anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.07.2020

Vizat este şi primarul!

EXCLUSIV: Anchetă OLAF la Primărie. Audieri în legătură cu un mare proiect UE

GALERIE
OLAF linie tramvai Fundatie
  • OLAF linie tramvai Fundatie
- +

Într-o discreţie maximă, în puţinele zile lucrătoare de la final de an, între sărbători, inspectorii antifraudă ai Comisiei Europene au descins pentru audieri de persoane la Primăria Iaşi. Mai mulţi angajaţi ai municipalităţii care au fost implicaţi în gestionarea unor proiecte europene au fost interogaţi. Inclusiv primarul Mihai Chirica a vorbit cu inspectorii, dar edilul a susţinut ieri că discuţia “a fost o formalitate”. „Ziarul de Iaşi” a întrebat OLAF despre ancheta de la Iaşi, dar, până aseară, nu am primit un răspuns. Reporterii noştri au aflat că au fost solicitate documente privind cheltuirea banilor UE la schimbarea unor tronsoane de linii de tramvai. Unele surse spun că aceasta ar consta în verificări privind reutilizarea unor şine vechi pentru realizarea traverselor.

Inspectorii antifraudă ai Comisiei Europene au descins la Primărie pe final de an. Din informaţiile „Ziarului de Iaşi”, anchetatorii au luat la întrebări, în a doua parte a lunii decembrie, mai mulţi angajaţi ai municipalităţii care au fost implicaţi în gestionarea proiectelor europene. Inclusiv primarul Mihai Chirica a vorbit cu inspectorii, dar edilul a susţinut ieri că discuţia a fost o formalitate. Investigaţia Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) se derulează de aproape trei ani, dar în ultimele şase luni pare că lucrurile s-au precipitat. Nu este exclus ca, în acest an, să apară raportul inspectorilor. Documentul ar putea fundamenta, ulterior, o anchetă penală. Dar, unele dintre proiectele europene implementate în perioada 2010 - 2015 se află deja în atenţia DNA de peste cinci ani. Ancheta procurorilor a înaintat foarte lent, iar anul trecut, într-un răspuns oferit „Ziarului de Iaşi”, DNA afirma că încă se fac cercetări.

Secretomanie în jurul obiectului investigaţiei

„Ziarul de Iaşi” a întrebat OLAF despre ancheta de la Iaşi, dar, până aseară, nu am primit un răspuns. În lipsa unei reacţii din partea inspectorilor, obiectul anchetei naşte controverse. Unele surse spun că acesta ar consta în verificări privind reutilizarea unor şine vechi pentru realizarea traverselor (parte din fundaţia căilor de rulare pentru tramvaie) pe tronsoanele Muzicescu (Fundaţie - bloc Tarom) şi Elena Doamna, linii de tramvai înlocuite în cadrul a două proiecte europene distincte derulate în perioada 2010 - 2015. Primarul Mihai Chirica a evitat ieri un răspuns concret în ceea ce priveşte obiectul anchetei OLAF, dar totuşi a amintit de tronsonul Elena Doamna. În schimb, el a spus că OLAF a solicitat documente despre acest tronson în urmă cu mai mult timp. Întrebat dacă OLAF a descins la Primărie în decembrie în legătură cu cele două proiecte, primarul a negat. De remarcat că edilul a fost iniţial managerul proiectului care a inclus tronsonul Muzicescu. „Eu nu mai sunt manager de proiect din 2012, iar proiectul axei culturale s-a terminat în 2015”, a comentat primarul. În perioada lucrărilor de execuţie, proiectul a avut un alt manager întrucât Mihai Chirica fusese ales în Consiliul Local şi apoi viceprimar. Despre discuţia sa cu anchetatorii OLAF, primarul a susţinut că a fost o formalitate. „Prin efectul legii, trebuie să aducă la cunoştinţa conducătorului unităţii un proces-verbal care să ateste că au venit la sediul unităţii. Se semnează un proces-verbal că s-au prezentat”, a menţionat primarul Chirica. Edilul şef al Iaşului a mai spus că, în trecut, au fost mai multe reclamaţii la OLAF.

Cel puţin opt audieri

Din informaţiile „Ziarului de Iaşi”, anchetatorii OLAF i-au luat la întrebări în decembrie pe primar şi angajaţi cu atribuţii în sectorul juridic, transporturi şi derularea proiectelor europene. Numărul lor nu este clar, dar, conform unor surse, ar fi vorba despre cel puţin opt persoane. În perioada 2010 - 2015, Primăria Iaşi a implementat proiecte europene cu o valoare de peste 100 milioane euro în cadrul fostului Program Operaţional Regional 2007 - 2013. Cel puţin cinci proiecte au intrat în atenţia DNA încă de acum peste cinci ani, fiind vorba despre cele care au cuprins realizarea pasajului Băncilă, a pasajului Eminescu, axa culturală, axa sud şi sistemul de management al traficului. DNA a deschis două dosare penale, unul în 2013 şi celălalt în 2015. În 2016, procurorii afirmau că în ambele dosare a fost începută urmărirea penală in rem (împotriva faptei), iar, anul trecut, la solicitarea „Ziarului de Iaşi”, DNA preciza că cercetările sunt „în lucru”. Dosarul din 2013 face referire la deturnare de fonduri europene, iar cel din 2015 la o posibilă infracţiune de abuz în serviciu. De-a lungul timpului, DNA a solicitat mai multe documente în relaţie cu proiectele menţionate, în toate cazurile fiind vorba despre contractele de lucrări. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Nicolae GRECU

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Fotbalul nu trebuie să mai suporte umilinţa vasalităţii faţă de vremelnici politruci pe post de suzerani.

Filmuletul zilei

opinii

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Eugen MUNTEANU

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Sunt evenimente sau întâmplări în viaţa fiecăruia dintre noi care ni se imprimă definitiv în memorie datorită semnificaţiei speciale pe care le‑o acordăm. Un asemenea eveniment este, în opinia autorului, cel evocat în rândurile următoare.

Silueta oraşului

arh. Ionel OANCEA

Silueta oraşului

Prima poveste a oraşului, scrisă în secolele XII-X înainte de Hristos, este despre ideea turnului până la cer construit pentru faimă. 

Teologie cu linguriţa (IV)

pr. Constantin STURZU

Teologie cu linguriţa (IV)

Statul are datoria de a veghea la sănătatea cetăţenilor, dar şi de a respecta legi precum cea care vorbeşte despre un "mod autonom" în care se organizează cultele. Nici o reglementare a autorităţilor nu poate aduce atingere unor adevăruri de credinţă, decât dacă se încalcă această "autonomie". Ideea că interesul public poate justifica intervenţia statutului în chestiuni de ordin religios nu este nouă. 

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Munca în vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.