Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

3 milioane de euro date de Primărie „pe sub mână“. Iată cui!

EXCLUSIV: Atribuiri directe, fără licitaţie, în valoare de 13 milioane lei la Primăria Iaşi

Câştigătorii par să fie mereu aceiaşi

GALERIE
achizitii primarie2
  • achizitii primarie2
- +

Principalele instituţii publice din administraţia locală au făcut peste 5.000 de achiziţii directe pe parcursul anului trecut. Pentru că mereu au existat plângeri şi zvonuri referitoare la numele câştigătorilor, „Ziarul de Iaşi“ a analizat toate procedurile făcute în 2017 prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Astăzi vă prezentăm, într-o primă analiză în acest sens, firmele care au devenit furnizori „tradiţionali“ ai Primăriei şi la instituţii şI direcţii din subordine în ceea ce priveşte achiziţiile directe: Salubris, Compania de Transport Public (CTP), Servicii Publice Iaşi (SPI), Termo-Service SA, EcoPiaţa, Poliţia Locală, Direcţia Creşe şi Direcţia de Asistenţă Comunitară (DAC). În total, aceste instituţii au făcut anul trecut 5.066 de achiziţii directe prin SEAP în valoare de 13,3 milioane lei (fără TVA), conform unor date preliminare prelucrate de „Ziarul de Iaşi“. Adică o sumă de aproape 3 milioane de euro, bani care se dau fără licitaţie, adică fără acel control care îţi garantează, în condiţii normale, preţul cel mai corect. Nu lipsesc nici surprizele: i-am găsit pe liste inclusiv pe asociaţi de-ai soţiei primarului sau apropiaţi ai lor. Amănunte, dar şi topul furnizorilor „tradiţionali“ şi fără licitaţii ai Primăriei şi instituţiilor subordinate.

Potrivit reglementărilor actuiale în vigoare, instituţiile pot încredinţa direct achiziţii dacă valoarea acestora este de sub 132.519 lei (produse şi servicii), şi sub 441.730 lei (lucrări). Analizând toate cele peste 5.000 de achiziţii directe, „Ziarul de Iaşi“ a întocmit un top al primelor 10 firme, după valoarea achiziţiilor încheiate cu cele nouă instituţii menţionate.

Topul primelor 10 firme „abonate“ la banii publici

În top (tabel în josul textului) se află în special societăţi care, tradi­ţional, livrează produse sau servicii către instituţii din subordinea municipalităţii. Pe primul loc se află NPS Security SRL, firmă apropiată de fostul deputat PSD Constantin Adăscăliţei. NPS, intrată între timp în insolvenţă, a încheiat cinci contracte cu SPI pentru servicii de pază în valoare totală de 525.842 lei. A două firmă este Process Engineering SRL, o societate din Bu­cureşti care a furnizat către Salubris di­verse echipamente (manometre, curele de transmisie, pompe, furtunuri hidraulice etc.) în sumă totală de 443.322 lei.

Tot datorită celor două instituţii menţionate a intrat în top şi o altă firmă ieşeană: Eurotech SRL. Societatea, care are sediul dar şi magazinul de scule pe Splai Bahlui Mal Stâng, aproape de Podul de Piatră, a furnizat de la mănuşi şi foarfece până la maşini de tuns iarba şi tractoraşe de gazon. În total, cele 243 de achiziţii făcute de SPI şi Salubris au rotunjit veniturile firmei cu aproape 410.000 lei. Cu o sumă asemănătoare (403.440 lei) este prezentă în top şi firma Eco-Mold Invest, companie specializată în distribuţia de produse chimice. Pragul de 400.000 lei este trecut şi de o altă firmă ieşeană: Vfm Intercom SRL (403.341 lei). Deşi a fost înfiinţată re­lativ recent - mijlocul anului 2016 - societatea a devenit rapid un furnizor (ţevi, electrozi, şuruburi, piuliţe, lămpi etc.) al instituţiilor din subordinea mu­ni­cipalităţii (SPI şi Salubris). Vfm este deţinută de Victor Delianu. Decoraţiile de Paşti şi Crăciun de pe Pietonal i-au adus firmei Umbrella Management SRL din Iaşi două contracte de 260.000 lei în 2017. La acestea se adaugă alţi 30.000 lei pentru „poartă tematică cu motive tradiţio­nale“, cea montată la intrarea pe Pie­tonal. Valoarea totală a fondurilor pu­blice accesate de firmă este comparabilă cu cifra de afaceri pe anul 2016 a societăţii (297.483 lei). În 2016, an în care de asemenea a furnizat obiectele decorative de pe pietonal, Umbrella Management a avut un profit net de 110.603 lei. Pe locurile următoare în top se află doi furnizori „tradiţionali“ la instituţii din subordinea municipalităţii: Cristiana Line SRL (274.625 lei) şi Strungariu & Co Rigams (269.330 lei), ambele firme din Iaşi. Cele două societăţi furnizează aproape orice, de la ape minerale şi vopsele şi până la lucrări de reparaţii sau montat faianţă, iar Direcţia Creşe este una dintre principalele instituţii beneficiare. Topul este închis de Giros Company SRL (254.462 lei) şi Shatter SRL (196.405 lei). În timp ce Giros fur­nizează echipamente IT, Shatter (firmă deţinută de familia soţiei fostului arhitect-şef Alexandru Mustiaţă) livrează obiecte de birotică şi papetărie.

Primele 25% de firme acoperă 81% din valoarea achiziţiilor

Dintre cele 428 de firme care au încasat bani de la instituţiile menţionate, primele 100 acoperă peste 81% din valoarea totală a achiziţiilor şi 70% din numărul acestor achiziţii. De asemenea, 38 de societăţi au încasat fiecare peste 100.000 lei din achiziţii directe. Printre acestea se numără şi firma lui Dragoş Gafiţa (Infra Data Design SRL), un asociat cu soţia primarului într-o altă companie. Infra Data a încasat 120.763 lei. De asemenea, societatea Vivai Guagno SRL a încasat 102.489 lei, firma fiind deţinută de Riccardo Guagno, un partener de afaceri de-al lui Gafiţa. Toate achi­ziţiile în cazul acestei firme (arbori, buxus, jardiniere) au fost făcute la SPI, societate la care este „abonat“ şi asociatul soţiei primarului Chirica.

Cele două firme sunt furnizori ai serviciilor municipalităţii de câţiva ani. După valoarea achiziţiilor directe, Salubris conduce topul cu 3,89 milioane lei, urmat de SPI (3,73 milioane lei), Primăria Iaşi (1,91 milioane lei) şi CTP (1,13 milioane lei), restul in­sti­tuţiilor studiate având fiecare achiziţii de sub un milion de lei pe parcursul anului trecut. În 2017, instituţiile pu­blice au fost obligate, pentru prima dată de la aprobarea unor modificări legislative, să deruleze toate achiziţiile prin SEAP, indiferent de sumă. În cazul unei proceduri în afara sistemului electronic, autoritatea contractantă trebuie să justifice temeinic motivele care au dus la această situaţie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri