Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Anchetă jurnalistică cu nume grele

EXCLUSIV: Atac la banul public pe filieră SRI–PSD. Ce ascunde o firmă din Iaşi

GALERIE
familie
  • familie
- +

Milioane de lei stoarse în mod bizar din gândaci, într-o mega-afacere pe piaţa dezinsecţiilor din România. O firmă ieşeană ascunde în spate o încrengătură de personaje sus-puse, care au fost în trecut şefi cu greutate în SRI sau Guvernul României. Una dintre firmele care a câştigat milioane bune de lei de la instituţiile controlate de Sorin Oprescu este originară din Iaşi şi s-a înfruptat în anii trecuţi şi cu alte contracte publice „grase“, majoritatea primite de la primari PSD. Wasval SRL lua rând pe rând faţa altor concurenţi la licitaţii câştigate în Iaşi, Braşov sau Bucureşti. Legăturile cu sistemul ale celor din spatele firmei ar putea constitui un răspuns pentru lipiciul la banul public pe care l-a avut firma. Administratorul Valentina Tudurachi este soţia unui fost şef din cadrul SRI Iaşi, dar şi cumnata fostului ministru al Energiei, Constantin Niţă, şeful PSD Braşov, originar din Ciohorăni - Iaşi. După ce a prins poturile cele mari la ruleta licitaţiilor publice, reprezentanţii firmei ieşene şi-au cerut, în mod surprinzător, insolvenţa, solicitare admisă de judecătorii ieşeni.

În ultima perioadă, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au luat în vizor mai multe firme din domeniul igienizării. O adevărată industrie, cu interese de milioane de euro, pare să se fi format în rândul celor care primesc contracte grase de la stat pentru a curăţa sau dezinfecta oraşele mari ale ţării. Surse din piaţă spun că afacerea este foarte profitabilă pentru cei care se implică în domeniu, câştigurile fiind considerabile. De aceea şi concurenţa este pe măsură.

Una dintre firmele care au izbutit în ultimii ani să câştige zeci de milioane de lei din dezinsecţie este originară din Iaşi şi îşi are sediul social în apropierea Primăriei, pe strada I.C. Brătianu. La numărul 8A de pe această stradă se află sediul social al firmei Wasval. Cu un sediu nu foarte impunător, firma care în anii trecuţi a câştigat contracte de milioane a avut în 2014, potrivit datelor oficiale, doar şapte angajaţi, însă profituri consistente. O investigaţie a „Ziarului de Iaşi“ scoate la iveală că în spatele acestei societăţi se ascund persoane care, întâmplător sau nu, au legături în SRI sau chiar cu oameni grei din Guvernul României.

Personajele

Firma Wasval apare la Registrul Comerţului ca fiind înfiinţată în 2005. În scripte, societatea este condusă de o ieşeancă pe nume Valentina Tudurachi, de 60 de ani, născută în localitatea Coarnele Caprei. Din documentele consultate de „Ziarul de Iaşi“ reiese că, în trecut, de firmă ar mai fi răspuns şi fiul Valentinei Tudurachi, Claudiu. Valentina Tudurachi este soţia unui fost şef din SRI, responsabil, potrivit unor surse, de parcul auto al serviciului de la Iaşi, în prezent pensionat. De asemenea, Valentina Tudurachi este, spun aceleaşi surse, cumnată cu fostul ministru al Energiei Constantin Niţă, şeful PSD Braşov, un om foarte influent în PSD. De altfel, se remarcă o rată de câştig mai mare a licitaţiilor organizate de primăriile PSD în cazul firmei Wasval.

Familia Tudurachi a copilărit la Ciohorăni, alături de fostul şef al SRI, Tiberiu Simion, cu care, de altfel, se şi înrudeşte. În ceea ce îl priveşte pe baronul PSD Constantin Niţă, originar şi el tot de aici, acesta are mai multe terenuri în judeţul Iaşi, el fiind înfiat la naştere de o soră de-a tatălui său, preluând astfel numele acesteia. Înainte de a intra misterios în insolvenţă, Wasval SRL, condusă de pensionara Valentina Tudurachi, o fostă angajată a Protecţiei Copilului, a câştigat şi un proiect european, de aproximativ 900.000 de lei, bani investiţi în achiziţionarea unor utilaje.

Contractele

Wasval SRL este unul dintre jucătorii importanţi de pe piaţa naţională a dezinsecţiei, cu toate că anul trecut a raportat un număr mediu de numai şapte angajaţi. În ultimii şase ani, societatea ieşeană şi-a adjudecat la licitaţii deschise 22 de contracte cu instituţii ale statului în valoare de peste 31,1 milioane lei. La acestea se adaugă alte zeci de contracte câştigate prin proceduri de atribuire directe, dar valoarea însumată a acestora nu trece de un milion de lei.

Dintre contractele semnate de Wasval, patru reprezintă aproape 90% din valoarea totală a acestora. Este vorba de operaţiuni de dezinsecţie aferente perioadei 2014 - 2017 la Iaşi (5,2 milioane lei), Braşov (12,5 milioane lei), Bucureşti (4,2 milioane lei) şi în judeţul Ilfov (5,9 milioane lei). Contractele au fost adjudecate pe parcursul unui singur an, în perioada octombrie 2013 - noiembrie 2014.

Cu toate acestea, în 2015, Wasval a intrat în insolvenţă, tabelul creditorilor fiind format din Salubris, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi, Primăria Iaşi (Direcţia Economică şi a Finanţelor Publice Iaşi), Impuls Leasing România IFN şi, nu în ultimul rând, administratorul societăţii, Valentina Tudurachi. Wasval şi-a cerut şi obţinut intrarea în stare de insolvenţă în martie 2015, deşi în 2014 avea un profit de peste jumătate de milion de lei, cifra de afaceri era de 6,6 milioanei lei, iar nivelul datoriilor ajungea la 2,6 milioane lei.

Licitaţie cu scandal la Iaşi

Demn de remarcat că licitaţia din Braşov a fost câştigată în urma asocierii cu un alt jucător important din piaţă, Coral Impex SRL, firmă aflată în prezent în vizorul DNA, într-un dosar de corupţie ce vizează fraudarea banului public. Dacă la Braşov cele două firme au bătut palma, în aceeaşi perioadă, la Iaşi, ele s-au „războit“ timp de peste şase luni pentru un contract aproape identic. Coral a contestat licitaţia la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), iar, după ce a primit o decizie nefavorabilă, a atacat în instanţă.

Principala nemulţumire a Coral SRL a constat în faptul că nu a putut participa la licitaţie întrucât Primăria Iaşi ar fi impus „cerinţe nejustificate tehnic în documentaţia de atribuire“. Potrivit reprezentanţilor firmei, unul dintre „criteriile abuzive“ prevedea dotarea ofertanţilor cu „un utilaj de mare capacitate autopropulsat generator de ceaţă rece cu capacitate de pulverizare de minim 50 m pe verticală pentru zonele cu vegetaţie foarte înaltă“. „Acest utilaj nu este folosit în mod uzual în activitatea de dezinsecţie ce face obiectul contractului, iar specificaţiile solicitate nu îşi justifică utilitatea (...) Vegetaţia specifică zonei în care se desfăşoară activităţile de dezinsecţie nu atinge 50 m înălţime, vegetaţia medie şi înaltă de pe teritoriul Iaşului atinge maxim 8 - 10 m, cei 50 m fiind echivalentul unei clădiri cu 20 de nivele“, a susţinut în contestaţie Coral Impex SRL.

La CNSC a mai fost înregistrată şi o a doua contestaţie, în care se acuza aceeaşi „cerinţă nejustificativă“, înaintată de Luc Guard SRL. În replică, primăria, potrivit CNSC, a susţinut că „distanţa de 50 m nu se referă la înălţimea arborilor, ci la distanţa dintre punctul în care poate staţiona vehiculul şi punctul până la care trebuie să ajungă substanţa“. „Zonele unde urmează să fie efectuate tratamentele de larvicidare sunt greu accesibile, motiv pentru care a fost solicitat şi considerat necesar utilajul de mare capacitate“, a fost punctul de vedere al primăriei, conform CNSC. Însă, forul central a respins explicaţia municipalităţii şi a dispus luarea de măsuri de remediere, dar fără a anula procedura aşa cum solicitase Coral Impex SRL. Ulterior, judecătorii de la Curtea de Apel Iaşi au confirmat decizia CNSC prin respingerea plângerii depuse de către contestatar, iar, pe 14 noiembrie 2014, primăria a semnat cu Wasval SRL un contract cadru pe patru ani în valoare de 5.190.312 lei.

Wasval, abonată la contracte publice

În perioada 2007 - 2014, conform informaţiilor disponibile în Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice (SEAP), Wasval a încheiat 22 de contracte în valoare de 31,1 milioane lei cu autorităţi precum CFR - regionalele Iaşi, Braşov, Timişoara (şapte), Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“ (trei), Serviciul Judeţean de Dezinsecţie Ilfov (două), Spitalul de Recuperare Iaşi (două), Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi (două) şi câte unul cu Servicii Publice Iaşi, Primăria Iaşi, Primăria Braşov, Universitatea de Arte „George Enescu“ şi Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului şi Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane Bucureşti. În aceste din urmă instituţii procurorii DNA au susţinut că se rulau banii negri primiţi prin intermediari de primarul Bucureştiului, Sorin Oprescu, aflat în prezent în arest.

În perioada menţionată, alte zeci de contracte au fost atribuite direct către Wasval de instituţii publice, dar valoarea totală a acestora trece puţin peste 800.000 lei. Printre clienţii tradiţionali ai firmei se numără Ecopiaţa SA Iaşi, Universitatea de Arte Iaşi, Filarmonica, Universitatea Tehnică sau Institutul de Psihiatrie „Socola“. Wasval a mai efectuat acţiuni de dezinsecţie şi deratizare pentru Grupul şcolar „Anghel Saligny“ Iaşi, Penitenciarul Spital Bucureşti Jilava, Spitalul „Sf. Spiridon“, Direcţia de Sănătate Publică sau Serviciul de Ambulanţă Botoşani. De la anul înfiinţării (2005) şi până în prezent, cele mai mari profituri ale firmei au fost în 2014 (514.038 lei) şi 2013 (213.615 lei) şi, în ciuda contractelor de aproape 30 milioane lei câştigate în aceeaşi perioadă la diferitele licitaţii din ţară, firma a intrat în insolvenţă în martie 2015.

Reporterii „Ziarului de Iaşi“ au încercat, prin intermediul mai multor numere de telefon, să ia legătura cu Valentina Tudurachi, însă aceasta a refuzat ieri să răspundă. La numărul de telefon al lui Constantin Niţă a răspuns un apropiat de-al acestuia, care a spus că fostul ministru nu este disponibil.

Ionuţ BENEA, Alex ANDREI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri