anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

EXCLUSIV AUDIO Pr. Calistrat, înregistrat ameninţând: „îţi buşesc două capace(...) eşti o vagaboandă tupeistă!”

GALERIE
parinte calistrat
  • parinte calistrat
- +

„Ziarul de Iaşi” a intrat în posesia unor noi înregistrări în care preotul Calistrat Chifan are un limbaj suburban, ţipă şi le jigneşte pe cele două enoriaşe pe care le-a agresat în curtea mănăstirii Vlădiceni. Pe una dintre ele o şi împinge, iar întrebat fiind cu ce drept face asta, preotul răspunde „cu dreptul că eşti tupeistă”.

FOTO: Părintele Calistrat și enoriașa pe care o amenință

Evenimentele s-au petrecut pe data de 31 august, în curtea Mănăstirii Vlădiceni, dar în altă zonă faţă de cea unde a fost filmată agresiunea de pe 9 noiembrie. Victimele din august au fost aceleaşi două enoriaşe agresate şi în septembrie, care s-au dus atunci să îl confrunte pe pr. Calistrat pentru felul în care le vorbea. De altfel, evenimentul a apărut parţial şi în presă: o filmare cu primele 90 de secunde a fost prezentată de publicaţia R3media în ideea de a arăta cum nu este lăsat preotul Calistrat să spovedească.

Filmarea prezentată de R3media este făcută de unul dintre credincioşii sau ucenicii pr. Calistrat aflat la rând pentru spovedanie şi cu ajutorul acesteia am putut să validăm autenticitatea înregistrării audio pe care v-o prezentăm astăzi.

Pr. Calistrat: „Hai dispari şi nu mă plictisi! (...) Lasă vrăjeala! Sunt mai parşiv decât crezi”

Încă din debutul înregistrării se înţelege că este vorba despre o ceartă care continuă, pr. Calistrat spunând de la început „că aici nu se mărită, nu se însoară, nu se curvăreşte, nu se regulează”. Tonul preotului este unul agresiv, iar din comentariile de pe margine se confirmă ce se vede în cele 90 de secunde de filmare: totul are loc în faţa altor zeci de credincioşi.

Enoriaşă: - Părinte, este un loc public.

Calistrat: - Nu e public lângă mine, e public acolo în ogradă, lângă paraclis.

Enoriaşă: - Dar de abia aţi venit...

Calistrat: - Am terminat discuţia, nu mă scoate din papuci!

Enoriaşă: - Cum să îmi spuneţi mie că îmi sar mucii?

Calistrat: - Hai dispari şi nu mă plictisi. Am terminat discuţia domnişoară! Taci din gură şi nu umbla cu prostii că eu nu-s căţel de o zi, hai-hai, lasă vrăjeală, lasă prostiile. Nu îmi dai tu mie lecţii, eu sunt mai parşiv decât crezi tu, eu spovedesc de 30 de ani. Mă deranjezi şi mă spionezi, eu nu permit treaba asta. (...) Hai, lasă vrăjeală, nu-mi ţine mie lecţii de pedagogie, am ajuns să nu îţi permit la cinci metri de mine, du-te în paraclis dacă ai treabă, du-te în biserică şi nu mă mai plictisi!

Pr. Calistrat: „dacă îţi buşesc două capace ştii cum te linişteşti?”

Confruntat cu purtarea sa, părintele continuă pe tonul agresiv, spunându-le celor două enoriaşe să „îşi ia vânt”, fiind din ce în ce mai nervos. La un moment dat, pe înregistrare se aude că are loc o altercaţie între enoriaşă şi părinte, iar la final, enoriaşa îi strigă preotului că a fost împinsă. Dialogul continuă în termeni din ce în ce mai duri, cu ameninţări de violenţă din partea preotului.

Enoriaşă - Nu e loc liber?

Calistrat - Nu mă face că dacă îţi buşesc două capace ştii cum te linişteşti în două minute? Eu nu sunt târfa voastră.

Enoriaşă - Părinte vă rog frumos, m-aţi împins.

Calistrat - Şi dacă te-am împins ce?

Enoriaşă - Cu ce drept mă împingeţi?

Calistrat - Cu dreptul că eşti tupeistă.

Cearta continuă, cu vocile intercalându-se unele peste celelalte. Se distinge însă clar cum pr. Calistrat le aruncă injurii celor două enoriaşe: „hai dă-i drumul de aici, «bagaboando»!” sau „eşti o vagaboandă tupeistă!” Confruntat cu faptul a jignit şi că a făcut mai multe acuzaţii, preotul le strigă celor două enoriaşe „sunteţi două sclintite, Socola e la doi paşi” şi continuă să le spună să plece şi să nu îl plictisească. În final, spunându-i că nu este intimidată de el, o enoriaşă primeşte ca răspuns de la pr. Calistrat Chifan: „dar la cât de proaste sunteţi cine dracu vă mai intimidează pe voi?”.

Puteţi asculta integral înregistrarea şi pentru porţiunile de dialog care nu au fost incluse în acest material.

Enoriaşele spun că au cerut imaginile de pe camera video, dar nu au primit nimic

„Ziarul de Iaşi” a luat legătura cu ambele părţi implicate în eveniment. Cele două enoriaşe spun că preotul nu s-a sfiit să fie agresiv verbal şi fizic de faţă cu alţi enoriaşi prezenţi, ceea ce arată, spun ele, că este un comportament constant al pr. Calistrat Chifan. „Simte că poate face orice, în orice moment, fără a fi tras la răspundere, în virutatea funcţiei şi autorităţii câştigate prin apariţiile sale în media”, au transmis cele două enoriaşe, care au spus că vor să îşi păstreze în continuare anonimatul. Ele spun că s-au plâns stareţului despre acest eveniment care a avut loc pe 31 august, cerându-i să scoată înregistrările video, o cameră fiind amplasată chiar deasupra locului unde a avut loc altercaţia. „Stareţul cred că a fost complice la acoperirea acestei fapte: poate nu am fi fost bătute acum, dacă s-ar fi luat măsuri din prima”, au spus acestea.

Fragment din discuția părintelui Calistrat cu enoriașele, publicat de r3media

Pr. Calistrat nu ne-a răspuns la apelurile telefonice, însă am reuşit să comunicăm printr-un schimb de SMS-uri cu acesta. El a refuzat să ne răspundă concret la întrebarea dacă limbajul pe care l-a folosit este unul curent în relaţia cu enoriaşii, deşi i-am prezentat injuriile şi ameninţările din înregistrarea prezentată în acest articol.

Pr. Calistrat, întrebat de „Ziarul de Iaşi” dacă limbajul folosit a fost corect: „probabil că lor li s-o fi potrivit”

„Probabil că lor li s-o fi potrivit, conform cu faptele obraznice de tulburare a publicului credincios, timp de un an şi jumătate, pe care le-au săvârşit în perimetrul de rugăciune al Sfintei Mănăstiri Vlădiceni. La noi mănăstirea tratează credincioşii doar cu dragoste şi atenţie, iar mănăstirea se bucură de cinstire şi mulţumire din partea zecilor de credincioşi care calcă pragul acestui sfânt locaş”, a declarat pr. Calistrat Chifan pentru „Ziarul de Iaşi”.

Acesta a mai explicat că, din punctul său de vedere, enoriaşele ar trebui „să înveţe conduita în biserică”, spunând în repetate rânduri că „este post, pace tuturor”. Întrebat dacă, în opinia sa, limbajul folosit a fost unul corespunzător, pr. Calistrat a răspuns din nou evitând întrebarea.

„Eu cred cu toată modestia că fac parte din categoria oamenilor adaptaţi la societatea modernă de astăzi, comunic firesc şi normal cu orice categorie de vârstă, nu am cu nimeni absolut nimic, toţi creştinii bisericii care vin la noi se comportă în mod educat şi reverenţios, cu o conduită ireproşabilă”, a mai spus preotul pentru „Ziarul de Iaşi”.

Reamintim faptul că acesta a fost oprit de la slujire de către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei după imaginile apărute public în care acesta loveşte o femeie în curtea mănăstirii, o anchetă penală fiind în curs, în paralel cu o investigaţie a Exarhatului mănăstiresc, care nu a audiat nici până acum toate părţile implicate în scandal.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.