa fişele de înscriere, şi tot în această perioadă fişele vor fi introduse în baza de date computerizată.
Pe 20 iulie, unităţile de învăţământ gimnazial vor afişa listele cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi a listei cu locurile neocupate în unităţile de învăţământ liceal de stat din judeţ. Tot în aceeaşi zi, şi liceele vor afişa lista candidaţilor repartizaţi în acea unitate.
Candidaţii vor putea depune dosarele de înscriere la liceele la care au fost repartizaţi în perioada 21 - 29 iulie.
Cuvinte cheie: + medii admitere liceu iași, licee elită iași, estimare zdi
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Suceava, județul cu cei mai mulți copii lăsați singuri acasă. Iași este pe locul 3
Doi turiști din Suedia au ajuns la Urgențe după ce au experimentat România. Au mâncat la Botoșani
Ministrul Budăi, veşti bune pentru românii de peste 45 de ani: Se dau 2250 de lei lunar de la stat
Marcel Ciolacu va fi premier din 25 mai 2023. Așa spune Ciucă
Tragedie la Cristești: Doi tineri au murit dupa ce au intrat cu motocicleta intr-un TIR
Iaşul este prezent în Champions League şi Conference League!
Daea vrea să acopere România cu rachete antigrindină de 3200 de euro bucata
Noi explozii în Crimeea. Zelenski somează Rusia să se retragă de la centrala nucleară Zaporojie
VIDEO/FOTO 5 victime în CUG după ce un Mercedes a intrat în două mașini
Sărbătoarea diasporei la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi (P)
O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco
Wizz Air consolidează baza de la Iaşi. Record de trafic la Aeroport. Cursă spre Istanbul?
Cum se poate obţine concediu medical de către cineva care vrea să îngrijească un bolnav de cancer
Un şofer din Târgu Frumos susţine că după două pahare de vin a ajuns la 2,4 la mie alcoolemie
Un permis de conducere cu însoţitor, din Anglia, schimbat cu unul fals, din Basarabia
Băut şi fără permis, la miezul nopţii, prin Nicolina. Cum l-au pedepsit judecătorii
Târg de locuri de muncă pentru ucraineni/Ярмарок вакансій для українців в Яссах
Un ieșean a verificat scurgerile de gaz cu bricheta şi a aruncat in aer gospodăria
VIDEO Copac scăpat de un ”Dorel” de la ISU Pitești peste un BMW de 120.000 de euro
OMS recomandă vigilenţă după contaminarea unui câine cu variola maimuţei
„Cel mai cool premier” - Sanna Marin. Ucrainenii o apără, moraliştii Kremlinului o fac „drogată”
Incendiul din parcul Serra da Estrela (Portugalia) a mistuit deja aproximativ 25.000 de hectare
Fraudă fiscală de miliarde de euro în Germania. Cancelarul Scholz, nevoit să ofere explicaţii
Rusia anticipează o creştere de 38% a veniturilor din exporturile de energie în acest an
Serviciile de productie video – cost neglijabil, ROI urias! Iata de ce sunt atat de eficiente! (P)
România a donat echipamente militare Ucrainei din a patra zi de război
INTERVIU Majoritatea părinţilor nu au avut parte de educaţie sexuală corectă
Profesorii debutanţi, 100 lei în plus la salariu. Este de ajuns?
Poli ar putea juca în afara Iaşului. Iată variantele luate în calcul! Concert pe stadion
HBO Max va elimina de pe platformă 36 de titluri, inclusiv 20 originale
Alexandru CĂLINESCUReformă? Ce fel de reformă? |
Nicolae TURTUREANUAm fost la Gânju… |
George PLEȘUOm câine |
Codrin Liviu CUȚITARUModernitatea şi postmodernitatea alienării |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.