sambata, 16.01.2021
EXCLUSIV: Ajutaţi un băieţel surd! Are şanse dacă învinge sistemul medical sinistru
Un copilaş de numai şase luni riscă să rămână surd pe viaţă din cauza birocraţiei şi legislaţiei din domeniul sanitar. Lipsa unei precizări clare în lege, din cauză că legiuitorul nu s-a gândit la o astfel de situaţie disperată precum cea a micuţului Matei, îi leagă practic pe medici de mâini, care nu vor să rişte o cheltuială ce le-ar putea fi imputată, şi îi pune pe părinţi în situaţia imposibilă să suporte cheltuieli de zeci de mii de euro, pe care oricum nu îi au. Într-o astfel de situaţie tragică se află, la Iaşi, familia Teodor: trebuie să strângă 24.000 de euro pentru a-şi ajuta copilaşul să audă. Matei are nevoie urgentă de implant cohlear. Cum acesta este scump, legiuitorul a gândit că la un surd ar fi suficient să audă cu numai o ureche, pentru a putea vindeca cu două implanturi două persoane cu această deficienţă, nu doar una. Numai că, la copii mici precum Matei, medicii spun că un singur implant este un eşec din punct de vedere medical, iar mai târziu acest implant nu va mai putea fi făcut. Este astfel condamnat micuţul Matei din start la o deficienţă pe viaţă din cauza legilor absurde? Nimeni nu are un răspuns.
O normă neprecizată clar în lege îi afectează de ani buni pe pacienţii care au nevoie de implanturi cohleare. Acestea sunt dispozitive electronice care transformă stimulul sonor în impulsuri nervoase şi practic îi ajută pe oamenii care s-au născut fără auz să treacă peste aceste deficienţe. Pentru aceste implanturi există un program naţional prin care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) decontează anual un anumit număr de intervenţii. Problema apare însă când un pacient are nevoie de două implanturi. Potrivit medicilor, în Iaşi nu a fost efectuată niciodată o astfel de intervenţie în 15 ani. Nu pentru că nu ar exista specialişti, ci de frică să nu le ceară medicilor CNAS banii înapoi pe al doilea dispozitiv, ce ajunge şi la o valoare de 25.000 de euro. Cadrele medicale invocă faptul că în normele primite de la Ministerul Sănătăţii nu este trecut clar un număr de implanturi pe care îl poate primi un pacient.
Una spun medicii, alta spune Casa
„Niciun medic din ţară nu a cheltuit, în loc de 20.000 de euro, 40.000 de euro, pentru că nicio normă nu prevede clar asta. Casa de Asigurări vine în control în fiecare lună şi, dacă vede că se repetă pe lista de intervenţii două CNP-uri, ca şi cum un copil ar avea două implanturi, te întreabă de ce apare de două ori pacientul. Niciun copil nu a primit ajutor pentru două urechi, pentru că unul e minimul necesar. Cu două ar fi mai aproape de normal pacientul, însă nu i se dau“, a explicat un medic ce a dorit să rămână sub protecţia anonimatului.
De partea cealaltă, Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi spune că în lege nu există limitări, şi că totul se decide la nivel de unitate sanitară. „Implanturile sunt decontate prin programul naţional, program care se derulează prin Spitalul de Recuperare din Iaşi. Faţă de problema ridicată nu avem o limitare în legislaţie legată de faptul dacă implantul se face cu o singură proteză sau cu două. Legislaţia, atât Legea 95, cât şi Contractul Cadru, nu prevede o limitare. Toate acestea sunt lăsate clar în decizia corpului medical, a medicului specialist“, a precizat ec. Robert Dâncă, directorul CJAS Iaşi.
„Ni s-a dat adeverinţă“
Însă acest „meci“ al aruncatului mingii dintr-o curte în alta pare a fi numai în faţa presei, căci în faţa celor afectaţi el se desfăşoară cu totul altfel, în alţi termeni. Aşa este şi în cazul bebeluşului de numai şase luni Matei Teodor. Micuţul suferă de hipoacuzie neurosenzorială bilaterală profundă, practic copilul nu aude nimic. Conform recomandărilor primite de la dr. Sebastian Cozma, de la Spitalul de Recuperare Iaşi, cel care l-a şi diagnosticat, copilul are nevoie de implant bilateral, pentru a reuşi să se dezvolte cât mai aproape de normal. Doar că pentru dreptul la o viaţă normală preţul pe care ar trebui să-l plătească este de 24.000 de euro: atât costă cel de-al doilea implant cohlear, şi pe care părinţii sunt nevoiţi de medici să îl cumpere.
„Ni s-a dat o adeverinţă de la spital în care ni se spune că statul nu decontează decât o intervenţie, la o singură ureche, o singură dată. Iar copilul nostru are nevoie de ambele implanturi, pentru a se dezvolta cât de cât normal. Adică să poată să şi vorbească. Există riscul ca la un singur implant copilul să nu aibă orientare în spaţiu, precum şi alte probleme de percepţie. Adeverinţa este motivarea că noi avem nevoie de suma de 24.000 de euro pentru al doilea implant. Iar noi, financiar, nu am putea să acoperim suma asta. Nu ştiu nici cine ar putea…“, spune îndurerată Ana-Maria Teodor, mama copilului.
Familia trăieşte modest, dintr-un singur salariu sub medie, într-o cameră din căminul de nefamilişti C2 de pe strada Mitropolit Varlam, în zona pieţei Nicolina.
Familia a adunat 7.000 de euro
Medicii încearcă acum să găsească soluţii, însă fără o precizare clară de la Ministerul Sănătăţii nu se pot rezolva multe. „Statul român a îmbunătăţit în mod simţitor asistenţa pentru implant, în sensul că în ţară a crescut numărul cazurilor, de la trei sau patru în 2004 la peste 30 în ultimii ani. Dar nu avem cum să acoperim absolut toate nevoile. Nu toate cazurile cer implantare bilaterală, este adevărat, dar cel care are surditate congenitală, cum este şi Matei, are şanse să se dezvolte ca un copil normal dacă ar avea implanturile de la început. Dar ca să finanţăm două implanturi avem nevoie de o foarte clară precizare, în care să se spună că se finanţează două din bugetul de stat. Avem nevoie de norme clare“, a subliniat dr. Sebastian Cozma, şeful departamentului de Audiologie din cadrul Spitalului de Recuperare.
Acum conducerea unităţii sanitare iesene va formula o adresă către Ministerul Sănătăţii prin care să fie lămurită această problemă.
Cum puteţi dona
Operaţia de implantare presupune introducerea unor electrozi direct în receptorul nervos din urechea internă (denumit cohlee) şi ataşarea unui computer miniatural la suprafaţa cutiei craniene, în zona urechii, sub piele. Succesul implantării depinde de vârsta la care se realizează operaţia, de gradul de surditate, de performanţa implantului şi de terapie. Matei ar putea fi operat cel mai devreme la vârsta de 11 luni, dacă părinţii reuşesc să strângă cei 24.000 de euro. Până acum, prin campaniile realizate, familia a adunat aproape 7.000 de euro.
Cei care vor să dea o mână de ajutor familiei, o pot face printr-un SMS la numărul 8832, până pe 30 septembrie. Valoarea unui SMS este de 2 euro.
De asemenea, donaţii se pot face şi în conturile bancare următoare, de la BRD (titular cont: Ana Maria Teodor)
- RO65BRDE240SV67225482400 - lei;
- R061BRDE240SV73061082400 - euro;
- RO19BRDE240SV73060952400 - USD;
- RO19BRDE240SV73060952400 - lire sterline.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Funeriu a câștigat procesul cu sindicatele, după ce le-a denumit „structuri cvasi-mafiote“
Unde se duc parlamentarii când se duc. Eugen Teodorovici se angajează, în sfârșit, la privat
Glumă proastă pe șoselele sucevene. Drum județean blocat cu balize false
VIDEO Nuntă cu peste 300 de invitați, spartă de polițiști. Își suflau în nas aerul unul altuia
FOTO Noua minune turistică a României: căsuțele de hobbit, paradisul ascuns în munți
Inițiativă inedită: "Dorim ca TIMPUL să fie un Facebook cultural"
Bilanț COVID, 16 ianuarie: 3.218 cazuri de infectare cu noul coronavirus și 66 de decese
VIDEO Haideți la săniuș și schi la nici 20 km de Iași! Peisaj de iarnă în codrii Dobrovățului
Concurență mare pentru angajarea la Biroul pentru Protecția Animalelor Iași
Cum va fi recuperată materia pierdută. Ministrul Educaţiei, soluţii pentru elevi şi profesori
TABEL: Șapte comune din Iași sunt în continuare în scenariul roșu
VIDEO: Premierul Florin Cîţu s-a vaccinat anti-COVID. A purtat un tricou cu mesaj
Cum va funcționa școala din 8 februarie. Copiii bolnavi vor învăța tot online
Ghinionul unui şofer băut zdravăn care a ajuns în şanţ cu maşina
Un şofer băut a încercat să-i aburească pe poliţiştii ieșeni cu un permis fals
Celebra revistă ”Vogue” acuzată că i-a „albit” pielea Kamalei Harris într-o ședință foto
Voiculescu a admis că platforma de programare la vaccinare are probleme
Fostul dictator Nicolae Ceaușescu încasa cel mai mic salariu de președinte din lume
La Bucureşti și la Cluj nu mai sunt locuri pentru cea de a doua etapă a vaccinării
Pământul se învârtește mai repede: Ziua se scurtează din cauza topirii zăpezilor
VIDEO S-a dat cu capul de dulap ca să scape de polițiști și a fost făcut K.O de un televizor
Elevi înșelați cu burse online: li se cerea 100 de lei ca să primească 3.600
Cum poate fi ocolit orașul Podu Iloaiei cu mașina? Se lucrează la două variante
De ce trebuie să se vaccineze bolnavii de diabet. Argumentele specialiștilor
Coiful de sute de mii de euro descoperit în Siret, predat cu poliția pentru restaurare
Motivele unor profesori care cred în eficiența vaccinului, dar consideră că trebuie să mai aștepte
Fata şi-a chemat "peştii" ca să pice în plasa poliţiştilor. Au fost încătușați imediat
La Iaşi a început etapa a II-a în centrele rezidenţiale. "Poate vaccinul ăsta mă face să zbor!"
Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)
Ce a păţit Chiştoc după ce i s-a pus pata pe doi poliţişti de pe peronul gării
Decizie de afaceri inedită a omului de afaceri Cristin Zămosteanu
Interlopul Bogdan Corduneanu s-a băgat arbitru şi între fetele de la videochat
Filarmonica Iași revine LIVE în sălile de concerte. Ce spectacole au fost pregătite
Apel către tinerii artişti români. Vor face parte dintr-o echipă internațională
Explozie într-un bloc. Un apartament a fost spulberat, 38 de locatari au fost evacuați
Nicolae GRECUPrimăvara din ianuarie |
Eugen MUNTEANUUn corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I) |
pr. Constantin STURZUDar cine „le are cu Biserica”? |
arh. Ionel OANCEAFilozofie coruptă |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.