anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

3 milioane de euro date de Primărie „pe sub mână“. Iată cui!

EXCLUSIV: Atribuiri directe, fără licitaţie, în valoare de 13 milioane lei la Primăria Iaşi

Câştigătorii par să fie mereu aceiaşi

GALERIE
achizitii primarie2
  • achizitii primarie2
- +

Principalele instituţii publice din administraţia locală au făcut peste 5.000 de achiziţii directe pe parcursul anului trecut. Pentru că mereu au existat plângeri şi zvonuri referitoare la numele câştigătorilor, „Ziarul de Iaşi“ a analizat toate procedurile făcute în 2017 prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Astăzi vă prezentăm, într-o primă analiză în acest sens, firmele care au devenit furnizori „tradiţionali“ ai Primăriei şi la instituţii şI direcţii din subordine în ceea ce priveşte achiziţiile directe: Salubris, Compania de Transport Public (CTP), Servicii Publice Iaşi (SPI), Termo-Service SA, EcoPiaţa, Poliţia Locală, Direcţia Creşe şi Direcţia de Asistenţă Comunitară (DAC). În total, aceste instituţii au făcut anul trecut 5.066 de achiziţii directe prin SEAP în valoare de 13,3 milioane lei (fără TVA), conform unor date preliminare prelucrate de „Ziarul de Iaşi“. Adică o sumă de aproape 3 milioane de euro, bani care se dau fără licitaţie, adică fără acel control care îţi garantează, în condiţii normale, preţul cel mai corect. Nu lipsesc nici surprizele: i-am găsit pe liste inclusiv pe asociaţi de-ai soţiei primarului sau apropiaţi ai lor. Amănunte, dar şi topul furnizorilor „tradiţionali“ şi fără licitaţii ai Primăriei şi instituţiilor subordinate.

Potrivit reglementărilor actuiale în vigoare, instituţiile pot încredinţa direct achiziţii dacă valoarea acestora este de sub 132.519 lei (produse şi servicii), şi sub 441.730 lei (lucrări). Analizând toate cele peste 5.000 de achiziţii directe, „Ziarul de Iaşi“ a întocmit un top al primelor 10 firme, după valoarea achiziţiilor încheiate cu cele nouă instituţii menţionate.

Topul primelor 10 firme „abonate“ la banii publici

În top (tabel în josul textului) se află în special societăţi care, tradi­ţional, livrează produse sau servicii către instituţii din subordinea municipalităţii. Pe primul loc se află NPS Security SRL, firmă apropiată de fostul deputat PSD Constantin Adăscăliţei. NPS, intrată între timp în insolvenţă, a încheiat cinci contracte cu SPI pentru servicii de pază în valoare totală de 525.842 lei. A două firmă este Process Engineering SRL, o societate din Bu­cureşti care a furnizat către Salubris di­verse echipamente (manometre, curele de transmisie, pompe, furtunuri hidraulice etc.) în sumă totală de 443.322 lei.

Tot datorită celor două instituţii menţionate a intrat în top şi o altă firmă ieşeană: Eurotech SRL. Societatea, care are sediul dar şi magazinul de scule pe Splai Bahlui Mal Stâng, aproape de Podul de Piatră, a furnizat de la mănuşi şi foarfece până la maşini de tuns iarba şi tractoraşe de gazon. În total, cele 243 de achiziţii făcute de SPI şi Salubris au rotunjit veniturile firmei cu aproape 410.000 lei. Cu o sumă asemănătoare (403.440 lei) este prezentă în top şi firma Eco-Mold Invest, companie specializată în distribuţia de produse chimice. Pragul de 400.000 lei este trecut şi de o altă firmă ieşeană: Vfm Intercom SRL (403.341 lei). Deşi a fost înfiinţată re­lativ recent - mijlocul anului 2016 - societatea a devenit rapid un furnizor (ţevi, electrozi, şuruburi, piuliţe, lămpi etc.) al instituţiilor din subordinea mu­ni­cipalităţii (SPI şi Salubris). Vfm este deţinută de Victor Delianu. Decoraţiile de Paşti şi Crăciun de pe Pietonal i-au adus firmei Umbrella Management SRL din Iaşi două contracte de 260.000 lei în 2017. La acestea se adaugă alţi 30.000 lei pentru „poartă tematică cu motive tradiţio­nale“, cea montată la intrarea pe Pie­tonal. Valoarea totală a fondurilor pu­blice accesate de firmă este comparabilă cu cifra de afaceri pe anul 2016 a societăţii (297.483 lei). În 2016, an în care de asemenea a furnizat obiectele decorative de pe pietonal, Umbrella Management a avut un profit net de 110.603 lei. Pe locurile următoare în top se află doi furnizori „tradiţionali“ la instituţii din subordinea municipalităţii: Cristiana Line SRL (274.625 lei) şi Strungariu & Co Rigams (269.330 lei), ambele firme din Iaşi. Cele două societăţi furnizează aproape orice, de la ape minerale şi vopsele şi până la lucrări de reparaţii sau montat faianţă, iar Direcţia Creşe este una dintre principalele instituţii beneficiare. Topul este închis de Giros Company SRL (254.462 lei) şi Shatter SRL (196.405 lei). În timp ce Giros fur­nizează echipamente IT, Shatter (firmă deţinută de familia soţiei fostului arhitect-şef Alexandru Mustiaţă) livrează obiecte de birotică şi papetărie.

Primele 25% de firme acoperă 81% din valoarea achiziţiilor

Dintre cele 428 de firme care au încasat bani de la instituţiile menţionate, primele 100 acoperă peste 81% din valoarea totală a achiziţiilor şi 70% din numărul acestor achiziţii. De asemenea, 38 de societăţi au încasat fiecare peste 100.000 lei din achiziţii directe. Printre acestea se numără şi firma lui Dragoş Gafiţa (Infra Data Design SRL), un asociat cu soţia primarului într-o altă companie. Infra Data a încasat 120.763 lei. De asemenea, societatea Vivai Guagno SRL a încasat 102.489 lei, firma fiind deţinută de Riccardo Guagno, un partener de afaceri de-al lui Gafiţa. Toate achi­ziţiile în cazul acestei firme (arbori, buxus, jardiniere) au fost făcute la SPI, societate la care este „abonat“ şi asociatul soţiei primarului Chirica.

Cele două firme sunt furnizori ai serviciilor municipalităţii de câţiva ani. După valoarea achiziţiilor directe, Salubris conduce topul cu 3,89 milioane lei, urmat de SPI (3,73 milioane lei), Primăria Iaşi (1,91 milioane lei) şi CTP (1,13 milioane lei), restul in­sti­tuţiilor studiate având fiecare achiziţii de sub un milion de lei pe parcursul anului trecut. În 2017, instituţiile pu­blice au fost obligate, pentru prima dată de la aprobarea unor modificări legislative, să deruleze toate achiziţiile prin SEAP, indiferent de sumă. În cazul unei proceduri în afara sistemului electronic, autoritatea contractantă trebuie să justifice temeinic motivele care au dus la această situaţie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politruci

Cătălin ONOFREI

Politruci

Da, sunt total de acord cu Orban. Politrucii trebuie mătrăşiţi. Dar începeţi cu cei din PNL, din PSD, din USR! Sigur este vorba de o măsură constituţională!

Filmuletul zilei

opinii

Suntem cum gândim

Briscan ZARA

Suntem cum gândim

Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Ciprian IFTIMOAEI

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Începând cu anul 2010, pe data de 20 octombrie, se aniversează în peste 130 de ţări Ziua Mondială a Statisticii. Această aniversare a fost stabilită prin Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 64/267 din 3 iunie 2010, ca o recunoaştere a activităţii Comisiei de Statistică a ONU, care funcţionează din 1947, în dezvoltarea sistemelor naţionale de statistică (statisticilor oficiale), îmbunătăţirea comparabilităţii acestora, elaborarea unor indicatori statistici fiabili, precum şi acordarea de asistenţă pentru programele de dezvoltare durabilă.

Cuvântul ierarhului

Mihai DORIN

Cuvântul ierarhului

Trăim o stare de agitaţie care ne complică vieţile, iar pe unii îi împiedică să gândească responsabil. Am în vedere mai ales pe cei care au datoria - prin statutul funcţiei şi fişa postului - să aducă măcar un strop de calm, dacă pace nu pot, din varii motive, care ţin nu atât de complexitatea gestionării pandemiei, cât de incapacitatea intelectuală de a identifica soluţii mature, nu simple măsuri imperativ-restrictive. 

pulspulspuls

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Când vă spuneam noi că ceva e putred în relaţiile externe ale lui Peni Hill, că nu degeaba l-a şi acuzat Dragnea la vremea lui, la un moment dat, că e băiat de mingi de-al ghinărarilor din SIE, voi nu şi nu: Bartman, Batman... 

Caricatura zilei

Bun simt auto

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.